V torek je Barcelona predstavila Denisa Suareza, ki je nazadnje igral za Villarreal, pred tem pa je bil med letoma 2013 in 2015 član Barcelonine B-ekipe. Foto: EPA
V torek je Barcelona predstavila Denisa Suareza, ki je nazadnje igral za Villarreal, pred tem pa je bil med letoma 2013 in 2015 član Barcelonine B-ekipe. Foto: EPA

Barcelona je namreč leta 2005 prejela vsega skupaj 35,4 milijona evrov v zameno za prodajo 10.000 kvadratnih metrov velikega zemljišča na območju L'Hospitalet de Llobregat. A iz urbanističnega načrta, na tem območju naj bi zraslo apartmajsko naselje s 1.000 enotami, hotel in transformatorska postaja, ob tem pa bi še urbanistično uredili to območje z novimi cestami, ni bilo nič. Vmes se je na Iberskem polotoku razpočil velikanski nepremičninski in gradbeni balon, projekt pa je ostal narisan le na papirju.

Sodišče razsodilo v korist nepremičninskega podjetja
Kljub propadu načrta pa Barcelona gradbenemu in nepremičninskemu podjetju Inmobiliaria Mar nikoli ni povrnila kupnine, ki je postala in ves ta čas ostala del proračuna nogometnega kluba. Podjetje se je pritožilo, sodišče pa je razsodilo v škodo nogometnemu velikanu, ki bo moral povrniti celotno kupnino, vključno s pravdnimi stroški in zamudnimi obrestmi, ki se jih je nabralo v 11 letih. Predsednik kluba v času sklenitve omenjenega dogovora je bil Joan Laporta. Barcelona bo ostala brez neupravičene finančne injekcije, nepremičninsko-gradbeno podjetje pa bo nogometnemu kolektivu vrnilo zemljišče.

Gre za novi finančni spodrsljaj slovite zvezdniške nogometne zasedbe. Barcelona se je znašla v postopku pred španskim sodiščem tudi pod plazom obtožb o izogibanju plačila oziroma utaji davkov pri prestopu brazilskega napadalca Neymarja. Katalonci so tako bili priseljeni prejšnji mesec plačati kazen v znesku 5,5 milijona evrov zaradi napak in nepravilnosti, ki so se pripetile pri čezatlantskem transferju iz Santosa v letu 2013.

Poleg tega Evropska unija od sedmih španskih nogometnih klubov, med njimi sta tudi najslovitejša Real Madrid in Barcelona, terja, da vrnejo vsaj 48 milijonov evrov. Gre za denar, ki so ga nogometni klubi neupravičeno pridobili od države za financiranja športnih klubov in uveljavljanje denarnih olajšav ter s tem kršili davčno zakonodajo.

Največ denarja, kar 20,4 milijona evrov, bo morala vrniti Valencia. Real Madrid bo državi nakazal 18,4, Hercules 6,1, Elche pa 3,7 milijona evrov. Tudi Barcelona, Athletic Bilbao in Osasuna so si od države izborili nekatere denarne ugodnosti, španska davkarija pa mora v kratkem ugotoviti natančen znesek.

Lani prihodki Barcelone več kot pol milijarde evrov
A tudi vse kazni ne bodo huje prizadele katalonskega nogometnega in finančnega velikana. Na podlagi poročila revizijske hiše Deloitte je bila Barca drugi najbogatejši klub v pretekli sezoni Lige prvakov s skupnimi prihodki v znesku 560,8 milijona evrov, tik za najbogatejšimi večnimi tekmeci madridskim Realom, ki je prijavil prihodke v znesku 577 milijonov evrov.