Grega Benedik je bil po zatonu Bojana Križaja nekaj časa vodilni slovenski slalomist. Foto: MMC RTV SLO
Grega Benedik je bil po zatonu Bojana Križaja nekaj časa vodilni slovenski slalomist. Foto: MMC RTV SLO
Ronaldinho
Ronaldinho je med številnimi nagradami prejel tudi zlato žogo za najboljšega evropskega igralca. Foto: Reuters
Šarunas Jasikevičius in Anthony Goldwire
Anthony Goldwire je pokopal Union Olimpijo na prvi četrtfinalni tekmi Evrolige. Foto: EPA

Za Benedika je bila to edina zmaga v svetovnem pokalu, na katero pa je kasneje padla senca dvoma, češ da z merilnimi napravami ni bilo vse v redu. Kakorkoli, slalom v olimpijskem mestu, ki ga je v 90. letih zaznamovala vojna, je s slovenskega vidika sijajno uspel, Križaj pa je le potrdil, da je bil tisto zimo prvi slalomist na svetu. V slalomskem seštevku je zbral 105 točk, devet več od Ingemarja Stenmarka. Benedik je bil v skupnem seštevku peti s 55 točkami.

1960
Rodil se je brazilski dirkač formule ena Ayrton Senna. Ob koncu 80-ih in na začetku 90-ih let je s Francozom Alainom Prostom zaznamoval številne dirke. 41 jih je odločil v svojo korist. Senna je bil trikrat svetovni prvak, njegovih rekordnih 65 najboljših štartnih mest pa je leta 2006 v Bahrajnu izenačil šele Michael Schumacher. 1. maja 1994 se je v Imoli v najbolj krvavem koncu tedna v zgodovini formule ena (življenje je izgubil tudi Avstrijec Roland Ratzenbereger) brazilski šampion kot prvi svetovni prvak ubil med dirko.

1980
Rodil se je brazilski nogometaš Ronaldinho. Profesionalno kariero je začel v Gremiu, v Evropo pa je prišel leta 2001, potem ko je podpisal pogodbo s Paris SG-jem. 19. julija 2003 je postal član Barcelone, ki je za nasmejanega umetnika plačala 27 milijonov evrov. Leta 2004 in 2005 je bil Brazilec nogometaš leta po izboru Fife. Leta 2008 je prestopil v Milan, od leta 2011 pa igra za Flamengo.

1986
Bojan Križaj je zmagal na slalomski tekmi svetovnega pokala v Bromontu v Kanadi. Drugouvrščenega Paula Frommelta iz Liechtensteina je ugnal za 22 stotink.

1998
Primož Peterka je v Planici z drugim mestom na predzadnji tekmi sezone svetovnega pokala prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Na stari Bloudkovi velikanki je zmagal Japonec Kazujoši Funaki, tretji pa je bil njegov rojak Hiroja Saito.

2000
Košarkarji Uniona Olimpije so v prvi četrtfinalni tekmi evropske lige v gosteh izgubili z Barcelono s 67:70. Usodna je bila trojka Goldwirea s sedmih metrov dve sekundi pred koncem tekme. Za ljubljansko moštvo je največ točk, 14, dosegel Šarunas Jasikevičius.

2001
Hokejisti Olimpije so sedmič osvojili naslov državnih prvakov. V peti finalni tekmi so na Jesenicah s 4:2 premagali Acroni Jesenice in finalno serijo končali s 4:1 v zmagah.

2007
Petra Majdič je na tekmi smučark tekačic v Stockholmu premagala vso konkurenco in tretjič v karieri zmagala v šprintu svetovnega pokala.