Špela Pretnar je bila v sezoni 1999/2000 skoraj nepremagljiva v slalomu. Foto: EPA
Špela Pretnar je bila v sezoni 1999/2000 skoraj nepremagljiva v slalomu. Foto: EPA
Katja Koren
Katja Koren je bila v Lillehammerju s številko 33 bronasta v slalomu. Foto: RTV SLO

Drugo mesto je osvojila Francozinja Christel Pascal-Saioni, tretjega pa Švedinja Anja Pärson. Pretnarjeva je tisto zimo zmagala še enkrat in na koncu osvojila mali kristalni globus.

1879
V New Yorku so odprli sloviti športni center Madison Square Garden, ki je med drugim dom košarkarjev New York Knicksev.

1980
V Lake Placidu v ZDA so se začele 13. zimske olimpijske igre. Nastopilo je 1.061 športnikov iz 37 držav.

1983
Bojan Križaj je zmagal na slalomu v Marksteinu v Franciji. 44 stotink je na drugem mestu zaostal Šved (ne, ni Stenmark) Bengt Fjällberg, tretji pa je bil Avstrijec Christian Orlainsky. Jože Kuralt je bil deveti.

1994
Začele so se zimske olimpijske igre v Lillehammerju, na katerih so Alenka Dovžan, Katja Koren in Jure Košir osvojili bronasto medaljo. Skupaj je tekmovalo 1.313 športnikov in 488 športnic iz 67 držav.

1998
Norvežan Björn Dählie je postal prvi športnik s šestimi zlatimi olimpijskimi medaljami, potem ko je v Naganu dobil tekaško preizkušnjo na 10 kilometrov klasično.

2002
Slovenska nogometna reprezentanca je prvo tekmo turnirja Carlsberg v Hong Kongu visoko izgubila. S 5:1 (1:0) je bil boljši Honduras, za katerega je štiri gole dosegel Saul Martinez. Edini gol za Slovenijo je ob izenačenju na 1:1 dosegel Zlatko Zahovič z enajstmetrovke.

2010
Gruzijski sankač Nodar Kumaritašvili je dan pred začetkom olimpijskih iger v Vancouvru na treningu v Whistlerju doživel hudo nesrečo in umrl. Kumaritašvili je bil po nesreči nezavesten in so ga morali oživljati, nato pa so ga z reševalnim vozilom in helikopterjem odpeljali v bolnišnico, kjer je zaradi poškodb umrl. 21-letni Gruzijec je pri hitrosti približno 145 km/h s proge zletel v zadnjem, 16. zavoju in s hrbtom in zatiljem trčil v nezaščiten železni nosilec ob progi.