Jacquesu Villeneuvu tudi brez formule ena ni dolgčas. Foto: EPA
Jacquesu Villeneuvu tudi brez formule ena ni dolgčas. Foto: EPA

36-letni Kanadčan lahko ponovi dosežek Grahama Hilla, ki je bil edini do zdaj tako svetovni prvak v formuli ena kot zmagovalec dirke 500 milj Indianapolisa, dobil pa je tudi slovito vzdržljivostno preizkušnjo v Le Mansu. Villeneuve je na ovalu v Indianapolisu slavil leta 1995, v formuli ena pa dve leti pozneje. V Le Mansu dirka prvič, in sicer z dizelskim peugeotom 908.


Odločil se je brez razmisleka

"Vedno sem želel dirkati v Le Mansu, in ko me poklicali iz Peugeota, sem nemudoma privolil,"
je povedal Villeneuve, ki je lani končal dirkati v formuli ena. "Način vožnje se ne razlikuje veliko od drugih, toda tu so druge stvari, ki to dirko naredijo resnično posebno. Ena od njih je vožnja ponoči. Ko sem prvič testiral ponoči, sem odkril nekaj novega. Največja težava pa je prehitevanje veliko počasnejših avtomobilov od našega. Ko ponoči naletiš na veliko prometa in povrh vsega še dežuje, je lahko zelo tvegano," je dodal Villeneuve. Pred njim je srečo v Le Mansu preizkusilo že 18 svetovnih prvakov iz formule ena.

Villeneuve v Franciji predstavlja tudi svoj prvi glasbeni album Private Paradise, ki bo v deželi galskih petelinov izšel v ponedeljek. Na njem se je poklonil tudi svojemu legendarnemu očetu Gilllesu, ki je tragično umrl med trenigom pred dirko v Zolderju leta 1982.

M. R.