Moštvo Toyota Gazoo Racing na prestižni dirki 24 ur Le Mansa slavi zmago. Foto: EPA
Moštvo Toyota Gazoo Racing na prestižni dirki 24 ur Le Mansa slavi zmago. Foto: EPA

Na legendarni stezi Sarthe (13,626 km) je po 371 krogih prvi ciljno črto prečkal dirkalnik s številko sedem, ki so ga 24 ur vozili Britanec Mike Conway, Japonec Kamui Kobajaši in Argentinec Jose Maria Lopez.

Drugo mesto je z zaostankom dveh krogov osvojil drugi dirkalnik Toyote s Švicarjem Sebastienom Buemijem, Japoncem Kazukijem Nakajimo in Novozelandcem Brendonom Hartleyjem. Tretje mesto je v glavni kategoriji LMH zasedlo moštvo Alpine A480 z Brazilcem Andrejem Negraom ter Francozoma Nicolasom Lapierrom in Matthieujem Vaxivierom. V cilj so pripeljali štiri kroge za zmagovalci.

Foto: EPA
Foto: EPA

Največ zmag v zgodovini te dirke ima Danec Tom Kristensen (9), sledi pa mu Belgijec Jacky Ickx (6). Največ naslovov med ekipami ima še naprej Porsche (19), sledi pa Audi (13).

V kategoriji LMP2 je letos slavilo moštvo WRT z Nizozemcem Robertom Frijnsom, Avstrijcem Ferdinandom Habsburgom in Francozom Charlesom Milesijem, potem ko je v zadnjem krogu obstala in odstopila druga zasedba ekipe WRT, tudi s Poljakom Robertom Kubico.

V kategoriji LMGTE Pro je bilo najboljše moštvo AF Corse s Ferrarijem 488 GTE v zasedbi Italijan Alessandro Piero Guidi, Britanec James Calad in Francoz Come Ledogar.

Med amaterskimi predstavniki v LMGTE Am pa je prav tako slavil Ferrari 488 ekipe AF Corse s Francozom Francoisem Perrodojem, Dancem Nicklasom Nielsenom in Italijanom Alessiem Rovero.

Organizatorji tekmovanja so že sporočili, da se bo dirka prihodnje leto vrnila v klasični junijski termin, potem ko je bila letošnja, 89. izdaja zaradi pandemije covida-19 prestavljena za dobra dva meseca.

371 krogov najhitreje odpeljala Toyota