Andreas Goldberger velja za enega največjih smučarjev skakalcev vseh časov. Foto: EPA
Andreas Goldberger velja za enega največjih smučarjev skakalcev vseh časov. Foto: EPA
Georg Hackl
Georg Hackl je v Salt Lake Cityju dopolnil svojo olimpijsko zbirko. Foto: EPA

Kulmu Urban Franc osvojil bronasto medaljo in postavil tudi državni rekord.

Zmagal je Avstrijec Andreas Goldberger pred Fincem Jannejem Ahonenom. Goldi je tako prišel do svojega prvega zlatega odličja na največjih tekmovanjih. Franc, ki je na poti do brona postavil tudi državni rekord (190 metrov), je osvojil drugo slovensko medaljo na SP-jih v poletih.

1890
V Idriji se je rodil Stanko Bloudek, letalski konstruktor, športnik in načrtovalec športnih objektov. Bil je pionir številnih športov na Slovenskem, s katerimi se je tudi aktivno ukvarjal. Tako je bil eden prvih nogometašev v Sloveniji, državni prvak v metanju diska in večkratni prvak Jugoslavije v umetnostnem drsanju. Od leta 1932 je naredil načrte za okrog 100 smučarskih skakalnic. Po njem se imenuje tudi stara velikanka v Planici, ki je zadnja leta v klavrnem stanju.

1976
Rodila se je alpska smučarka Alenka Dovžan. Z Juretom Koširjem imata nekaj skupnega: oba sta doma iz Mojstrane in oba sta na olimpijskih igrah v Lillehammerju osvojila bronasto medaljo, Dovžanova v kombinaciji. Na tekmah svetovnega pokala je enkrat stala na stopnicah za zmagovalce, in takrat kar na najvišji - 17. januarja leta 1994 je bila skupaj s Pernillo Wiberg najhitrejša na superveleslalomu v Cortini d'Ampezzo.

1990
Ameriški boksar James "Buster" Douglas je v Tokiu nokavtiral Mika Tysona v 10. rundi dvoboja za naslov svetovnega prvaka težke kategorije po verzijah IBF, WBC in WBA. Douglas je poskrbel za eno največjih presenečenj v zgodovini boksa.

1993
Irina Privalova je v Madridu postavila svetovni rekord v teku na 60 metrov. Razdaljo je 24-letna Rusinja pretekla v času 6,92.

2002
Nemški sankač Georg Hackl, najuspešnejši tekmovalec v zgodovini tega športa, je na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju osvojil srebrno medaljo. To je bila njegova peta olimpijska medalja (tri zlate, dve srebrni). Nov olimpijski naslov mu je preprečil Italijan Martin Zöggeler.