Do srede, ko se je iztekel rok za prijave, je sodelovanje na Saturnusu potrdilo 69 posadk. Foto: EPA
Do srede, ko se je iztekel rok za prijave, je sodelovanje na Saturnusu potrdilo 69 posadk. Foto: EPA

Letošnja dirka bo med 8. in 10. majem. Vpliv krize se pozna predvsem pri posadkah, saj je prijav nekaj manj kot lani. Sodelovanje je potrdilo 69 posadk. Med njimi je polovica tujih, glavna favorita bosta Čeha Vaclav Pech (lanski zmagovalec) in Pavel Valoušek (oba mitsubishi lancer EVO IX), nastopil bo tudi Nemec Hermann Gassner (mitsubishi lancer EVO X).

Za slovenske dirkače bo 32. Saturnus druga postaja državnega prvenstva. Prvega, reli Lavantall, je nekoliko presenetljivo dobil Jani Trček (mitsubishi lancer EVO X), ki se je vrnil za volan po večletnem premoru. Kljub zmagi na uvodni preizkušnji v Labotski dolini v Avstriji je Trček pred Saturnusom zadržan.

"Moja taktika je znana, precej stavim na izkušnje. Težko rečem, da bi lahko na tem reliju ogrozil najboljša češka voznika. Priznam, da še nisem dorasel nekaterim dirkačem, ki imajo za sabo tudi več relijev. Toda ni vse v hitrosti. Ker je trasa relija podobna lanski, upam, da bom prišel čim višje," je povedal nekdanji državni prvak.

Glavni tekmec Trčka bo najverjetneje Darko Peljhan, med kandidati za najvišja mesta v slovenski razvrstitvi pa so še Mitja Klemenčič, Miha Rihtar, Sašo Vusič, Aleks Humar, Rok Turk ...

Na letošnjem reliju Saturnus bodo gledalci dirkače lahko pri delu opazovali na sedmih različnih in skupno 16 hitrostnih preizkušnjah. Začetek bo superspecial v petek, 8. maja, na speedwayskem stadionu v Šiški, v soboto se bo karavana preselila v Zasavje, v nedeljo pa v ljubljansko okolico. Večina "brzincev" je podobna lanskim.

Na zasavskem delu so prireditelji krožno hitrostno preizkušnjo Hrastnik spremenili v klasično, trboveljska ostaja nespremenjena, dodali pa so novo: HP Prebold. Dirkači bodo sobotne hitrostne preizkušnje prevozili po trikrat, nedeljske (Janče, Metnaj in Višnja Gora) pa po dvakrat. Skupna dolžina relija bo 543 km, od tega bo 219 km "brzincev". Cilj relija bo v nedeljo ob 15. uri na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

T. O.