Enea Bastianini. Foto: Reuters
Enea Bastianini. Foto: Reuters

Bastianini je tako v Silverstonu dosegel dvojček zmag, saj je bil najboljši tudi v sobotni sprinterski preizkušnji.

Martin se je po polovici dirke prebil v vodstvo mimo Bagnaie. Kazalo je, da bosta vodilna v prvenstvu med seboj obračunala za zmago, a je nato iz ozadja napadel Bastianini. Najprej je prehitel moštvenega sotekmovalca, dva kroga pred koncem pa po napaki Martina pri zaviranju še Španca.

Jorge Martin. Foto: Reuters
Jorge Martin. Foto: Reuters

Na vrhu zelo tesno
Razplet je premešal vrstni red na vrhu prvenstva, kandidata za naslov sta povsem skupaj. Martin ima zdaj 241 točk, Bagnaia, ki v Veliki Britaniji ni bil najuspešnejši, saj je v soboto padel, pa je po novem drugi z 238.

V prvi polovici dirke sicer ni kazalo na prav razburljivo dogajanje. Bagnaia je povedel in vozil pred Martinom, v uvodnih krogih je bil tretji Aleix Espargaro. Ta je v soboto dopoldne dobil kvalifikacije, v zadnjem nastopu na britanskem prizorišču – ob koncu sezone bo končal kariero – pa je bil sprva tretji.

Veliko prehitevanj
A je nato akcijo začel Bastianini, ki je prehitel Katalonca za preboj na tretje mesto, krog pozneje pa je bil tudi Martin pred Bagnaio. Ni pa prav dolgo trajalo, da je tudi Bagnaia občutil dobro formo moštvenega sotekmovalca, zmagovalec sobotnega sprinta se je tako v 14. krogu brez težav prebil mimo njega in začel loviti vodilnega Martina.

Ujel in nato prehitel ga je dva kroga pred koncem, potem pa tudi ohranil prednost. V SP-ju sicer še ni dovolj blizu vodilnima, zdaj je pri 192 točkah, a je do konca dovolj dirk, da se lahko vmeša v ta dvoboj.

Super je biti na vrhu
"Dirka je bila zelo težka, a sem vedel, da lahko napadem, imel sem dovolj samozavesti. Ko sem prišel mimo Jorgeja, sem videl, da lahko obdržim ritem. Super je biti znova na vrhu," se je za prireditelje dirke zmage razveselil Bastianini.

"Hvala, ekipi, fantastično je bilo priti na oder. Boj s Francescom je bil dober kot vedno, a danes je bil Enea razred zase. Ko me je prehitel, sem mu skušal slediti, ampak bil je preprosto prehiter," pa je športno priznal Martin.

Manj zadovoljen pa je bil Bagnaia. "Varčeval sem z zadnjo pnevmatiko, težave pa mi je povzročala sprednja. Ko sem skorajda zdrsnil, sem si rekel, da bom raje ostal tretji, kot pa da bi tvegal še en padec," je dejal svetovni prvak.

Naslednja dirka bo v Spielbergu v Avstriji 18. avgusta.


MotoGP, končni vrstni red:             
 1. E. BASTIANINI ITA/ducati  39:51,879
 2. J. MARTIN     ŠPA/ducati     +1,931
 3. F. BAGNAIA    ITA/ducati      5,866
 4. M. MARQUEZ    ŠPA/ducati      6,906
                                       
                                       
Skupni vrstni red:                     
 1. J. MARTIN     ŠPA/ducati        241
 2. F. BAGNAIA    ITA/ducati        238
 3. E. BASTIANINI ITA/ducati        192
 4. M. MARQUEZ    ŠPA/ducati        179
 5. M. VINALES    ŠPA/aprilia       130