Dražen Petrović je bil junak finala svetovnega prvenstva v Argentini. Foto:
Dražen Petrović je bil junak finala svetovnega prvenstva v Argentini. Foto:
Marco Materazzi
Materazzi je bil osrednja figura finala svetovnega prvenstva v Berlinu. Foto: EPA
Carly Patterson in Svetlana Horkina
Carly Patterson je ugnala legendarno Svetlano Horkino v finalu mnogoboja. Foto: Reuters
Boštjan Nachbar
Boštjan Nachbar je Afričanom natresel 17 točk. Foto: Reuters

Najboljši strelec je bil Dražen Petrović, ki je dosegel 20 točk, Žarko Paspalj pa jih je prispeval 16. Pri Sovjetih je Aleksander Volkov dal 16 točk. Za Jugoslovane so igrali še Velimir Perasović, Zoran Čutura, Toni Kukoč, Jure Zdovc, Saša Obradović, Radislav Čurčić, Vlade Divac, Arijan Komazec in Zoran Savić.

1973
Rodil se je italijanski nogometaš Marco Materazzi. Na začetku kariere je igral za manjše italijanske klube. V sezoni 1998/99 se je preizkusil v Premierligi, kjer je igral za Everton. V sezoni 2000/01 je za Perugio dosegel kar 12 golov v Serii A, kar je izjemno za branilca in poleti je za 10 milijonov evrov odšel k Interju. Za črno-modre je na 105 tekmah v italijanskem prvenstvu zabil 7 golov. V dresu Italije je debitiral leta 2001 proti Južni Afriki. Na svetovnem prvenstvu leta 2006 je dosegel zadetek proti Češki v predtekmovanju, v finalu pa je proti Francozom z glavo izenačil na 1:1. Vsem ljubiteljem nogometa bo ostal v spominu po sporu z Zinedinom Zidanom. Najboljši igralec prvenstva ga je v podaljšku udaril s čelom in si prislužil rdeči karton. Po streljanju enajstmetrovk so azzurri postali svetovni prvaki.

1993
Britanka Sally Gunnell je v Stuttgartu postala svetovna prvakinja v teku na 400 metrov z ovirami, progo pa je pretekla v času svetovnega rekorda 52,74. Druga je bila Američanka Sandra Farmer-Patrick (52,79), ki je bila prav tako hitrejša od prejšnjega svetovnega rekorda Marine Stepanove (52,94), tretja pa je bila Rusinja Margita Ponomajeva (53,48). Jamajčanka Marlene Ottey je zmagala v teku na 200 metrov (21,98), Ukrajinec Sergej Bubka pa je četrtič zapored postal svetovni prvak v skoku s palico (6,00 m).

1995
Ameriški boksar Mike Tyson je premagal Petra McNeillya po le 89 sekundah. To je bil Tysonov prvi dvoboj, odkar je bil izpuščen iz zapora.

2001
Michael Schumacher si je že štiri dirke pred koncem sezone zagotovil četrti naslov svetovnega prvaka formule ena. Na dirki za VN Madžarske na Hungaroringu je Nemec zmagal ter prednost pred zasledovalci v SP povečal na nedosegljivih 43 točk. Uspeh Ferrarija je dopolnil Rubens Barrichello z 2. mestom, s čimer si je italijansko moštvo zagotovilo tudi konstruktorski naslov. Škot David Coulthard je osvojil 3. mesto. Schumacher se je po številu zmag izenačil z Alainom Prostom. Francoz je potreboval 199 dirk, Nemec pa le 158.

2004
V ženskem mnogoboju na olimpijskih igrah v Atenah je slavila Američanka Carly Patterson. Diva svetovne gimnastike Rusinja Svetlana Horkina se je morala na svojih zadnjih olimpijskih igrah zadovoljiti le s srebrom.

2006
Slovenska košarkarska reprezentanca je v svojem prvem nastopu na svetovnih prvenstvih premagala Senegal s 96:79. Razplet je bil jasen že po prvi četrtini, ki so jo Slovenci dobili z 32:15. Najboljši strelci so bili Boštjan Nachbar (17), Sani Bečirovič (16) in Beno Udrih (14).