Veselje Neymarja in Andresa Inieste po izenačenju na Camp Nouu. Foto: Reuters
Veselje Neymarja in Andresa Inieste po izenačenju na Camp Nouu. Foto: Reuters
Diego
Brazilec Diego je v Barceloni v 56. minuti dosegel evrogol s približno 35 metrov. Foto: Reuters
Diego Costa
Diego Costa je na igrišču zdržal 29 minut. Foto: Reuters
Bastian Schweinsteiger
Bastian Schweinsteiger je takole izenačil izid v Manchestru. Foto: Reuters
Nemanja Vidić
"Nebeški" skok Nemanje Vidića, po katerem je United povedel z 1:0. Foto: Reuters
David Moyes in Pep Guardiola
Trenerja David Moyes in Pep Guardiola ob zelenici na Old Traffordu. Foto: Reuters

Dvoboj med Barcelono in Atleticom iz Madrida je začel tudi prvi "golgeter" gostov Diego Costa, ki pa je moral po 29 minutah z igrišča. Costa ni končal ponedeljkovega treninga, saj so bile bolečine v kolenu prehude. Še trener Diego Simeone je podvomil o tem, da bo brazilski Španec zaigral na Camp Nouu, a naposled ga je vendarle uvrstil v začetno enajsterico. Toda koleno je zdržalo samo 29 minut. Costa se je tedaj ob enem izmed prodorov zaradi bolečin ustavil, po prepričevanju Simeoneja pa potem zapustil zelenico.
Zamenjal ga je soimenjak Diego, ki se je v 56. minuti nekoliko z desne odločil za silovit strel s približno 35 metrov z zunanjim delom stopala in presenetil vratarja Barce Joseja Manuela Pinta. Žoga je končala tik pod stičiščem bližnje vratnice in prečke. Evrogol! Katalonci so v nadaljevanju silovito pritisnili in izenačili v 71. minuti, ko je Andres Iniesta z odlično podajo na levi strani kazenskega prostora našel Neymarja, ta pa je z notranjim delom stopala z diagonalnim zavrtinčenim strelom zadel malo mrežico.
Številne priložnosti
Atletico je bil v uvodnih minutah nevarnejši, že v 5. minuti bi napako Pinta po slabem izbijanju žoge kmalu kaznoval David Villa, ki je z 11 metrov za las streljal mimo vratnice. V 12. minuti je moral zaradi poškodbe ob trdem pristanku na hrbet po udarcu z glavo predčasno z igrišča branilec Barcelone Gerard Pique, zamenjal ga je Marc Bartra.
V nadaljevanju so se gostitelji otresli začetnega pritiska Atletica in sami začeli nizati lepe akcije. V 26. minuti je imel po sijajni akciji Lionela Messija izjemno priložnost Iniesta, a je v kazenskem prostoru pred vratarjem Thibautom Courtoisom v zadnjem hipu podstavil nogo Diego Godin in najbrž preprečil zadetek. Ob koncu prvega polčasa je po novih priložnostih Messija in Neymarja na drugi strani še enkrat zapretil Villa, toda Pinto je bil na mestu.
Po izenačenju je bila v zadnjih 20 minutah veliko nevarnejša Barcelona, zmago pa ji je preprečil Courtois, ki je zablestel z dvema imenitnima obrambama. Messiju je ubranil dober poskus s prostega strela.
Vidić in "Schweini" strelca na Old Traffordu
Na drugi tekmi med Manchester Unitedom in Bayernom je že pred začetkom za manjše presenečenje poskrbel Pep Guardiola, ki prostora v prvi postavi ni namenil Mariu Mandžukiću, ampak Thomasu Müllerju.
Na Old Traffordu so imeli v prvem polčasu terensko premoč Münchenčani (posest žoge 73:27 odstotkov) in sprožili so tudi več strelov v okvir vrat (4:3). Najnevarneje je v 31. minuti streljal Arjen Robben, a se je z lepo obrambo izkazal vratar David De Gea. Rdeči vragi so se dobro držali v obrambi in imeli v 40. minuti tudi najlepšo priložnost do odmora. Potem ko je spodrsnilo Jeromu Boatengu, je pred vrata Bayerna sam stekel Danny Welbeck. Odločil se je, da bo s 14 metrov poskušal lobati Manuela Neuerja, a tega ni storil dobro in žoga je postala lahek plen vratarja. Welbeck je že na začetku tekme zatresel mrežo, a je sodnik razveljavil zadetek zaradi dvignjene noge nad Javijem Martinezom.
Če ni izkoristil priložnosti ob koncu prvega polčasa, se je United veselil vodstva v 58. minuti. Strelec za 1:0 je bil Nemanja Vidić z glavo po predložku Wayna Rooneyja iz kota. Guardiola je kmalu ukrepal in pet minut pozneje Müllerja zamenjal z Mandžukićem. Hrvat se mu je v 66. minuti po predložku Rafinhe z desne strani oddolžil s podajo z glavo Bastianu Schweinsteigerju, ta pa je sredi kazenskega prostora s strelom z levico v zgornji levi kot poravnal izid.
"Schweini" je v zadnji minuti po prekršku nad Rooneyjem prejel drugi rumeni karton, kar je pomenilo izključitev. Strelca izenačujočega zadetka tako ne bo na povratni tekmi na Allianz Areni prihodnjo sredo, prav tako ne Martineza. Po izenačenju je imel Bayern priložnost za zmago, vendar je bil Robben z roba kazenskega prostora z nizkim strelom za las nenatančen. Posest žoge na koncu: 70:30 odstotkov, streli v okvir vrat: 9:5 za aktualne evropske prvake.


Četrtfinale, prvi tekmi:

MANCHESTER UNITED - BAYERN 1:1 (0:0)
Vidić 58.; Schweinsteiger 66.
RK : Schweinsteiger 90.

Manchester United: De Gea, Jones, Ferdinand, Vidić, Büttner ( 74./Young), Fellaini, Carrick, Giggs ( 46./Kagava), Valencia , Rooney, Welbeck.

Bayern: Neuer, Alaba, Javi Martinez , Boateng, Rafinha, Lahm, Schweinsteiger , Ribery, Kroos ( 74./Götze), Robben, Müller ( 63./Mandžukić ).

Sodnik: Carlos Velasco Carballo (ŠPA)


BARCELONA - ATLETICO MADRID 1:1 (0:0)
Neymar 71.; Diego 56.

Barcelona: Pinto, Dani Alves, Mascherano, Pique ( 12./Bartra), Jordi Alba , Xavi, Busquets, Fabregas ( 68./Sanchez), Iniesta , Messi, Neymar.

Atletico Madrid: Courtois, Juanfran , Miranda, Godin, Luis, Koke , Gabi , Tiago, Turan ( 78./Rodriguez), Diego Costa ( 30./Diego ), Villa ( 71./Sosa ).

Sodnik: dr. Felix Brych (NEM)

Povratni tekmi bosta 9. aprila.