Masip (desno) je bil med najbolj razpoloženimi rokometaši Barcelone v Golovcu. Foto: EPA
Masip (desno) je bil med najbolj razpoloženimi rokometaši Barcelone v Golovcu. Foto: EPA
Carlos Bilardo
Carlos Bilardo je bil sedem let zelo uspešen na klopi argentinske nogometne reprezentance. Leta 1986 se je veselil naslova svetovnega prvaka. Foto: EPA

Začetek srečanja v nabito polnem Golovcu je bil povsem v znamenju Celjanov, ki so po zaslugi treh zadetkov Rastka Stefanoviča povedli s 3:1. Barcelona je strnila vrste in izenačila na 4:4, nato pa je bil izid v prvem polčasu še šestkrat izenačen. Gostje so bili zlasti nevarni v protinapadih. Masip, Antonio Ortega in Andrej Šepkin so kot za šalo polnili mrežo vratarja Dejana Periča, tako da so Katalonci na odmor odšli s tremi zadetki prednosti (11:14).

V nadaljevanju se razmerje moči na parketu ni bistveno spremenilo. Španci so bili še naprej gospodarji na igrišču in prednost so po desetih minutah povišali na pet zadetkov (20:15). Celjani so bili zlasti ranljivi iz protinapadov, iz katerih je Barcelona dosegla skoraj polovico vseh zadetkov. Ta tekma je bila za Celjane usodna, saj so povratno tekmo v Barceloni dobili s 26:22, a to ni bilo dovolj za uvrstitev v finale. Pri gostiteljih je dal Uroš Šerbec 6 zadetkov, Rastko Stefanovič pa 5, pri Kataloncih sta Šepkin in Masip dosegla po 6 golov, Ortega 5.

1872
V prvem finalu angleškega Pokala FA so Wanderersi premagali Royal Engineerse z 1:0. Na stadionu Kennington Oval v Londonu je tekmo spremljalo 20.000 gledalcev.

1939
Rodil se je nekdanji argentinski nogometaš in sloviti trener Carlos Bilardo. V igralski karieri je bil na vrhuncu med letoma 1967 in 1970, ko je z Estudiantesom de la Plato trikrat osvojil Pokal Libertadores (južnoameriška Liga prvakov). Leta 1968 je ekipa iz Buenos Airesa v finalu medcelinskega pokala presenetljivo premagala Manchester United. Na legendarnem stadionu La Bombonera je bilo 1:0, na Old Traffordu pa 1:1. V sedemdesetih letih je bil trener Estudiantesa.

Leta 1983 je postal selektor argentinske reprezentance, ki je imela v osemdesetih letih zlato generacijo na čelu z Diegom Armandom Maradono. Leta 1986 je Billardo Gavče popeljal do naslova svetovnega prvaka v Mehiki, v finalu je padla Nemčija s 3:2. Štiri leta kasneje so se Nemci oddolžili za poraz. V finalu je elf z golom Andreasa Brehmeja z enajstih metrov slavil z 1:0. Bilardo je bil v domačih medijih veliki junak, saj so Argentinci v osmini finala izločili večne tekmece Brazilce z 1:0.

2000
Thomas Hörl je na prvem treningu pred finalom svetovnega pokala v smučarskih poletih na velikanki v Planici dosegel nov svetovni rekord. 18-letni Avstrijec je v drugi seriji skočil 224,5 metra.

2003
Mozambičanka Maria de Lourdes Mutola (1:58,94) je ubranila naslov svetovne dvoranske prvakinje v teku na 800 metrov v Birminghamu. Drugo mesto je pripadlo Avstrijki Stephanie Graf, tretja pa je bila Španka Maite Martinez. Slovenska atletinja Jolanda Čeplak je s časom 1:59,54 osvojila četrto mesto.