Ole Gunnar Solskjaer je z Manchester Unitedom pod vodstvom sira Alexa Fergusona osvojil 12 lovorik. Foto: AP
Ole Gunnar Solskjaer je z Manchester Unitedom pod vodstvom sira Alexa Fergusona osvojil 12 lovorik. Foto: AP

Pod vodstvom legendarnega Škota je United v 26 letih in pol osvojil kar 38 lovorik, 13-krat je postal državni prvak. Ko je 'Fergie' odštel v zasluženi pokoj, pa se je klubska vitrina nekoliko zaprašila.

Pod Fergusonom smo imeli vedno izzivalce v Arsenalu, Chelseaju in Liverpoolu. A največkrat nas je izzval le eden izmed njih, ne vsi naenkrat. Končati sezono na tretjem mestu za nas ni bilo normalno. Danes pa lahko lovorike redno osvaja od štiri do pet klubov.

Ole Gunnar Solskjaer

Namreč, po odhodu z Old Trafforda leta 2013 so rdeči vragi v sedmih sezonah osvojili le tri lovorike Pokal FA, angleški ligaški pokal in Evropsko ligo. Nazadnje leta 2017.

Boli, ko lovoriko dvigne kdo drug
"Zdaj je precej težje osvajati lovorike. Pod Fergusonom smo imeli vedno izzivalce v Arsenalu, Chelseaju in Liverpoolu. A največkrat nas je izzval le eden izmed njih, ne vsi naenkrat. Končati sezono na tretjem mestu za nas ni bilo normalno. Danes pa lahko lovorike redno osvaja od štiri do pet klubov," je za BBC povedal Solskjaer. V letošnji sezoni je naslov angleškega prvaka, sploh prvega po letu 1990, osvojil Liverpool, ki si je 19. zvezdico v klubski zgodovini zagotovil že sedem krogov pred koncem sezone, kar je nov premierligaški rekord. "Vsakič boli, ko nekdo drug dvigne lovoriko. Mislim, da se tako počutijo vsi, ki so kakor koli povezani z Manchester Unitedom," je pojasnil Solskjaer.

Na Old Traffordu si želijo Jadona Sancha, ki trenutno brani barve dortmundske Borussie in je eden najboljših posameznikov nemške Bundeslige. Foto: Reuters
Na Old Traffordu si želijo Jadona Sancha, ki trenutno brani barve dortmundske Borussie in je eden najboljših posameznikov nemške Bundeslige. Foto: Reuters

V lovu za Sanchem previdnost ni odveč
Rdeči vragi so v nadaljevanju sezone po pandemiji novega koronavirusa še neporaženi, v Londonu so proti Tottenhamu igrali neodločeno (1:1), na Old Traffordu so z razigranim Anthonyjem Martialom s 3:0 ugnali Sheffield United. Poraza ne poznajo na zadnjih 13 tekmah, kar je najdaljši niz po prvi sezoni Joseja Mourinha, ko grenkobe poraza niso okusili na 17 zaporednih tekmah. Krivulja se je obrnila navzgor s prihodom Bruna Fernandesa januarja letos, Solskjaer upa, da mu bo zdaj uspelo na Old Trafford zvabiti še izjemnega Jadona Sancha, ki si kruh služi v Porurju pri Borussii iz Dortmunda. A izvršni direktor kluba Ed Woodward ostaja nekoliko previden. "Najprej moramo počakati in videti, kakšne finančne posledice bomo utrpeli zaradi pandemije. Smo finančno zelo stabilen klub, res pa je, da nas je prav zaradi tega pandemija tudi najbolj prizadela. Počakajmo, da vidimo, kako hitro lahko navijače spet spravimo na stadion, tudi položaj na ligaški lestvici bo letos še kako pomemben. Če osvojimo Evropsko ligo, se lahko tudi na tak način uvrstimo v Ligo prvakov. Veliko je še nejasnosti, vsak podjetnik na svetu trenutno še ne ve, kako se bo vse izteklo zaradi pandemije," je dejal za BBC.

Letos mogoči dve lovoriki
Manchester United v Premier ligi trenutno zaseda peto mesto, od četrtouvrščenega Chelseaja ga sedem krogov pred koncem sezone loči pet točk. V Pokalu FA se bo v četrtfinalu 27. junija v gosteh pomeril z Norwich Cityjem, v polfinalu ligaškega pokala je klonil pred mestnim tekmecem Manchester Cityjem (3:2). V Evropski ligi so se rdeči vragi prebili v osmino finala, kjer so na prvi tekmi avstrijski LASK odpravili s kar 5:0. Povratni obračun je predviden za 5. ali 6. avgust.