Ognjen Mudrinski je bil jeseni najboljši strelec Maribora. Foto: www.alesfevzer.com
Ognjen Mudrinski je bil jeseni najboljši strelec Maribora. Foto: www.alesfevzer.com

Radijski nogometni reporterji v zadnji letošnji epizodi nogometnega podkasta Žoga je okrogla govorijo o Mariboru, ki pod Radovanom Karanovićem igra vedno bolje in pridno zbira točke. Vijoličasti so v enajstih ligaških tekmah pod vodstvom 53-letnega začasnega trenerja kar osemkrat zmagali, za konec jeseni so z 1:0 premagali Domžale.

"Marko Šuler je potrdil, da Radovan Karanović ostaja trener do konca. To je bilo tudi glavno vprašanje po koncu jesenskega dela. Mislim, da je imel Šuler z vsako tekmo manj razlogov, da bi iskal novega trenerja. S tem srednjeročnim načrtom zadržati Karanovića vsaj uradno do konca sezone mu Šuler ne daje prevelikega pritiska, čeprav je Karanović dejal, da želi biti prvak, da ima Maribor še kakšnih 30 odstotkov rezerve v svoji igri," pravi Jože Pepevnik. Razmišlja pa tudi o mariborskem kadru: "Največje rezerve so predvsem pri nogometaših, ki so dlje časa v klubu in so po – pravici povedano – tudi najbolje plačani. Rudi Požeg Vancaš in Rok Kronaveter redno vstopata s klopi. Zelo zanimivo pa bo videti, kaj se bo v nadaljevanju zgodilo s posojenimi nogometaši, ki so hitro postali zelo pomembni za mariborsko igro."

Na drugem mestu v zimo vstopa najdlje vodilni Koper. Klub z obale je vodil kar 16 igralnih krogov. O kandidaturi za naslov na Bonifiki za zdaj še ne govorijo, o njihovi konkurenčnosti v celotnem poteku prvenstva dvomi tudi Sandi Škvarč: "Mislim, da ima zaenkrat Koper prekratko klop, tam ima nekaj zelo mladih igralcev. Če Koprčani na nekaterih mestih ne bodo okrepili moštva, bodo težko zdržali tempo. Je pa velika sprememba v primerjavi s prejšnjo sezono ta, da so precej bolj skromni v svojih napovedih. Takrat so vehementno napovedali boj za naslov, tokrat je drugače. Zoran Zeljković je običajno diplomatski v svojih izjavah, zdaj pa je povedal, da ciljajo na Evropo. Ta cilj je dosegljiv, naslov prvaka pa ta hip po mojem mnenju ne."

Tretja je Olimpija, ki ima v primerjavi z Mariborom in Koprom odigrani dve tekmi manj. Klub iz prestolnice pretresajo tudi stvari ob igrišču, Adam Delius je na čelu kluba zamenjal Milana Mandarića. "Pri Olimpiji z novim vodstvom plače bolj zamujajo, kot so prej pod Mandarićem. V ljubljanskem klubu očitno ne razmišljajo o kakšni domači gradnji ekipe, ki je bolj tujska legija na čelu s preplašenim trenerjem. Skender je v Domžalah proti Radomljam v drugem polčasu branil rezultat in krepil obrambno vrsto. Resda so bili Ljubljančani po covidu-19 morda nekoliko bolj utrujeni, a je Skender izpadel zelo prestrašen," ljubljanskega trenerja kritizira Boštjan Janežič.

V spodnjem delu lestvice med razočaranja gotovo spadajo Domžale in Celje. V obeh taborih so doslej pričakovali več, Celjanom se menjava trenerja, potem ko je Šaljo zamenjal Sešlar, ni kdo ve kako obrestovala. O stanju celjskega kluba Marko Cirman: "Celje je spet v kanalu in nujno bo potreben reset. Jasno je, da s Simonom Sešlarjem ne bo šlo naprej, je očitno še premalo izkušen na prvoligaškem nivoju, sploh v kriznih situacijah. Ko ekipa pade v mlin rezultatov, se je težko izvleči, bodo pa potrebne korenite spremembe v strokovnem štabu. Zdaj se tudi kaže, da Rusi v pisarnah projekta niso zastavili, kot so ga napovedali oz. da ni bil takšen, kot se je zdel na papirju. Valerij Kolotilo, eden od glavnih vlagateljev, je pred sezono na druženju z novinarji dejal, da od Celja pričakuje same zmage, kar kaže na njegovo nerazumevanje nogometa."

Nogometno omizje je debatiralo o boju za obstanek, tujih vlaganjih v slovenski nogomet, tujcih sumljive kakovosti v spodnjem delu prvoligaške lestvice in izbralo tudi najboljšo enajsterico jesenskega dela prvenstva. Peterica radijcev je sestavila vsak svojo enajsterico, v skupni pa je po preštetem številu glasov največ članov Kopra (4) in Maribora (3). Soglasno sta bila v enajsterico izbrana najboljši strelec lige Maks Barišič in prvi mariborski strelec Ognjen Mudrinski.

ENAJSTERICA JESENI PODKASTA ŽOGA JE OKROGLA
Ažbe Jug (Maribor)
Žan Karničnik (Mura)
Žan Žužek (Koper)
Vanja Drkušič (Bravo)
Gregor Sikošek (Maribor)
Blaž Vrhovec (Maribor)
Luka Vešner Tičić (Koper)
Mitja Lotrič (Mura)
Maks Barišič (Koper)
Kaheem Parris (Koper)
Ognjen Mudrinski (Maribor)

Barišić in Mudrinski soglasno v najboljši enajsterici jeseni