Ali Milenko Ačimovič navija za Slovenijo ali Srbijo? Statistični odgovor se skriva v 74 nastopih in 13 golih ter nastopu na Euru 2000 in SP-ju 2002. Foto: EPA
Ali Milenko Ačimovič navija za Slovenijo ali Srbijo? Statistični odgovor se skriva v 74 nastopih in 13 golih ter nastopu na Euru 2000 in SP-ju 2002. Foto: EPA
Slovenija
Ačimovič je nad igro Slovenije navdušen in z optimizmom pričakuje nadaljevanje boja za uvrstitev na EP na Poljskem in v Ukrajini. Foto: MMC RTV SLO
Milenko Ačimovič
Milenko Ačimovič v letošnji sezoni zaradi poškodbe kolena, ki se mu vleče že od lanske zime, sploh še ni zaigral za Austrio na uradni tekmi. Foto: EPA
Milenko Ačimovič (Austria Dunaj
Čeprav je Milenko Ačimovič trenutno "viola", njegovo srce ostaja zeleno-belo. Bo nova Olimpija v naslednjih letih lahko postala njegova zadnja postaja na igralski poti? Foto: EPA

Njegov intervju v srbskem športnem dnevniku Sport in naše povzemanje sta ga spravila kar v nekoliko slabo voljo. "Novinar me je nekoliko namočil. Izjava o navijanju za Jugoslavijo je bila vzeta iz prostega pogovora po intervjuju in iz konteksta," je razkril Ačimovič v klicu na Dunaj.

Citat dvignil obilo prahu
"Dobro se zavedam, da Jugoslavija ne obstaja več," je začel pogovor 33-letni napadalni vezist, ki so ga številni odzivi in ostri komentarji spodbudili, da pojasni zapisane besede v Sportu: "Navijam za Jugoslavijo! Vsi mi smo isti." Ačimovič se je z novinarskim znancem še iz časov igranja za Crveno zvezdo pogovarjal o navijačih in morebitnih nevšečnostih, iz česar se je tudi izvil nesrečni stavek, ki je pristal v časopisu.

Dobesedni prepis zaključka članka o Ačimoviču v časniku Sport:

Za koga navijate?
"Za vse!" se je nasmejal Ačimovič.

Bodite natančnejši?
"Za nogomet!"

Še natančnejši?
"Za Jugoslavijo! Vsi mi smo isti," je sklenil Milenko Ačimovič.

"Držim pesti za Slovenijo"
"Kar se pa navijanja tiče, je normalno, da navijam za Slovenijo. Igral sem za vse slovenske reprezentance, že od malih nog. V ne vem koliko letih reprezentančnega igranja sem se tam naučil skorajda vsega. Torej je povsem razumljivo, da držim pesti za Slovenijo, res pa tudi je, da je Srbija moja druga reprezentanca. Stvar je taka kot pri klubih: Olimpija je moj prvi in matični klub, Crvena zvezda pa drugi," razčisti Mile dilemo za koga bije njegovo navijaško srce.

Navdušen nad igro Kekovih izbrancev
"Slovenija me je znova pozitivno presenetila. Videti so bili zrelo, predvsem pa zelo sveže. Zelo je dišalo po treh točkah, ampak ..." je Ačimovičeva ocena remija na Marakani, kjer je Ljubljančan preživel pet sezon. Pri tem je Mile izpostavil, da je tudi točka lep uspeh, s katerim se bodo v nadaljevanju kvalifikacij tudi Italijani le stežka pohvalili.

"Če kdo pogleda samo lestvico in izide, si lahko misli, da Slovenija že veliko zaostaja. Kdor pa si je pogledal tekmo s favorizirano Srbijo, na kateri so bili Slovenci najmanj enakovredni, če ne boljši tekmec, pa je lahko videl, da ima Slovenija še vse možnosti. Po videnem lahko rečem, da sem še večji optimist, kot sem bil pred tekmo. Vsekakor pa Slovenija potrebuje točke, od lepote se ne živi," je Ačimovičev pogled na slovenske možnosti za uspeh v kvalifikacijah za Euro 2012.

Koleno še vedno močno oteka
Kapetan Austrie Dunaj si petkovega obračuna in poraza s Severno Irsko ni mogel ogledati, saj je po dolgotrajni in zahrbtni poškodbi kolena odigral prvo prijateljsko tekmo po daljšem času. "Odigral sem 60 minut. Kaj pa vem? Koleno je kar močno oteklo. Preprosto se bom moral naučiti igrati z bolečino. Tablete, inekcije in terapije ostajajo sestavni del moje igre," je o zahtevnem vračanju povedal Ačimovič, ki je igra za "vijoličaste" zadnja tri leta.

"Težko se bo vrniti na derbijih. V nedeljo igramo z Rapidom, nato s Salzburgom. Tudi Austrii se začetek prvenstva ni najbolje posrečil," je Ačimovič previden v napovedih, kaj čaka njega in njegovo moštvo v naslednjih krogih avstrijskega prvenstva. Dunajski "vijoličasti" po 6. krogih z 8 točkami zasedajo skromno 6. mesto.

Budno spremlja svojo Olimpijo
V pogovoru z otrokom Olimpije se nismo mogli ogniti aktualnemu dogajanju v "zeleno-belem taboru. "Prišla sta Dušan Kosič in Aleš Čeh, veliko igralcev se je zamenjalo. Pričakujem pozitivno reakcijo na te velike spremembe. Tega zadnjega mesta si ne zaslužijo in upam, da se bodo hitro izkopali iz njega," je Ačimovič potrdil, da podrobno spremlja dogajanje v svojem prvem klubu, kjer bi si v prihodnje ob urejenih razmerah tudi želel skleniti svojo kariero.