Plaz pod Malo Mojstrovko je bil dan pred božičem, ko je v gorah zapadlo ogromno svežega snega, leta 1995 usoden za Staneta Belaka Šraufa. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Plaz pod Malo Mojstrovko je bil dan pred božičem, ko je v gorah zapadlo ogromno svežega snega, leta 1995 usoden za Staneta Belaka Šraufa. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Marcelo Salas
Marcelo Salas je eden najboljših čilskih igralcev vseh časov. Foto: EPA
Franc Pinter
Franc Pinter je na dveh zaporednih paraolimpijskih igrah prišel do odličja v streljanju. Foto: MMC RTV SLO

Šrauf je bil leta 1975 član odprave na Makalu, ko se je slovenski alpinizem pridružil najboljšim na svetu. Štiri leta pozneje je bil zraven tudi ob osvojitvi Mt. Everesta. Opravil je prek tisoč alpinističnih tur, med katerimi je najbolj legendarna zimska ponovitev Čopovega stebra v izjemno težkih razmerah. Šrauf je bil tudi učitelj someščana iz Kamnika, Tomaža Humarja, in njegov soplezalec.

1868
Rodil se je odlični nemški šahist Emanuel Lasker. Leta 1894 je postal svetovni šahovski prvak, potem ko je premagal Wilhelma Steinitza. Naslov je obdržal kar 27 let, najdlje od vseh dosedanjih šahovskih prvakov. Zmagal je na nekaj velikih turnirjih (London 1899, St. Peterburg 1896 in 1914 in New York 1924). Lasker je bil tudi uveljavljen matematik in filozof. Zelo dobro se je razumel z Albertom Einsteinom.

1953
Rodil se je eden najboljših slovenskih športnikov invalidov Franc Pinter. V streljanju z zračno puško je na olimpijskih igrah v Atenah leta 2004 osvojil srebrno medaljo, štiri leta pozneje pa si je v Pekingu pristreljal bron, poleg tega se ponaša še z evropskim in svetovnim naslovom.

1974
Rodil se je čilski nogometaš Marcelo Salas. Kariero je začel v ekipi Universidad de Chile leta 1993. Tri leta pozneje je prestopil k argentinskemu River Platu. Med letoma 1998 in 2001 je blestel v dresu Lazia. Bil je eden ključnih igralcev rimske ekipe, ki je v sezoni 1999/2000 osvojila naslova italijanskega prvaka. Naslednji dve sezoni je igral za Juventus, potem pa se je vrnil v River Plate in nato v domovino. Za reprezentanco Čila je do zdaj odigral 65 tekem in zabil 35 golov. Poleg Ivana Zamorana in Eliasa Figueroe velja za enega najboljših čilskih igralcev vseh časov.

1994
Napadalec Barcelone in eden najboljših igralcev svetovnega prvenstva v ZDA Romario de Souza Faria je bil izbran za najboljšega nogometaša in športnika Brazilije.

1995
Hrvaški nogometni trener Tomislav Ivić je postal selektor reprezentance Združenih arabskih emiratov.

2005
Rokometaši Gold Cluba so presenetili Celje Pivovarno Laško. V Hrpeljah so jih ugnali z 28:24. To je bil prvi poraz Celjanov v državnem prvenstvu 2005/2006. Najboljši strelec tekme je bil Zoran Jovičič z osmimi goli.