Vaclav Pech je lani že četrtič zapored dobil reli Saturnus, kar ni uspelo še nikomur. Češkega dirkača letos ne bo na štartu. Foto: Uroš Modlic
Vaclav Pech je lani že četrtič zapored dobil reli Saturnus, kar ni uspelo še nikomur. Češkega dirkača letos ne bo na štartu. Foto: Uroš Modlic

"Konkurenca bo močna in računamo, da bo prireditev dobra in uspešna. Na Mestni občini Ljubljana smo se pogovarjali o možnosti, da bi imeli start pred mestno hišo, a so našo pobudo zavrnili. Za možnost starta na Slovenski cesti se je zaradi postavitve rampe izkazalo, da bi bilo preveč zapleteno, pripravljamo pa za prihodnost novo rampo, tako da računamo, da bo v prihodnje start prav gotovo v središču mesta," je na novinarski konferenci pojasnil predsednik organizacijskega odbora relija Viktor Levec.

Tako kot že nekaj let bo v petek le superspecial v Ljubljani, v soboto se bodo dirkači preselili v Zasavje, kjer bodo dve različni hitrostni preizkušnji (Trbovlje in Hrastnik) prevozili po trikrat, v nedeljo pa se bodo vrnili v okolico Ljubljane na hitrostne preizkušnje Metnaj, Višnja Gora in Janče, ki bodo na sporedu po dvakrat. Cilj relija bo v nedeljo popoldne v Stožicah.

Rok Turk bo imel številko ena
Nastopili bodo vsi najboljši slovenski dirkači, tudi tisti, ki sicer ne tekmujejo v domačem prvenstvu. Rok Turk se letos posveča nastopom na evropskem pokalu, vseeno pa je Saturnus tudi zanj izziv, ki ga ne želi zamuditi. "Reli Saturnus za vsakega voznika v Sloveniji predstavlja določeno težo. Ker nisva obremenjena z rezultatom v prvenstvu, bova vsekakor skušala narediti maksimum. Odločala bo konstantna hitrost, čim manj napak, na nekaterih 'brzincih' pa bo treba pokazati več kot v preteklosti," je o pričakovanjih na reliju dejal Turk, ki sodi v ožji krog favoritov ob domačem tekmecu Aleksu Humarju in Čehu Pavlu Valoušku.

Tudi Miha Prek je pred relijem optimistično razpoložen, pred sezono je zamenjal dirkalnik in tekmovalno skupino, zdaj tekmuje v diviziji II s škodo fabio R2. "Ta reli je vrhunec sezone, želja vsakega dirkača je zmaga. Rad bi ponovil svojo zmago iz leta 2008, je pa to zelo težka dirka, po kilometrih najdaljša v Sloveniji, v soboto ima spinterske in tehnično zahtevne preizkušnje, v nedeljo pa daljše in napornejše. Na dirkalnik se še navajam, Škode še nisem izkoristil do konca."