Dare Vršič je po mnenju trenerja Austrie Karla Daxbacherja eden najnevarnejših nogometašev Olimpije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dare Vršič je po mnenju trenerja Austrie Karla Daxbacherja eden najnevarnejših nogometašev Olimpije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Analiziral sem tekmi Ljubljančanov z Bohemiansom. V Ljubljani je Olimpija pokazala zelo dober nogomet, tehnično je zelo dobra ekipa in igra podoben slog nogometa kot mi. V slabši luči pa se je pokazala v Dublinu, ko ni bila tako suverena, a vseeno gre za spoštovanja vrednega tekmeca.

Karl Daxbacher, trener Austrie
Karl Daxbacher
Karl Daxbacher je v ekipi Olimpije izpostavil kapetana Daliborja Radujka, srednjega branilca Sretena Sretenovića in ideologa igre Dareta Vršiča. Foto: EPA
Milenko Ačimovič, Austria Dunaj
Milenko Ačimović je na Dunaju v vijoličastem dresu pustil nepozaben pečat, zdaj pa ga proti nekdanjemu klubu čaka največji izziv kratke funkcionarske kariere. Foto: Marko Kovič

"Pred nami je težka tekma. Naš glavni cilj je, da zabijemo gol in da ne izgubimo," je na novinarski konferenci pred sredinim večernim treningom povedal trener Austrie Karl Daxbacher, ki je kot dodaten motiv Dunajčanov navedel, da je prav igranje v skupinskem delu evropske lige njihov glavni cilj za sezono.

Prenos tekme si boste lahko ogledali na TVS 2 in prek MMC-jevega portala.


Olimpija doma odlična, v gosteh malce manj
Strateg "vijolic" iz avstrijske prestolnice se je tudi podrobno seznanil z igro jutrišnjega tekmeca in pravi, da jih čaka težko delo. "Analiziral sem tekmi Ljubljančanov z Bohemiansom. V Ljubljani je Olimpija pokazala zelo dober nogomet, tehnično je zelo dobra ekipa in igra podoben slog nogometa kot mi. V slabši luči pa se je pokazala v Dublinu, ko ni bila tako suverena, a vseeno gre za spoštovanja vrednega tekmeca. Glede na to, da Olimpija igra napadalen, kombinatoren nogomet, ji bomo skušali odgovoriti s tem, da bomo mi prevzeli pobudo," je pojasnil Daxbacher.

Radujko, Sretenović in Vršič ključni igralci
Kot ključne igralce zeleno-belih je izpostavil kapetana Daliborja Radujka, srednjega branilca Sretena Sretenovića in ideologa igre Dareta Vršiča. Da bo za uspeh Olimpije veliko odvisno prav od slednjega, je jasno vsakomur. "Komaj čakamo tekmo, je zagotovo ena najpomembnejših v moji klubski karieri, to gotovo velja tudi za moje soigralce. V goste prihaja ugledno nogometno ime, ki ga spoštujemo, a se ga nikakor ne bojimo," je dejal Vršič in dodal: "V Evropi smo dokazali, česa smo sposobni, in verjamem, da bomo v četrtek z rekordnim obiskom stadiona razveselili vse Slovence. To bo spektakel, kot ga v Ljubljani - razen na košarkarskih tekmah - že dolgo ni bilo."

Vršič: Čakali bodo na domačo napako
Tudi Vršič vlogo favorita prepušča gostom. "Austria je izrazit favorit, naša prednost pa je v tem, da ne bo drame, tudi če izpademo, verjetno pa pri Austrii ne bi bilo ravno tako, zato je nasprotnik pod precej večjim pritiskom. Gledal sem prvi polčas tekme proti Salzburgu. Lahko rečem, da gre za zelo disciplinirano ekipo, še posebej nevarni pa so trije nogometaši v napadu. Verjamem, da se bodo gostje v Ljubljani čvrsto postavili in čakali na našo napako, saj gre za ekipo, ki zelo težko prejema zadetke," še pravi Vršič in poudarja, da tudi tokrat ne bodo spreminjali sloga igre.

Prva tekma ne bo odločilna
"Od januarja želimo igrati in ne nabijati žoge. Naša filozofija je: naj drugi tečejo. Tisti, ki ima žogo, mora teči manj kot tisti, ki je nima. Želimo imeti žogo v posesti, kolikor je le mogoče. Tako bo tudi tokrat. Prepričan sem, da prva tekma ne bo odločilna. Odločitev o potniku v naslednji krog bo padla na Dunaju," je sklenil Vršič.

Tekmo v Stožicah bodo sodili Bolgari na čelu s Stanislavom Todorovom.

Nekaj zanimivih podatkov o Austrii Dunaj:
- 23-kratni avstrijski prvak (zadnjič v sezoni 2005/06) in 27-kratni pokalni zmagovalec (zadnjič v sezoni 2008/09) - finalist Pokala pokalnih zmagovalcev leta 1978 (poraz proti Anderlechtu z 0:4) ter polfinalist Pokala državnih prvakov leta 1979 in Pokala pokalnih zmagovalcev leta 1983
- v sezoni 1994/95 v 1. krogu PPZ-ja izločila Maribor (1:1 v gosteh (Bozgo 47.; Prosenik 23.), 3:0 doma)
- v sezoni 1996/97 v Pokalu Intertoto v Ljudskem vrtu izgubila z 0:3 (Šimundža 1., Ljubobratović 26., Kek 73.)
- v sezoni 1998/99 je bil njen trener Zdenko Verdenik
- v sezoni 2009/10 igrala v skupinskem delu Evropske lige (osvojila dve točki v skupini z Werderjem, Athleticom Bilbaom in Nacionalom z Madeire); lani izločila Široki Brijeg (2:2 doma, 1:0 v gosteh) in Ruch Chorzow (3:1, 3:0), nato pa izpadla proti Arisu v 93. minuti povratne tekme v Solunu (1:1, 0:1)!
- v avstrijskem prvenstvu lani tretja za Sturmom in Salzburgom; v uvodnih dveh krogih letošnjega prvenstva je klonila v Salzburgu (0:2), v nedeljo pa z 2:1 doma ugnala Ried (Hlinka 20., Suttner 90.; Casanova 84.)

Evropska liga, 3. predkrog, prve tekme:

Četrtek ob 19.00 (prenos na TVS 2 in na MMC-ju):
OLIMPIJA - AUSTRIA DUNAJ

Verjetni postavi:
Olimpija: Džafić; Jović, Sretenović, Anđelković, Salkič; Radujko, Vršič; Omladič, Lovrečič, Škerjanc; Bešić.

Austria: P. Grünwald; Klein, Rogulj, Ortlechner, Suttner; Stanković, Hlinka, A. Grünwald, Junuzović; Barazite, Linz.

Zanimivejši pari:
SPLIT - FULHAM
ATLETICO MADRID - STROMSGODSET (NOR)
VENTSPILS - CRVENA ZVEZDA
SALZBURG - SENICA (SLK)
STOKE CITY - HAJDUK SPLIT
THUN - PALERMO
DINAMO BUKAREŠTA - VARTEKS VARAŽDIN

Povratne tekme bodo 4. avgusta.

Analiziral sem tekmi Ljubljančanov z Bohemiansom. V Ljubljani je Olimpija pokazala zelo dober nogomet, tehnično je zelo dobra ekipa in igra podoben slog nogometa kot mi. V slabši luči pa se je pokazala v Dublinu, ko ni bila tako suverena, a vseeno gre za spoštovanja vrednega tekmeca.

Karl Daxbacher, trener Austrie