Richard Burns je izgubil boj z zahrbtno boleznijo. Foto: EPA
Richard Burns je izgubil boj z zahrbtno boleznijo. Foto: EPA

Burns je preminul prav ob četrti obletnici osvojitve naslova. Nazadnje je nastopil leta 2003, ko je na Reliju RAC v Walesu omedlel za volanom. Zdravniki so diagnosticirali tumor na možganih. Operirali so ga aprila, vendar je boj z zahrbtno boleznijo vseeno izgubil.

"Richard se je od samega začetka moral soočati z izredno majhnimi možnostmi za ozdravitev, a je vse prenašal pogumno in z obilo humorja. Potem ko se je podvrgel tako kemoterapiji kot radioterapiji, je poleti 2004 lahko zapustil bolnišnico. Zdravje se je izboljševalo, a po šestih mesecih se je bolezen vrnila," je Burnsova družina med drugim zapisala v svojem sporočilu.

Burns je bil svetovni podprvak v letih 1999 in 2000, 12 mesecev pozneje pa se je kot prvi in edini Anglež v zgodovini relija povzpel na sam vrh. Prvo zmago v svetovnem prvenstvu je slavil leta 1998 v Keniji. Skupno je na 105 reliji za SP dosegel 10 zmag.

Otok je tako v dveh dnevih izgubil dva vrhunska športnika. V petek je umrl legendarni nogometaš Manchester Uniteda George Best.