26. julij velja za enega črnih dni slovenske atletike. Foto: MMC RTV SLO
26. julij velja za enega črnih dni slovenske atletike. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Cerkovnik
Tomaž Cerkovnik je bil dober smučar in še boljši komentator s tekem smučarskega svetovnega pokala. Foto: RTV SLO
Amy Van Dyken
Amy Van Dyken je bila junakinja olimpijskih iger v Atlanti. Foto: EPA
Jan Ullrich
Jan Ullrich je kmalu po štartu v Nantesu takole padel in sanj o skupni zmagi na Touru je bilo konec. Foto: EPA

Najboljši slovenski atletinji zadnjih let so 18. junija v Monaku nenapovedano odvzeli vzorec. Tako A- kot B-test sta bila pozitivna na eritropoetin (EPO). Mednarodna atletska zveza jo jo nemudoma suspendirala, Čeplakova pa je zanikala jemanje dopinga. Disciplinska komisija Atletske zveze Slovenije jo je 27. marca po sedemurni obravnavi spoznala za krivo in ji dodelila dveletno kazen prepovedi nastopanja. Začela je veljati z dnevom suspenza, 25. julija 2007.

2004
Za posledicami kapi je med preživljanjem dopusta na otoku Hvaru umrl nekdanji alpski smučar Tomaž Cerkovnik. V svetovnem pokalu je nastopal skupaj z Bojanom Križajem, Rokom Petrovičem, Juretom Frankom, Boris Strelom in ostalimi. Najboljši je bil predvsem v slalomu in tudi v kombinaciji. Na svetovnem prvenstvu leta 1982 v Schladmingu je v kombinaciji zasedel 12. mesto, v slalomu pa je bil 14. Na olimpijskih igrah v Sarajevu je v slalomu končal na 11. mestu. Po koncu kariere v svetovnem pokalu se je preselil v ZDA, kjer je 7 sezon nastopal v seriji poklicnih smučarjev.

V sezonah 1992/93 in 1993/94 je bil vodil slovensko moško reprezentanco, takrat je bil v izjemni formi predvsem Jure Košir. Zelo se je izkazal tudi kot televizijski komentator. Z Igorjem E. Bergantom sta na Televiziji Slovenija šest let skrbela za nepozabne prenose tekem svetovnega pokala.

1952
Rusinja Galina Zybina je postala prva ženska, ki je sunila kroglo prek 15 metrov. Na olimpijskih igrah v Helsinkih je s 15,28 m osvojila zlato.

1971
Rodil se je nogometaš Mladen Rudonja. Ljubiteljem nogometa bo najbolj ostal v spominu po odločilnem zadetku na tekmi dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2002. V Bukarešti je dosegel gol proti Romuniji in popeljal varovance Srečka Katanca na svetovnem prvenstvu. To je bil edini gol "Turbo Rudija" v reprezentančnem dresu.

1983
Na atletskem pokalu Bruno Zauli v Münchnu je Čehoslovakinja Jarmila Kratochvilova postavila izjemen svetovni rekord v teku na 800 metrov (1:53,28), ki je še vedno veljaven.

1996
Plavalka Amy van Dyken je na olimpijskih igrah v Atlanti postala prva ameriška športnica, ki je na enih igrah osvojila štiri zlate medalje. Svojo zadnjo zmago je dosegla na 50 metrov prosto. Pred tem je slavila tudi na 100 m delfin in v štafetah 4 x 100 m prosto in 4 x 100 mešano.

2002
Dvakratni svetovni prvak v formuli ena Mika Häkkinen je končal kariero. Finec je bil v karavani najelitnejšega dirkaškega tekmovanja 11 let. V McLarnu je vozil kar devet sezon, v katerih je zmagal na 20 dirkah ter dvakrat osvojil naslov svetovnega prvaka (1998 in 1999).

2003
Lance Armstrong je na 49 kilometrov dolgem kronometru od Pornica do Nantesa dokončno strl odpor Jana Ullricha na kolesarski Dirki po Franciji. Američan je sicer v vožnji na čas zasedel 3. mesto, za zmagovalcem Britancem Davidom Millarjem je zaostal 14, za drugouvrščenim rojakom Tylerjem Hamiltonom pa dve sekundi. Ullrich je na razmočenem cestišču padel in za Armstrongom zaostal 10 sekund. Pred etapo je imel Nemec minuto in 7 sekund zaostanka za Armstrongom.

Na prvem posamičnem kronometru je Ullrich Teksačana premagal za več kot minuto in pol. Armstrongu je šlo na roko tudi deževno vreme, saj se v njem odlično znajde. Lance se je veselil že pete skupne zmage na Touru.

2004
Jürgen Klinsmann je postal selektor nemške nogometne reprezentance. Nemška nogometna zveza je storila precej tvegano potezo, saj Klinsmann ni imel trenerskih izkušenj. Na prijateljskih tekmah Nemcem ni šlo, na domačem svetovnem prvenstvu pa so se izkazali in končali na sijajnem 3. mestu. Po izjemni zmagi v četrtfinalu proti favorizirani Argentini (1:1, 4:2 po streljanju 11-m), so morali v polfinalu priznati premoč Italiji (0:2). Nasledil ga je njegov pomočnik Joachim Löw.

Za elf je odigral 108 tekem in ji pomagal do svetovnega naslova leta 1990 in evropskega leta 1996. Po koncu kariere se je preselil v ZDA.

2009
V finalu ženskega teniškega turnirja v Portorožu je Dinara Safina s 6:7 (5), 6:2 in 7:5 po 173 minutah ugnala zmagovalko leta 2008 Saro Errani.