Alfio Basile je bil prvič selektor Argentine na začetku 90. let prejšnjega stoletja. Foto: EPA
Alfio Basile je bil prvič selektor Argentine na začetku 90. let prejšnjega stoletja. Foto: EPA

64-letnega trenerja so veljaki pri argentinski nogometni zvezi poskušali prepričati, naj ostane, vendar je bil zelo odločen in niso mogli spremeniti njegove odločitve. Basile, ki je julija 2006 drugič sedel na klop "gavčev", se poslavlja na polovici južnoameriških kvalifikacij, v katerih Argentina zaseda tretje mesto. Letos je šestkrat zapored remizirala (od tega dvakrat na prijateljskih tekmah), po sobotni zmagi proti Urugvaju z 2:1 pa je v sredo v Čilu po slabi igri klonila z 0:1.

Preveč odvisni od Riquelmeja
Basilejeva skupna bilanca je 14 zmag, 8 remijev in 6 porazov. Najbolj bolečega je gotovo doživel v finalu lanske Cope Americe, ko so Argentinci morali priznati premoč večnim tekmecem Brazilcem z 0:3, potem ko so predtem ob blesteči igri nanizali pet zmag.

Basile tudi sicer velja za privrženca spektakularne igre, kritiki pa so mu očitali, da je na zadnjih tekmah reprezentanca nazadovala in je postala preveč odvisna od nadarjenega, a nekonsistentnega Juana Romana Riquelmeja.

Strateg iz Bahie Blance je v svojem prvem obdobju na argentinski klopi leta 1991 in 1993 slavil na Copi Americi, na svetovnem prvenstvu leta 1994 pa izpadel v osmini finala proti Romuniji. Na kvalifikacijah za to prvenstvo je "gavče" vodil tudi ob neslavnem domačem porazu proti Kolumbiji z 0:5.

Kdo bo novi selektor?
Med kandidati za Basilejevega naslednika se omenjajo Sergio Batista (trenutno selektor mlade reprezentance; njegov pomočnik naj bi bil Diego Armando Maradona), Gabriel Batistuta v navezi z Nestorjem Sensinijem, Diego Simeone (River Plate) in Miguel Angel Russo (San Lorenzo).

M. R.