Celjani niso znali zaustaviti Mihaila Jakimoviča. Foto: EPA
Celjani niso znali zaustaviti Mihaila Jakimoviča. Foto: EPA
Roger Black
Roger Black je bil ob koncu osemdesetih in na začetku devetdesetih let najboljši tekač na 400 metrov v Evropi. Foto: EPA
Jesse Owens
Jesse Owens je bil sijajen atlet, žal pa je bil tudi strasten kadilec. Umrl je v 66. letu starosti.
Martina Hingis
Martina Hingis je pri 16 letih postala številka 1 svetovnega tenisa. Foto: EPA

Celjanom se tudi v petem zaporednem poskusu ni uspelo uvrstiti v finale najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Po aktivnem izidu na prvem srečanju v Španiji in zaostanku dveh zadetkov (28:30) je celjskim rokometašem na povratnem srečanju v Golovcu spodletelo.

Pri gostih sta bila razpoložena Belorus Mihail Jakimovič in Francoz Jackson Richardson, tudi španska obramba 6-0 je bila prevelik zalogaj za domače rokometaše. Celjani so že v 15. minuti zaostajali s 5:8, tako da je bil trener Josip Šojat že v zgodnji fazi srečanja prisiljen spremeniti koncept igre in iskati razpoložene može, ki pa jih ni našel. V 20. minuti si je Portland San Antonio že priigral šest zadetkov prednosti (11:5), ko pa je v 25. minuti povedel s 14:8 je bilo povsem jasno, da Celjane lahko v finale popelje le še čudež. V nadaljevanju je bila obramba še naprej slaba, na vratih ni bil razpoložen vratar Dejan Perić, ki je v prvih 37 minutah zbral le tri obrambe. Pri gostiteljih je zadovoljil le Renato Vugrinec, ki je zabil 11 golov, pri Portlandu pa je dal Jakimovič 8 zadetkov.

1966
Rodil se je britanski atlet Roger Black. V teku na 400 metrov je osvojil zlato medaljo na evropskem prvenstvu v Stuttgartu leta 1986 in štiri leta kasneje v Splitu. V Helsinkih leta 1994 je bil srebrn. Na olimpijskih igrah v Atlanti leta 1996 je zasedel 2. mesto, ugnal ga je le legendarni Michael Johnson. Tudi na svetovnih prvenstvih je bil dvakrat drugi (leta 1987 v Rimu in leta 1991 v Tokiu).

1971
Rodil se je ruski hokejist Pavel Bure. Profesionalno kariero je začel pri moskovskem CSKA-ju leta 1987. V seuzoni 1991/92 je prvič zaigral v Ligi NHL. Z Vancouver Canucksi se je leta 1994 prebil vse do finala. Stanleyjev pokal je bil zelo blizu, saj so Canucksi v finalu klonili z New York Rangersi s 4:3. Kasneje je igral tudi za Florido (1998-2002) in New York Rangerse (2001-04).

Z reprezantanco Rusije je se je leta 1998 na olimpijskih igrah v naganu prebil do finala, kjer so bili z 1:0 boljši Čehi. Štiri leta kasneje v Salt lake Cityju so Rusi osovjili bron. Bure je bil nekaj časa tudi zaročen s teniško divo Ano Kurnikovo, a njuna zveza ni trajala dolgo.

1980
Umrl je ameriški atlet Jesse Owens. Osvojil je štiri zlate medalje na olimpijskih igrah v Berlinu leta 1936 (100 m, 200 m, 4x100 m in skok v daljino). Njegove zmage niso bile prav nič všeč nemškemu kanclerju Hitlerju, ki je podeljavl medalje samo atletom, ki so bili arijske rase. Leta 1980 je umrl zaradi raka na pljučih. Owens je bil strasten kadilec, saj je dnevno pokadil vsaj eno škatlo cigaret.

1996
Valentino Rossi je prvič nastopil na tekmi svetovnega prvenstva v motociklizmu. V razredu do 125 ccm je z aprilio v malezijskem Shah Alamu zasedel 6. mesto. Zmagal je Italijan Stefano Perugini.

1997
16-letna Martina Hingis je postala najmlajša igralka na vrhu teniške letvice WTA. Švicarka je na prvem mestu nasledila Nemko Steffi Graf.

2002
Na dirki formule ena v brazilskem Sao Paulu sta dvojno zmago slavila brata Schumacher, boljši je bil svetovni prvak Michael (Ferrari) pred Ralfom (Williams-BMW). S tretjim mestom se je na stopničke povzpel še David Coulthard (McLaren-Mercedes).

2002
Andre Agassi je brez večjih težav zmagal na turnirju v Key Biscaynu. V finalu je ugnal Švicarja Rogerja Federerja s 6:3, 6:3, 3:6 in 6:4. Američan se je veselil 51. turnirske zmage in jubilejne 700. zmage v posamičnih dvobojih v karieri. Prva dva niza je Agassi dobil brez večjih težav, v tretjem je slavil Švicar, edina grožnja za njegovo zmago pa je prišla v četrtem nizu, ko je Federer povedel z breakom. Toda Agassi je hitro odgovoril, izenačil na 4:4 in tekmecu do konca dvoboja ni več prepustil točke.