191 cm visoki Lukaku bo ob odsotnosti Edena Hazarda (Lille) najzanimivejši belgijski reprezentant v Ljubljani. Foto: EPA
191 cm visoki Lukaku bo ob odsotnosti Edena Hazarda (Lille) najzanimivejši belgijski reprezentant v Ljubljani. Foto: EPA

Izredno nadarjeni 18-letni napadalec bo po reprezentančnih obveznostih odšel v London, kjer bo na Stamford Bridgue opravil zdravniški pregled in podpisal pogodbo s Chelseajem, če se bo v teh dneh z "modrimi" dogovoril o plačilu in drugih osebnih pogojih.

Anderlecht je na klubski spletni strani objavil, da so se z Londončani uspešno dogovorili za prestop enega najbolj atraktivnih mladih napadalcev v Evropi, za katerega so se že nekaj časa zanimali največji evropski klubi. O višini odškodnine se še ugiba, je pa Anderlecht pred mesecem zavrnil Chelseajevih 17 milijonov funtov (19,5 milijona evrov). Postavni in močni ter hitri Lukaku velja za naravnega naslednika Didierja Drogbaja, ki je tudi eden njegovih vzornikov, zdaj pa naj bi bil njegov mentor pri Chelseaju.

Pri 16 letih prvi strelec Belgije
Lukaku, ki se je rodil in odrastel v Antwerpnu, je v sezoni 2009/10 postal prava nogometna senzacija, saj je s 15 goli postal najboljši strelec belgijskega prvenstva, čeprav mu je bilo šele 16 let! V lanski sezoni je zabil novih 16 prvenstvenih golov, skupno pa je na 98 tekmah za Anderlecht dosegel kar 41 zadetkov, ob tem pa zbral še 14 podaj.

Oče Zairec, sin Belgijec
Sin Rogerja Lukakuja, ki je bil v 90. letih reprezentant Zaira, je seveda hitro postal zanimiv za izbrano vrsto Belgije, v dresu katere je na 10 tekmah dosegel dva gola - oba proti Rusiji. Spomniti velja tudi na njegov debi v mladi belgijski reprezentanci. 8. septembra 2009 je pri 16 letih prvič zaigral za U-21 in na kvalifikacijski tekmi s Slovenijo zabil drugi gol.

Žirkov iz Londona na Kavkaz
Ob dogovoru z Anderlechtom je Chelsea sklenil še en posel: za 15 milijonov evrov je Anži Mahačkala odkupil Jurija Žirkova. 27-letni bočni/krilni igralec se ni mogel ustaliti v udarni postavi Chelseaja, zdaj pa se vrača v Rusijo k ambicioznemu klubu iz glavnega mesta kavkaške republike Dagestan, ki je v lasti miljarderja Sulejmana Kerimova.

Toshack na klopi Makedoncev
Valižanski nogometni strokovnjak John Toshack je postal novi selektor Makedonije. 62-letni strateg bo Makedonijo vodil v nadaljevanju kvalifikacij za Evropsko prvenstvo 2012, kjer Makedonci po šestih tekmah s štirimi točkami zasedajo 5. mesto.