Chelsea in Manchester United se v evropskih pokalih še nista srečala. Foto: EPA
Chelsea in Manchester United se v evropskih pokalih še nista srečala. Foto: EPA
Raymond Goethals
Raymond Goethals (1921-2004) je Marseille pri svojih 71 letih popeljal do naslova evropskega prvaka. Foto: EPA

Vrhunec evropske klubske sezone bo sredin dvoboj med Manchester Unitedom in Chelseajem, ki se bo v Moskvi začel ob 20.45. Sredin finale bo 53. po vrsti, odkar so se državni prvaki začeli meriti v sezoni 1955/56. Angleško moštvo bo slavilo enajsto zmago in se s tem po številu zmag izenačilo s španskimi in italijanskimi.

Po Španiji in Italiji do popolnega finala še Angleži
Tretjič se bosta v finalu pomerili moštvi iz iste države. Leta 2000 sta se v Parizu udarila Real Madrid in Valencia (Real je zmagal s 3:0), leta 2003 pa je bil finale vseitalijanski, saj sta v Manchestru igrala Juventus in Milan, ki je zmagal po enajstmetrovkah (po rednem delu in podaljšku ni bilo golov).

Angleški nogomet bo imel v finalu Lige prvakov četrtič zapored svojega predstavnika. Liverpool je leta 2005 zmagal in bil lani poražen, tako kot leta 2006 Arsenal.

V Moskvi bo prvič finalna tekma Lige prvakov. Pred devetimi leti je ruska prestolnica gostila finale Pokala Uefa, ko je Parma s 3:0 premagala Marseille.

Goethals prvak pri 71 letih
Trener Manchester Uniteda, 66-letni Alex Ferguson, bo v primeru zmage njegovega moštva drugi najstarejši trener z lovoriko. Leta 1993 je Belgijec Raymond Goethals z Marseillom slavil pri 71 letih.

Do zdaj še noben izraelski igralec ali trener nima evropske lovorike. Pri Chelseaju sta Izraelca trener Avram Grant in branilec Tal Ben-Haim.

Sedmerica lovi naslov z drugim klubom
Sedem igralcev v obeh moštvih bo poskusilo Ligo prvakov osvojiti z drugim klubom. Pri Manchestru sta to Edwin van der Sar (leta 1995 je slavil z Ajaxom) in Owen Hargreaves (2001, Bayern), pri Chelseaju pa Ricardo Carvalho, Paulo Ferreira (oba sta bila uspešna s Portom leta 2004), Andrej Ševčenko (Milan, 2003), Claude Makelele (Real Madrid, 2002) in Juliano Belletti (Barcelona, 2006).

Če bo v postavi Manchestra Ryan Giggs, bo zrušil rekord Bobbyja Charltona, ki je za rdeče vrage odigral 758 tekem. Giggs je z Manchester Unitedom postal evropski prvak leta 1999, tako kot Gary Neville, Wes Brown (bil je na klopi) in Paul Scholes, ki pa finalne tekme zaradi kazni ni igral.

Izenačeno v finalih
Ekipi sta se doslej dvakrat pomerili v finalu kakšnega tekmovanja, obakrat v angleškem pokalu. Leta 1994 je Manchester United zmagal s 4:0, lani Chelsea z 1:0.

Če bo zmagal Chelsea, bo prvič moštvo iz Londona zmagovalec Lige prvakov.

Sloviti londonski stadion Wembley je gostil največ finalnih tekem: leta 1963, 1968, 1971, 1978 in 1992. Pet finalov je bilo tudi v Parizu, vendar na različnih stadionih.

T. O.