Roman Abramovič je londonski klub prevzel junija 2003. Chelsea je od takrat osvojil vse domače lovorike (prvenstvo, ligaški in FA-pokal). Zdaj naskakuje zadnjo manjkajočo lovoriko. Foto: EPA
Roman Abramovič je londonski klub prevzel junija 2003. Chelsea je od takrat osvojil vse domače lovorike (prvenstvo, ligaški in FA-pokal). Zdaj naskakuje zadnjo manjkajočo lovoriko. Foto: EPA
John Terry
John Terry se je ob koncu sezone poškodoval, a je nared za najbolj pomembno tekmo sezone. Foto: Reuters
Juliano Belletti
Juliano Belletti je zadnji igralec Chesleaja, ki je lahko poljubljal prestižni pokal. Foto: EPA

V svojo ekipo je vložil ogromno milijonov, a svojih sanj še ni uresničil. Zmaga v Ligi prvakov je zdaj blizu kot še nikoli.

Rusko - izralesko prijateljstvo
Če bi sešteli vse milijarde, ki jih imajo pod palcem ruski bogataši, ki se bodo v sredo gnetli po častnih ložah stadiona Lužniki v Moskvi, bi prišli do vrtoglave številke. Roman Abramovič uživa med njimi poseben status, saj je eden tistih, ki imajo pod palcem največ, predvsem pa ima vplivna poznanstva. K temu sodijo tudi njegovi tradicionalno dobri poslovni odnosi z Židi, pri čemer je svojo vlogo odigral tudi Avram Grant. Tretji najbogatejši Rus ga je kot osebnega prijatelja julija 2007 postavil za športnega direktorja Chelseja in s tem načel avtoriteto Mourinha.

Hrbtenica ekipe
Čeprav so napovedi pred moskovskim finalom sila nehvaležne so nekateri strokovnjaki mnenja, da je Chelsea vendarle v rahli prednosti. Ne le zaradi ruskega lastništva, temveč tudi zato, ker naj bi bili glavni igralci modrih boljši od tistih pri rdečih vragih. Hrbtenico ekipe sestavljajo vratar Peter Čech, branilec John Terry, vezni igralec in kapetan Frank Lampard in napadalec Didier Drogba. Čeprav bodo odločale nianse, so to nogometaši, ki naj bi tehtnico nagnili na Chelseajevo stran.

Finalne izkušnje
V igralski sestavi angleških podprvakov je kar pet nogometašev, ki so v svoji karieri že zmagali v finalu Lige prvakov in to so lahko na koncu odločilne izkušnje. Ricardo Carvalho in Paulo Ferreira sta bila leta 2004 člana zmagovitega Porta. Andrej Ševčenko je v dresu Milana leta 2003 dosegel odločilno enajstmetrovko proti Juventusu, a jo leta 2005 proti Liverpoolu tudi zapravil. Claude Makelele je z Realom leta 2002 premagal Bayer iz Leverkusna, za katerega je takrat še igral Michael Ballack. Kot zadnji je na prestol stopil Juliano Belletti, ki se je leta 2006 v dresu Barcelona veselil zmage nad Arsenalom.

Dve evropski lovoriki v PPZ
Klub iz Londona je v svoji več kot 100 letni zgodovini dvakrat zmagal na evropskem prizorišču. Obakrat je šlo za Pokal pokalnih zmagovalcev. Prvič ga je osvojil leta 1971, ko je bil v finalu v Pireju v dveh tekmah boljši od Reala iz Madrida. Zanimivo, da je Chelsea takrat zmagal prav 21. maja, kar je tudi datum jutrišnjega finala. Pokal pokalnih zmagovalcev so modri osvojili tudi leta 1998, ko so v finalu v Stockholmu premagali Vfb Stuttgart.

Desno si lahko ogledate utrinek s finala Cheslea - Stuttgart

Pot do letošnjega finala
Po skupinskem delu letošnjega tekmovanja je so se Londončani srečali z dvema balkanskima predstavnikoma. V osmini finala so izločili Šišičev Olympiacos, v četrtfinalu pa so imeli nekaj težav z nepopustljivim Fenerbahčejem. Pravi test je prišel na vrsto v polfinalu, ko jim je nasproti stal vselej neugodni Liverpool. Na Anfieldu je bilo 1:1, na domačem stadionu pa je Chelsea zmagal v podaljšku s 3:2.

Urban Laurenčič