Nogometaši Barcelone so bili presrečni ob uvrstitvi v pariški finale. Foto: EPA
Nogometaši Barcelone so bili presrečni ob uvrstitvi v pariški finale. Foto: EPA
Barcelonini navijači
Navijači na Nou Campu so pripravili vzdušje primerno polfinalu Lige prvakov. Foto: Reuters
Andrej Ševčenko
Ukrajinski napadalec je prispeval edini strel v okvir Barceloninih vrat. Foto: Reuters

Obe ekipi sta igrali odprt nogomet z veliko priložnostmi za zadetke, ki pa so ostale neizkoriščene. Barcelona je bila preveč razpoložena in motivirana za nastop v prvem finalu po letu 1994, da bi jo Milan lahko stisnil na njeno polovico, in si je priigrala več priložnosti.

Rdeče-črnim, ki so imeli 52-odstotno posest žoge, ni pomagala niti vrnitev Filippa Inzaghija, ki se je trudil, a ob Barcinih branilcih ni prišel do prave priložnosti.

Napeto že v 1. polčasu
Da bo 95.661 gledalcev na Nou Campu, ki so pripravili rajski rdeče-modri sprejem za nogometaše, spremljalo atraktivno tekmo je namignil Kaka že v 30. sekundi prvega polčasa, ko je poskusil z nevarnim strelom proti vratom Victorja Valdesa. Nato je dvakrat zapretil afriški princ Samuel Eto'o. Prvič se je v 3. minuti sam znašel pred Dido, a je Brazilec s prsmi ubranil strel. V 17. minuti je žogo z Milanove golove črte po strelu Eto'oja in delni obrambi Dide odbil Alessandro Costacurta.

Belletti je zapravil priložnost za mirno končnico
V 54. minuti je smrtno priložnost, ki bi razrešila dvome o potniku v Pariz, za Barco zapravil Juliano Belletti. Igrivi Ronaldinho je s podajo proti Ludovicu Giulyju v kazenski prostor vrgel iz igre izkušeno italijansko obrambo. Francoz je podaljšal žogo do brazilskega branilca. ki je bil sam pred Dido, a jo je zgrešil.

Že prej je v 50. minuti po strelu z glavo najlepšo priložnost za Milan zapravil Ševčenko. Henrik Larsson, ki je zamenjal Giulyja, je v 75. minuti po podaji Samuela Eto'oja instinktivno odreagiral in dobro streljal z glavo, a je Dida močan udarec obranil z zadnjimi močmi.

Ancelotti vali krivdo na Merka
Trener Carlo Ancelotti se je razburjal nad odločitvijo sodnika Markusa Merka, da razveljavi gol Andreja Ševčenka. Ukrajinski napadalec naj bi po stiku s katalonskim kapetanom Carlesom Puyolom slednjega porinil, kar pa Ancelotti zanika: "Bilo je povsem regularno. Ševčenko je skočil in se komajda dotaknil Puyola. Ta je potem izgubil ravnotežje. Sodnik takšnega kova si ne bi smel privoščiti take napake. Čutimo se oškodovane."

V pariškem finalu se bo Barcelona pomerila z Arsenalom. To bo dvoboj dveh napadalnih moštev, ki sicer na povratnih polfinalnih obračunih tega naziva nista upravičili. Katalonci so nazadnje v finalu igrali leta 1994, ko so proti Milanu izgubili s kar 4:0. Dve leti prej so z zmago nad Sampdorio slavili edini naslov evropskega prvaka. Arsenal se bo za največjo evropsko lovoriko potegoval prvič.

Polfinale:
BARCELONA - Milan 0:0 1:0

---------------------------------------
Valdes              Dida               
Belletti            Costacurta *       
Puyol               Stam               
Marquez             Kaladze            
van Bronckhorst     Serginho           
Deco                Gattuso **         
Edmilson            Pirlo              
Iniesta             Seedorf            
Giuly *             Kaka               
Ronaldinho          Ševčenko           
Eto'o **            Inzaghi ***        
---------------------------------------
* 68./Larsson       * 64./Cafu         
** 89./van Bommel   ** 68./Rui Costa   
                    *** 79./Gilardino  

Villarreal - ARSENAL 0:0 0:1

V odebeljenem tisku sta izida prvih tekem.

Finale, 17. maja:
ARSENAL - BARCELONA