Britta Bilač je v Helsinkih dosegla enega izmed največjih uspehov slovenske atletike. Foto:
Britta Bilač je v Helsinkih dosegla enega izmed največjih uspehov slovenske atletike. Foto:
Helmut Rahn
Helmut Rahn je bil med najzaslužnejšimi za prvi nemški naslov svetovnih prvakov in se je med drugim na finalni tekmi vpisal med strelce. Foto: EPA
Michael Phelps
Michael Phelps je postavil nov mejnik na 400 metrov prosto. Foto: EPA

Za naslov prvakinje je Nemki s slovenskim državljanstvom zadostoval že uspešen drugi poskus pri 198 cm, saj Rusinja Guljajeva te višine ni zmogla. Poleg Bilačeve se med Slovenkami le še Jolanda Čeplak lahko pohvali z zlato medaljo na evropskem prvenstvu v atletiki.

1932
V Los Angelesu so se končale desete olimpijske igre. V primerjavi s prejšnjimi igrami, ki so trajale po več mesecev, so bile igre v Kaliforniji končane že po 16 dneh, kar je še danes običajna dolžina najpomembnejšega športnega tekmovanja.

1952
Rodila se je ameriška plavalka Debbie Meyer, ki je v Mehiki 1968 pri le 16 letih zanesljivo osvojila zlate medalje na 200, 400 in 800 metrov prosto in bila prva plavalka s tremi zlatimi odličji na enih olimpijskih igrah.

1997
Brigita Bukovec je zmagala na najprestižnejšem atletskem mitingu Weltklasse v Zürichu. Nekaj dni po srebrni olimpijski medalji je Bukovčeva v teku na 100 metrov z ovirami slavila z izidom 12,78. Odločitev je bila tesna, saj je šele fotofiniš pokazal, da je bila Jamajčanka Michelle Freeman za las počasnejša. To je bila prva zmaga Ljubljančanke na mitingih za veliko nagrado in še vedno edina slovenska zmaga v Zürichu.

1988
V 91. letu starosti je v Modeni umrl ustanovitelj Ferrarija Enzo Ferrari. Avtomobilsko podjetje je na noge postavil leta 1929, v svetovnem prvenstvu formule ena pa je sodeloval vse od začetka tega tekmovanja leta 1950. Od tedaj ima moštvo iz Maranella po 14 naslovov svetovnega prvaka med vozniki in konstruktorji.

2000
Brigita Langerholc je postavila državni rekord na 400 metrov, ki je še vedno veljaven. Stadionski krog je v Ljubljani pretekla v času 52,02.

2003
Dva dni pred 74. rojstnim dnem je umrl nemški nogometaš Helmut Rahn. Leta 1954 se je z elfom po zmagi s 3:2 nad Madžarsko v Bernu veselil naslova svetovnih prvakov. To je bil prvi naslov nemške reprezentance.

2004
Američan Michael Phelps je na svetovnem plavalnem prvenstvu v Atenah popravil svetovni rekord na 400 metrov prosto na 4:08,26.