Velika tekmeca sta tokrat družno iskala vzroke za polom izven svojih vrst. Foto: EPA
Velika tekmeca sta tokrat družno iskala vzroke za polom izven svojih vrst. Foto: EPA
Uspešni Carlo Ancelotti
Carlo Ancelotti je še kot igralec Milana osvojil Pokal državnih zmagovalcev (predhodnik Lige prvakov) v letih 1989 in 1990 ter kot trener rdeče-črnih leta 2003. Foto: EPA
Veselje na milanskih ulicah

Po porazu Chelseaja v polfinalu LP-ja proti Liverpoolu je kontroverzni Portugalec še naprej zatrjeval, da so bili modri najboljši: "Bili smo boljše moštvo na srečanju z nasprotnikom, ki igra le v Ligi prvakov. Spoštujem Liverpool, a Chelsea je bil tudi tokrat boljši."

En pokal za 500 milijonov
Dolžni mu niso ostali niti v taboru petkratnih evropskih klubskih prvakov. V imenu rdečih je spregovoril izvršni direktor severnoangleškega kluba Rick Perry: "Ne zanima me, kaj govori, saj ga ne poslušam." V nadaljevanju se vodja Liverpoola ni izognil sarkastičnim tonom: "Mislim, da če v klub vložiš 500 milijonov funtov in osvojiš Ligaški pokal, je to kar lep uspeh."

Premier liga brez posluha
Z jezikom po porazu z Milanom ni prizanašal niti plemeniti Ferguson; vodstvo angleške premier lige je obtožil, da ni želelo ustreči Manchester Unitedu pri prestavitvi datumov srečanj državnega prvenstva. V prestavitev tekem naj bi privolila tako Everton kot tudi Manchester City ter celo plačljiva televizija, a je vodstvo tekmovanja prižgalo rdečo luč.

Brez počitka za najboljše
"To je bila nepravična odločitev. V številnih državah bi podprli svoje klube in tukaj je težava," se je dotaknil občutljive točke angleškega nogometa, v katerem ima državno prvenstvo še vedno večjo veljavo kot celinske lovorike. Na koncu je legendarni Škot le priznal, da v boju za domači naslov pač ni mogel spočiti nosilcev igre, kot si je to lahko privoščil Milan.

Rdeče-črni najboljši evropski klub?
Medtem pa so se slavja v Liverpoolu in Milanu počasi že polegla. Itaijanski tisk je povzdignil rdeče-črne na sam vrh svetovnega nogometa, saj so še posebej izpostavili, da so se v 18 letih že osmič uvrstili v finale in so tako najbolj uspešni evropski klub v zadnjih dveh desetletjih. O težavah "milanistov" v Serii A in vlogi v aferi Moggipoli, zaradi česar bi kmalu ostali brez nastopa v najelitnejšem evropskem tekmovanju, pa tokrat ni bilo govora.

Pozornost že usmerjena na Atene
V obeh evropskih velikanih so se že začeli vneto pripravljati na veliki finale v Atenah in na ponovitev spektakularnega finala iz Istanbula, ki so ga po zaostanku z 0:3 po streljanju enajstmetrovk dobili rdeči iz mesta Beatlov.

T. G.

Veselje na milanskih ulicah