Matej Žagar je na odločilni dirki zablestel v polnem sijaju. Foto: MMC RTV SLO
Matej Žagar je na odločilni dirki zablestel v polnem sijaju. Foto: MMC RTV SLO

Boljši od njega je bil le Poljak Krysztof Kasprzak, s tretjim mestom pa si je nastope v seriji Grand Prix za leto 2013 zagotovil še Danec Niels Kristian Iversen.

Dirka Grand Prix Challenge je za številne dirkače najpomembnejša v sezoni. Po kvalifikacijskih dirkah čez vse leto se namreč na finalni preizkušnji zbere 16 dirkačev, le trije pa dobijo vstopnico za SP. V vsaki sezoni si namreč le osem najboljših zagotovi nastopanje tudi v naslednji sezoni; tri mesta dobijo najboljši trije s kvalifikacijske dirke, štirje dirkači pa dobijo stalna vabila promotorja tekmovanja.

V SGP-ju nazadnje leta 2007
Žagar je bil na koncu na zmagovalnem odru široko nasmejan. Drugo mesto namreč pomeni, da se po petih letih vrača v SGP. Tam je redno nastopal v letih 2006 in 2007. Od takrat se kot redni voznik ni več vrnil na SP, nastopil pa je na posameznih dirkah kot dirkač s povabilom.

Peterica z desetimi točkami
Žagar je v Goričanu začel s tretjim mestom v prvi vožnji, nadaljeval pa z dvema zmagama. Po 12 vožnjah je bil že na mestih, ki so vodila v elito. Tudi po drugem mestu v predzadnji vožnji je imel vse niti v svojih rokah, saj si je s Troyem Batchelorjem in Iversenom delil prvo mesto. Ostala mu je le še zadnja vožnja, toda tretje mesto za Leonom Madsnom in domačim adutom Jurico Pavlicem je pomenilo, da je redni del končal z desetimi točkami. Glavni dobitek je potegnil Kasprzak, saj je zbral 11 točk in si tako zagotovil skupno zmago. V boju za preostali dve mesti pa se je znašla kar peterica dirkačev; poleg Žagarja še Madsen, Batchelor, Iversen in Aleš Dryml.

Žagar zmagovalec dodatnih voženj
Prireditelji so tako morali izpeljati še štiri dodatne vožnje. Žagar je v odločilnih trenutkih ohranil mirno kri in si z zmago v 21. vožnji priboril finale dodatnih voženj. V njem se je pomeril še z Drymlom, Madsnom in Iversenom, imel nekaj sreče pri žrebu startnih mest (dobil je najboljše mesto B) ter še zadnjič ta večer navdušil številne slovenske navijače. Vodil je od štarta do cilja ter po zmagi in skupno drugem mestu odpeljal častni krog, preden so ga mehaniki v njegovi ekipi zmagoslavno dvignili v zrak.

"Kaj naj rečem ... najprej bi se rad zahvalil slovenskemu občinstvu, ki mi je pomagalo do rezultata, ki me je vrnil v SGP. Dirka je bila težka, potrebne so bile dodatne vožnje, a pokazalo se je, kaj pomeni ena sama točka. Treba je biti odločen in se boriti do konca. Vesel sem te vrnitve, za drugo leto pa lahko napovem samo eno: s polno paro naprej in upam, da bodo rezultati dobri. Veliko let sem delal za to, hvaležen pa sem vsem, ki so mi pomagali, še posebej družini, ki je trpela z mano v težkih trenutkih," je po slavju v Goričanu dejal Žagar.

Izidi:
1. Krysztof Kasprzak (Pol) 11, 2. Matej Žagar (Slo) 10 + 3, 3. Niels-Kristian Iversen (Dan) 10 + 2, 4. Aleš Dryml (Češ) 10 + 1, 5. Leon Madsen (Dan) 10 + 0, 6. Troy Batchelor (Avs) 10, 7. Hans Andersen (Dan) 8, 8. Martin Vaculik (Slk) 8, 9. Peter Ljung (Šve) 8, 10. Krzystof Buckowski (Pol) 8 ...