Matej Žagar je letos na stopničkah stal dvakrat. Drugi je bil na VN Češke, tretji pa maja na Poljskem. Foto: RTV SLO
Matej Žagar je letos na stopničkah stal dvakrat. Drugi je bil na VN Češke, tretji pa maja na Poljskem. Foto: RTV SLO
Matej Žagar
Matej Žagar je letos dirkal s številko 13, v prihodnji sezoni ga čaka številka 6. Cilj je jasen: nekoč si obleči tudi enico. Foto: RTV SLO
Jason Crump
Jason Crump je dominiral v prvih dveh tretjinah sezone, ko si je že zagotovil naslov, nato pa je nekoliko popustil. Foto: EPA

V Bydgoszczu se je 23-letnik uvrstil v polfinale, kar mu je prineslo dovolj točk za ohranitev mesta med najboljšo osmerico, ki ima neposredno zagotovljen nastop tud prihodnje leto. Deseto dirko za SP je dobil Danec Nicki Pedersen pred Američanom Gregom Hancockom in domačinom Tomaszem Gollobom.

Osnovni cilj izpolnjen
"Za seboj sem pustil vse tekmece, ki bi me lahko ogrozili in opravil nalogo, ki sem si jo zadal pred sezono: ostati med najboljšo svetovno osmerico, ki se neposredno uvrsti v SGP serijo za leto 2007," je bil zadovoljen 23-letnik.

Naslov svetovnega prvaka si je že konec avgusta zagotovil Avstralec Jason Crump. Drugi je bil Hancock, tretji pa Pedersen. Žagar je na koncu osvojil 7. mesto.

Pred seboj ima visoke cilje
Žagar je letos dvakrat stopil na oder za zmagovalce, saj je bil enkrat drugi in enkrat tretji, manjka mu torej le še zmaga. "S tem, da mi še manjka zmaga, nisem obremenjen, naj pride ob pravem času, zadovoljen bom, če se bom vzpenjal z glavo in ne z lažnimi predstavami, ki bi jih lahko prinesla prezgodnja zmaga," je trezno napovedal Žagar.

Vseeno pa ima najbolj uspešen slovenski spidvejist visoke cilje: "V letu 2007 bi rad počasi prilezel do možnosti za stopničke svetovnega prvenstva, začel trkati tudi na vrata svetovnega prvaka in predvsem poizkušal popraviti napake, ki sem jih delal letos."

POLJSKA, 10., zadnja dirka sezone      
1. N. PEDERSEN DAN 25 točk
2. G. HANCOCK ZDA 20
3. T. GOLLOB POL 18
4. W. JAGUS POL 16

Matej Žagar se je uvrstil v polfinale,
kjer je bil v svoji skupini 3. Boljša
sta bila Pedersen in Gollob.

Končni vrstni red (10/10):
1. J. CRUMP AVS 188 točk
2. G. HANCOCK ZDA 144
3. N. PEDERSEN DAN 134
4. A. JONSSON ŠVE 119
5. L. ADAMS AVS 119
6. H. ANDERSEN DAN 106
7. M. ŽAGAR SLO 97
8. T. GOLLOB POL 94