Analitiki so izračunali, da bodo španski klubi skupaj iztržili milijardo evrov na sezono. Do zdaj je bila ta številka 700 milijonov evrov. Foto: EPA
Analitiki so izračunali, da bodo španski klubi skupaj iztržili milijardo evrov na sezono. Do zdaj je bila ta številka 700 milijonov evrov. Foto: EPA

Dozdajšnji sistem je močno favoriziral največja moštva, ko sta Barcelona in Real Madrid. Nov sistem bo še vedno v prednost postavljal velike in najuspešnejše klube, toda v znatneje manjši meri kot do zdaj. Od celotnega iztržka prodaje televizijskih pravic bo približno 90 odstotkov denarja pripadlo klubom prve lige, preostanek pa klubom druge lige.

Polovica denarja, namenjenega klubom prve lige, bo razdeljena z enakim deležem med vse klube, je povedal španski minister za šport Jose Ignacio Wert. Druga polovica bo razdeljena glede na uspešnost klubov v zadnjih petih sezonah, velikost klubov in druga merila. V drugi ligi bo sistem enak, le da bo med vse klube z enakim deležem razdeljenih 70 odstotkov denarja.
V Angliji iztržek večji
Manjši klubi so dolga leta pozivali k spremembam, da bi lažje plačevali visoke davke. Grozili so tudi s stavkami. Analitiki so izračunali, da bodo klubi skupaj iztržili milijardo evrov na sezono. Do zdaj je bila ta številka 700 milijonov evrov. Za primerjavo: klubi v angleški Premier ligi bodo z novo pogodbo med letoma 2016 in 2019 s prodajo televizijskih pravic zaslužili 2,4 milijarde evrov na sezono.
Pravice v Španiji naj bi odkupili podjetji Telefonica ali Mediapro, ki ima svoj plačljivi televizijski program GolTV in ima trenutno pravice za prenose tekem številnih klubov, tudi srečanj Real Madrida. Telefonica pa je za prihodnjo sezono sklenila rekordni dogovor z Barcelono v vrednosti 140 milijonov evrov.