Nogometaši Manchester Cityja bodo zaigrali v osmini finala letošnje izvedbe Evropske lige. Foto: Reuters
Nogometaši Manchester Cityja bodo zaigrali v osmini finala letošnje izvedbe Evropske lige. Foto: Reuters
Hulk
Portovi napadalci (na fotografiji Hulk) niso imeli svojega večera. Na vrata nasprotnika so sprožili veliko več strelov kot gostitelji, a se mreža ni zatresla. Foto: Reuters
Polom Porta v Manchestru

Porta je lani pod vodstvom zdajšnjega menedžerja Chelseaja Andreja Villasa Boasa osvojil Evropsko ligo, ko je v finalu odpravili Brago (1:0), letos pa se je portugalski prvak od tega tekmovanja poslovil že v 1/16 finala. Za napredovanje ni imel niti najmanjših možnosti.

Agüero zadel že po 20 sekundah
Navijači obeh ekip se še niso dobro namestili na svoje sedeže, ko je Manchester City že povedel. Yaya Toure je s fantastično globinsko podajo med tremi branilci Porta v ogenj poslal Sergia Aguera, ki je že po 20 sekundah z diagonalnim strelom v malo mrežico ugnal gostujočega vratarja Heltona. Popolni šok za portugalske navijače, ki kar niso mogli verjeti svojim očem. Njihovi ljubljenci so bili v uvodnih minutah povsem nebogljeni, v 16. minuti so znova zaspali v obrambi, z zadnjmi močmi jo je po Tourejevim strelom iz zagate rešil Helton.

Po slabe pol ure igre je znova zapretil Aguero. Tokrat je že preigral vratarja in z desne strani roba kazenskega prostora sprožil proti vratom, a zadel prečko.

Džeko potrdil zmago sinjemodrih
Nogometaši Porta so se v nadaljevanju vendarle pobrali, odločneje so 'stopili' na žogo, vseskozi so pletli mrežo okoli kazenskega prostora gostiteljev, nekajkrat pa so tudi nevarno zapretili, a jim je vsakič znova veselje preprečil odlični Joe Hart, zelo uigrana pa je bila tudi domača obramba. Zmagovalca obračuna je nato v 76. minuti dokončno potrdil Edin Džeko, ki je hladnokrvno zadel po globinski podaji Agüera.

V polno še Silva in Pizarro
Piko na i slabemu večeru Porta je dodal še glavni sodnik Wolfgang Stark, ki je po drugem zadetku branilcu Rolandu pokazal še drugi rumeni karton in ga poslal na predčasno prhanje v slačilnico. Za nameček je šest minut pred iztekom rednega dela srečanja po podaji rezervista Davida Pizarra z desne v prazno mrežo zadel še David Silva, končni izid pa je le dve minuti pozneje po vnovični napaki gostujoče obrambe postavil Pizarro.

Pred četrtkovo tekmo v Madridu proti Atleticu je vroče v taboru Lazia. Trener Edy Reja je v pismu napovedal odstop, vendar ga vodstvo kluba ni sprejelo, Goričan slovenskega rodu pa je začasno "zamrznil" svojo odločitev in vseeno odpotoval z ekipo v Madrid. Po prihodu iz Španije se bosta s predsednikom Claudiom Lotitom pogovorila na štiri oči. Če bo Reja res odstopil, bo v petek vodenje moštva prevzel trener mladinske ekipe Alberto Bollini. Reja ima sicer še vedno podporo igralcev in navijačev. V zadnjem času ima težave s številnimi poškodovanimi nogometaši. Rimljani so v četrtek doma izgubili proti Atleticu z 1:3, nato pa še v nedeljo v Palermu z 1:5.

Povratna tekma 1/16 finala Evropske lige

MANCHESTER CITY - Porto 4:0 (1:0) 2:1
Aguero 1., Džeko 76., Silva 84., Pizarro 86.
RK: Rolando 77./Porto

Man City: Hart, Lescott, Kompany, Clichy, Richards, Barry (58./Milner), De Jong, Nasri (69./Džeko), Silva, Y. Toure, Aguero (80./Pizarro).

Porto: Helton, Otamendi (63./C. Rodriguez), Maicon, Rolando, Sandro, Moutinho, Gonzalez, J. Rodriguez (81./Defour), Fernando, Varela (63./Sapurelu), Hulk.

Sodnik: Wolfgang Stark


Četrtek ob 19.00:
PAOK - UDINESE 0:0 (prenos na TV SLO 2 in MMC-ju)
VALENCIA - STOKE CITY 1:0
ATH. BILBAO - LOK. MOSKVA 1:2
TWENTE - STEAUA BUKAREŠTA 1:0
PSV EINDHOVEN - TRABZONSPOR 2:1
CLUB BRUGGE - HANNOVER 1:2
STAN. LIEGE - WISLA KRAKOV 1:1

Četrtek ob 21.05:
BEŠIKTAŠ - BRAGA 2:0
MANCHESTER UNITED - AJAX 2:0
Tekmo bo sodil Damir Skomina.
SPORTING - LEGIA VARŠAVA 2:2
SCHALKE - VIKTORIA PLZEN 1:1
METALIST - SALZBURG 4:0
OLYMPIACOS - RUBIN KAZAN 1:0
ANDERLECHT - ALKMAAR 0:1
ATLETICO MADRID - LAZIO 3:1

V krepkem tisku je izid s prve tekme.

Polom Porta v Manchestru