Jürgen Klopp ima v Liverpoolu kultni status. Hitro si ga je pridobil tudi v Mainzu, ki ga je popeljal v Bundesligo. V Dortmundu bi ga vsi odgovorni radi videli nazaj na klopi. Leta 2011 in 2012 je Borussia osvojila naslov nemškega prvaka, maja 2013 pa je igrala tudi v finalu Lige prvakov na Wembleyju. Foto: Reuters
Jürgen Klopp ima v Liverpoolu kultni status. Hitro si ga je pridobil tudi v Mainzu, ki ga je popeljal v Bundesligo. V Dortmundu bi ga vsi odgovorni radi videli nazaj na klopi. Leta 2011 in 2012 je Borussia osvojila naslov nemškega prvaka, maja 2013 pa je igrala tudi v finalu Lige prvakov na Wembleyju. Foto: Reuters

Liverpool je dobil vse tekme med božično-novoletnimi prazniki in ima na vrhu lestvice ogromnih 13 točk naskoka pred Leicestrom in 14 pred Manchester Cityjem. Redsi imajo tudi tekmo manj, saj se bodo z West Hamom pomerili 29. januarja. Navijači se od ustanovitve Premier lige še niso veselili naslova angleškega prvaka, zadnjič so naslov angleškega prvaka osvojili aprila 1990. Stanje je torej na videz rožnato, vendar Klopp poudarja, da je decembrski urnik preveč natrpan, zdaj pa sledi še Pokal FA ...

Javier Manquillo je obležal na zelenici že pred odmorom in velike težave za Newcastle so se začele ... Foto: Reuters
Javier Manquillo je obležal na zelenici že pred odmorom in velike težave za Newcastle so se začele ... Foto: Reuters

Bruce zaradi poškodb ostal brez menjav že ob polčasu
52-letni Klopp se zelo dobro zaveda tudi ogromnih težav tekmecev. Newcastle je v sredo izgubil proti Leicestru z 0:3. Jetro Willems, Javier Manquillo in Jonjo Shelvey so se poškodovali že pred odmorom. Trener Steve Bruce je že v prvi minuti nadaljevanja ostal brez menjave, poškodoval pa se je še Fabian Schär. Srake so tako skoraj celoten drugi del odigrali z igralcem manj, to pa je bila že četrta tekma v zadnjih 12 dneh ...

"Če ste opazili, kaj se je zgodilo Newcastlu na zadnji tekmi in se niste nič zamislili, potem je nekaj zelo narobe. Trener je ostal brez četverice nogometašev na eni tekmi! To se preprosto nikoli ne bi smelo zgoditi. Newcastle seveda ni nobena izjema, tudi Bournemouth ima nešteto poškodovanih igralcev. Proti Sheffieldu sem v četrtek na listo poškodovanih dodal še Nabyja Keitaja," je bil zamišljen kultni strokovnjak, ki je pustil neizbrisen pečat pri Mainzu in pri dortmundski Borussii.

Kako se bo "Kloppo" lotil nedeljskega derbija v Pokalu FA?
Klopp se je lani v 3. krogu Pokala FA na stadionu Molineux v Wolverhamptonu odločil, da bo na zelenico poslal številne rezerviste in mlade upe. Liverpool je izpadel že na prvi stopnici cenjenega pokala, ki ima najdaljšo tradicijo na svetu. Po tekmi je prejel številne kritike, da ne spoštuje Pokala FA.

V nedeljo ob 17.00 na Anfield prihaja Everton. Derbi Merseyside ima pri navijačih seveda še prav posebno veljavo. "Slišal sem že veliko govoric, da zame pokal ni pomemben. To sploh ni res, a je najpomembneje, da spoštujem igralce. Sprejel bom najbolj smiselno odločitev," je poudaril Klopp. Zelo verjetno bodo nekateri nosilci igre dobili odmor, debitiral pa bo Takumi Minamino, ki je prišel v tem prestopnem roku iz Salzburga.

Dramatičen bi bil remi, saj bi nato odigrali ponovljeno tekmo
"Mislim, da izpad iz Pokala FA ne bi bil prav nič dramatičen. Dramatičen bi bil remi, saj bi nato odigrali ponovljeno tekmo, kar je res neverjetno! Sploh me ne zanima, kaj bo rekla angleška zveza, ampak to je res že neverjetno! Kako je mogoče, da imamo leta 2020 še vedno ista pravila? Ljudje mislijo, da bomo ubili dolgoletno tradicijo, če malce spremenimo pravila tekmovanja," je razlagal Klopp.

"Razlika med nogometom pred desetletji in modernim nogometom je ogromna. V četrtek zvečer so moji izbranci pretekli vsak okoli 13 kilometrov. Hitrost je zares velika, fizični napori so postali nekajkrat večji. Vse se je spremenilo, le sistem tekmovanja je ostal isti," je razmišljal priljubljeni strateg, ki pa kljub temu nima popolnoma prav.

Ponovljene tekme le še v 3. in 4. krogu
V Pokalu FA, ki se s 3. krogom začenja v soboto, so se pravila v zadnjih letih precej spremenila. Le še v 3. in 4. krogu je na sporedu ponovljena tekma, če se prva tekma konča z remijem. Menja se gostitelj. Razlog je želja manjših klubov, ki s ponovljeno tekmo veliko zaslužijo, saj se lahko igra tudi na Old Traffordu, ki sprejme več kot 75.000 gledalcev. Dobiček od vstopnine si ekipi razdelita. Od osmine finala naprej je na sporedu le ena tekma. Če po 90 minutah ni odločitve, je na vrsti podaljšek, potem pa enajstmetrovke. Ponovljenih tekem torej v odločilni fazi ni več.

Pred štirimi desetletji sta Arsenal in Liverpool odigrala štiri polfinalne tekme!
V preteklosti v Pokalu FA ni bilo omejitev pri ponovljenih tekmah. V sezoni 1971/72 sta Alvechurch in Oxford City odigrala kar pet ponovljenih tekem. Nepozaben je bil predvsem polfinale leta 1980 med Arsenalom in Liverpoolom. Prva tekma na stadionu Hillsborough v Sheffieldu se je 12. aprila 1980 končala brez zadetkov, štiri dni pozneje na Villa Parku v Birminghamu je bilo 1:1. 28. aprila je legendarni Kenny Dalglish (zadnji trener, ki je z Liverpoolom osvojil naslov angleškega prvaka) v sodnikovem dodatku izsilil še četrto tekmo (1:1). Šele 1. maja 1980 je nato Arsenal zmagal z 1:0 v Coventryju z golom Briana Talbbota z glavo.

Nekdo mora zastopati interese igralcev
"Vsi poznate moje mnenje. Večkrat sem ga predstavil odgovornim na Uefi, govoril sem z vsemi vodji tekmovanj v Angliji. Ne govorim tega zase, ampak zaradi vseh igralcev. Nekdo mora zastopati njihove interese. Niti eno sekundo nisem mislil nase, saj vendar nisem na zelenici," je bil odločen Klopp.

Nemogoče je imeti kader, sestavljen s 40 igralci
"Zdravniške službe so se zelo izpopolnile, vseeno pa ne morejo delati čudežev. Nemogoče je imeti kader, sestavljen s 40 igralci. Tako preprosto ne gre. Čas je, da skupaj poiščemo rešitev. Za isto mizo morajo sedeti predstavniki televizijskih postaj in predstavniki klubov. Vsi skupaj moramo začeti misliti na igralce in njihovo zdravje. Enkrat za spremembo moramo imeti najprej to v mislih. Trenerji in športni direktorji do zdaj nismo bili udeleženi pri teh pogovorih. Vsekakor se bom udeležil pogovorov, če bom med vsemi tekmami sploh našel čas," je odločno napovedal nekdanji napadalec Mainza, ki je večino kariere igral v drugi nemški ligi.

Roberto Firmino, Sadio Mane in soigralci so v letošnji sezoni v Premier ligi oddali le dve točki. Remizirali so z Manchester Unitedom na Old Traffordu (1:1). Foto: Reuters
Roberto Firmino, Sadio Mane in soigralci so v letošnji sezoni v Premier ligi oddali le dve točki. Remizirali so z Manchester Unitedom na Old Traffordu (1:1). Foto: Reuters

Pomembna je kakovost in ne količina!
"Nihče ne bo pogrešal ene tekme. Še vedno bo dovolj nogometa na televizijskih zaslonih. 100-odstotno! Rešitev sploh ni komplicirana. Pomembna je kakovost in ne količina! Če se s prijateljem srečam nekajkrat na leto, imava vedno nepozabne spomine. Če bi se videvala vsak dan, bi se hitro naveličala drug drugega," je v svojem slogu razložil Klopp.

"Vsi omenjajo le denar od televizijskih pravic, nihče pa ne pomisli, da je treba misliti na igralce. Res me zanima, ali je na 'Boxing day' kdo gledal tekme od 13.30 do 23.00. Če je kakšen moški pred televizorjem sedel vseskozi, to zagotovo ni dobro vplivalo na njegovo razmerje. Pomembno je, da na koncu Premier ligo osvoji najboljša ekipa, ne pa tista, ki bo imela največ sreče s poškodovanimi igralci," je končal Klopp.

Liverpool neporažen leto dni, a rekord Milana je še daleč
Danes je minilo točno leto od zadnjega poraza Liverpoola v Premier ligi, ko je bil Manchester City na stadionu Etihad boljši z 2:1. Na zadnjih 37 tekmah so redsi osvojili kar 101 točko. Le dve ekipi pred tem sta bili neporaženi več kot leto dni. Zlata generacija Arsenala ni poznala poraza kar 49 tekem in je edina ekipa, ki ni izgubila niti ene tekme v celotni sezoni Premier lige. To se je zgodilo v sezoni 2003/04. Od takrat topničarji niso osvojili nobenega prvenstvenega naslova več. Chelsea je bil pod vodstvom Joseja Mourinha neporažen med oktobrom 2004 in novembrom 2005.

V najboljših petih evropskih ligah rekord neporaženosti drži Milan, ki je bil med majem 1991 in marcem 1993 neporažen 58 zaporednih tekem v Serie A. 672 dni je trajala izjemna serija, Liverpool pa bi jo dosegel šele 5. novembra letos.