Na dirki je bil drugi Italijan Antonio Cairoli, tretji pa Nizozemec Glenn Coldenhoff.

To je prva letošnja zmaga za slovenskega motokrosista, ki je sicer večkrat letos stal na zmagovalnih stopničkah. Gajser je na zmago čakal vse od dirke v Belgiji avgusta lani. Foto: AMZS
To je prva letošnja zmaga za slovenskega motokrosista, ki je sicer večkrat letos stal na zmagovalnih stopničkah. Gajser je na zmago čakal vse od dirke v Belgiji avgusta lani. Foto: AMZS

Svetovni prvak je končno dočakal tudi zmago na dirki v tej koronski sezoni. Čeprav je bil zadnje tedne najprej tik pod vrhom skupnega seštevka, nato pa tudi že vozil z rdečo številko vodilnega, se mu je na prejšnjih desetih dirkah sezone skupna zmaga na preizkušnji vselej izmuznila. Sedemkrat je dobil posamično vožnjo, a do danes v seštevku dirke segel najvišje do drugega mesta.

Gajser si je že dopoldne z drugim izidom kvalifikacijske vožnje privozil dober položaj pri izbiranju startnega izhodišča.

Gajser je nato danes v prvi vožnji začel bolje, kot mu je uspevalo na nekaj zadnjih dirkah, ko je praviloma že na startu izgubil preveč, da bi se potem lahko podal v boj za zmago. Imel je nekaj sreče, saj se je v prvem krogu spretno ujel, da ni padel. Takrat je bil četrti, krog pozneje pa je še spretneje prišel mimo sotekmovalcev Prada in Romaina Febvreja, ki sta se zataknila v zavoju, in bil že drugi.

Nekoliko presenetljivo je takrat vodil Britanec Dylan Walsh na netovarniškem motorju, Gajser pa je imel kar nekaj dela, da ga je po petih krogih prehitel. Ko je imel pred seboj prosto pot, pa ni bilo več ovir za zmago, čeprav je ob koncu vožnje zagrozil tudi Coldenhoff, ki se je hitro prebijal naprej in bil na koncu drugi, za napad na Gajserja pa mu je zmanjkalo časa.

RAZRED MXGP, spored sezone 2020      
VN Velike Britanije           Herlings 
VN Nizozemske                 Herlings 
VN Latvije                  Coldenhoff 
VN Rige                        Cairoli 
VN Kegumsa (Latvija)          Herlings 
VN Italije (Faenza)           Herlings 
VN Faenze                        Prado 
VN Emilije Romanje (Faenza)    Cairoli 
VN Lombardije (Mantova)         Seewer 
VN Mantove                      Febvre 
VN Evrope (Mantova)             Gajser 
11. 10.: VN Španije                    
18. 10.: VN Flandrije                  
21. 10.: VN Limburga (Belgija)         
25. 10.: VN Lommla (Belgija)           
 1. 11.: VN Trentina                   
 4. 11.: VN Pietramurate               
 8. 11.: VN Garde Trentino             

V drugi vožnji je sprva kazalo, da bo ne le zmagal, ampak tudi dobil dirko s polnim izkupičkom. Odločen začetek je že po nekaj stotih metrih pomenil, da je klonil Prado, ki je sicer najbolje startal, slovenski as pa se je prebil v vodstvo. A na tretjini dirke je njegovim navijačem za hip zastal dih, saj se je Gajser znašel na tleh. Toda hitro se je pobral, izgubil le eno mesto, ko ga je prehitel Cairoli, nato pa do cilja nadaljeval brez napak.

Ker je za njim precej večjo napako naredil Prado in izpadel iz igre za zmago, Coldenhoff pa je bil peti, je imel Gajser vse niti v svojih rokah. Kakšen krog pred koncem se je zdelo, da bo skušal še enkrat napasti Cairolija, a je nato domačinu prepustil uspeh na drugi dirki, sam pa se je razveselil skupne zmage na dirki in prve Zdravljice na najvišji stopnički.

"Super je bilo, vesel sem. Malo mi je žal za tisto majhno napako, ker sem imel dober ritem. Tudi do konca sva se dobro lovila, močno sem pritiskal, ampak najpomembneje je, da sem končno zmagal na dirki," je bil po koncu nadvse zadovoljen Gajser.

Gajser je pred začetkom te dirke imel v skupnem seštevku pet točk naskoka pred Cairolijem. Zdaj je prednost nekoliko večja, 11 točk (399 – 388), tretji je Seewer s 369.

Pancar 17.
V razredu MX2 je slavil Belgijec Jago Geerts, ki je ob enakem seštevku točk (47) z zmago v drugi vožnji premagal Francoza Toma Vialleja, tretji je bil Danec Thomas Kjer Olsen.

Slovenski dirkač Jan Pancar je v prvi vožnji z 21. mestom za las ostal brez točk, bolje mu je šlo v drugi, ko je bil 13., v seštevku dirke mu je to prineslo 17. mesto in osem točk. Skupno pa je v tej konkurenci prvi Vialle s 478 točkami, Geerts jih ima 432. Pancar je v SP-ju 17. s 74 točkami.

Naslednja postaja letošnje sezone bo novo prizorišče v koledarju, Intu Xanadu - Arroyomolinos v Španiji, kjer pa bo, v nasprotju s prejšnjimi tremi postajami, na sporedu samo ena dirka čez teden dni.

Gajser s prvo letošnjo zmago povišale prednost pred Cairolijem

RAZRED MXGP, VN Mantove              

Skupno (prva + druga vožnja):          
 1. T. GAJSER     SLO/honda        47  
 2. A. CAIROLI    ITA/KTM          41  
 3. G. COLDENHOFF NIZ/GASGAS       38  
 4. J. SEEWER     ŠVI/yamaha       35  
 5. E. MITCHELL   AVS/honda        31  

Prva vožnja:                           
 1. T. GAJSER     SLO/honda        25  
 2. G. COLDENHOFF NIZ/GASGAS       22  
 3. J. PRADO      ŠPA/KTM          20  
 4. M. EVANS      AVS/honda        18  
 5. A. CAIROLI    ITA/KTM          16  

Druga vožnja:                          
 1. A. CAIROLI    ITA/KTM          25  
 2. T. GAJSER     SLO/honda        22  
 3. J. SEEWER     ŠVI/yamahaki     20  
 4. R. FEBVRE     FRA/kawasaki     18  
 5. G. COLDENHOFF NIZ/GASGAS       16  
RAZRED MXGP                         
                                     
Skupni vrstni red (21/36):            
1. T. GAJSER          SLO         399
2. A. CAIROLI         ITA         388
3. J. SEEWER          ŠVI         369
4. J. PRADO           ŠPA         341
5. G. COLDENHOFF      NIZ         341
6. R. FEBVRE          FRA         304
7. J. HERLINGS        NIZ         285