Thomas Müller je v letošnji sezoni znova v formi, ki jo je prikazal že na svetovnem prvenstvu leta 2010 v Južni Afirki. Foto: EPA
Thomas Müller je v letošnji sezoni znova v formi, ki jo je prikazal že na svetovnem prvenstvu leta 2010 v Južni Afirki. Foto: EPA
Lukas Podolski in Per Mertesacker
Lukas Podolski je dosegel edini zadetek za Arsenal, a po koncu tekme vseeno ni bil dobre volje, saj se zaveda, da je četrtfinale zelo oddaljeno. Foto: EPA
Svein Oddvar Moen
Sodnik Svein Oddvar Moen je pokazal preveč rumenih kartonov in razburil igralce obeh moštev. Foto: EPA
Jupp Heynckes
Jupp Heynckes ima že zdaj resne ponudbe za delo v naslednji sezoni. Foto: EPA
Arsene Wenger
Arsene Wenger se zaveda, da tudi v letošnji sezoni ne bo nobene lovorike. Navijači so vse bolj nestrpni. Foto: EPA

ni. Arsenal nikakor ne najde poti iz krize in zdi se, da je potnik v četrtfinale Lige prvakov že znan.
Bayern je pred torkovo zmago v Londonu (1:3) v Angliji zadnjič zmagal 3. aprila 2001, ko je na prvi tekmi četrtfinala Lige prvakov ugnal Manchester United. Edini zadetek je dosegel Paolo Sergio. Bavarci so takrat tudi zadnjič dvignili najbolj prestižno lovoriko v klubskem nogometu po zmagi nad Valencio po streljanju enajstmetrovk na San Siru.

Po grenkih porazih sledijo največje zmage
Veliki cilj najbolj trofejnega nemškega kluba je tudi v letošnji sezoni veliki finale, ki bo 25. maja na Wembleyju. V zadnjih treh letih je Bayern izgubil dva finalna obračuna, še posebej boli lanski poraz proti Chelseaju na domačem stadionu. A vseeno je najbolj grenak poraz v zgodovini kluba leta 1999 proti Manchester Unitedu v finalu Lige prvakov v Barceloni, dve leti zatem pa je sledil prestižni naslov.
Rummenigge redko pohvali, tokrat je bil navdušen
Predsednik upravnega odbora Karl-Heinz Rummenigge je kar žarel od zadovoljstva in ponosa. "V prve pol ure smo odigrali najboljši nogomet v letošnji sezoni. To je bil velik korak proti četrtfinalu. Vsi v vodstvu kluba smo navdušeni nad predstavo," je poudaril nekdanji odlični napadalec.

Schalke vrgel oko na Heynckesa

Jupp Heynckes mora zadnje dni odgovarjati na številna vprašanja o nadaljevanju trenerske kariere. Schalke je v veliki krizi, Jens Keller je le začasna rešitev, po koncu sezone pa bo "Don Jupp" prost. Številni nemški novinarji zatrjujejo, da je prav on najboljši mož za klop Bayerna. Dolgoletno prijateljstvo s predsednikom Ulijem Hoenessom mu je omogočilo mirno delo.
Jürgen Klinsmann
in Louis van Gaal sta bila vseskozi na različnih bregovih z najbolj cenjenim menedžerjem v Nemčiji, zato se njuna zgodba v Münchnu ni mogla dobro končati. Julija se na Säbener Strasse začenja novo poglavje, Pep Guardiola pa bo moral ponoviti sijajne dosežke Heynckesa.
"Zmaga nad angleško ekipo v gosteh je vedno velik uspeh. Uspel nam je sanjski štart, v prvem polčasu smo zares igrali odlično. V drugem delu je Arsenal dokazal, da ni zastonj vsako leto v Ligi prvakov, pošteno smo morali zavihati rokave. Po prejetem zadetku smo se hitro pobrali, zato je naša zmaga zaslužena," je dejal 67-letni Heynckes, ki je Ligo prvakov osvojil že leta 1998 z madridskim Realom.
Kroos začel bavarski šov na Emiratesu
Tehtnica se je močno nagnila na stran Bavarcev že v 7. minuti, ko je Toni Kroos z izjemnim strelom z desnico z roba kazenskega prostora načel mrežo Arsenala. "Igrali smo pri vrhunski evropski ekipi, večji del tekme smo odigrali sijajno in imeli vse niti igre v svojih nogah. Škoda, da smo prejeli tako poceni zadetek. To se nam ne bi smelo zgoditi. Arsenal bo vedno imel svoje trenutke, saj imajo kakovostno ekipo," je poudaril 23-letni nemški reprezentant.
Müller se zna postaviti pred vrati
Za najboljšega igralca tekme je bil izbran Thomas Müller, ki je v 21. minuti povišal na 0:2. "Pri kotih se vedno postavim pred vrata, saj velikokrat pride do odbite žoge. V takih položajih se dobro znajdem, saj hitro reagiram. Zadetek s take bližine bi dosegel lahko še marsikdo, treba se je pač postaviti na pravo mesto. Presenečen sem, da me je Uefa izbrala za igralca tekme," je povedal Müller.

Na povratni tekmi ne bo Schweinsteigerja

V 36. minuti je Bastian Schweinsteiger prejel rumeni karton, ker je bil jezen na sodnika Sveina Oddvarja Moena, ki je zapiskal prosti strel v korist topničarjev. Žogo je vrgel stran in dobil kazen, na povratni tekmi ne bo smel igrati.
"Sodnik se je malce izgubil, pokazal je absolutno preveč rumenih kartonov. Morda sem res preveč burno odreagiral," je pojasnil "Schweini" in opozoril, da skupni zmagovalec še ni odločen: "V prve pol ure smo odigrali vrhunsko in predvsem učinkovito. Ključen je bil tretji zadetek. Tudi na povratni tekmi ne smemo podecenjevati tekmeca. Če uspe Arsenal razviti svojo igro, je lahko zelo nevaren. Prav nič še ni odločeno, čeprav imamo lepo prednost."

Je prišel čas za slovo Wengerja?
Arsenal je zadnjo lovoriko osvojil maja 2005 po zmagi nad Manchester Unitedom v finalu Pokala FA. Osem let brez naslova je zares dolgo obdobje za tako ugleden klub. Arsene Wenger, ki že 17 let sedi na klopi topničarjev, je vse bolj na udaru. Kritike letijo iz vseh smeri. Številni angleški poznavalci dogajanj menijo, da se je francoski strateg izpel.
"Igrali smo preveč nervozno, Bayernu pa gre v zadnjih šestih mesecih vse po načrtih. Vsi njihovi igralci kar pokajo od samozavesti in energije, pri nas je zgodba žal drugačna. Zavedamo se, da nam bo zelo težko na povratni tekmi. Poskušali bomo na vse mogoče načine priti nazaj. V treh tednih se lahko marsikaj spremeni. Če nam bo uspelo prikazati našo najboljšo igro v Münchnu, imamo vsekakor še vedno možnosti za napredovanje," je razmišljal Wenger.
"Poldi": Izid pove vse
Edini zadetek za gostitelje je po veliki napaki Manuela Neuerja, ki je zletel v prazno, dosegel Lukas Podolski. "Izid pove vse! Bayern je bil v prvem polčasu premočan. Med odmorom smo se zmenili, da bomo prikazali popolnoma drugačno igro. Znižali smo na 1:2, žal pa nismo uspeli izenačiti. V Münchnu bo zelo težko priti do preobrata," je vtise strnil "Poldi", ki se v Münchnu med letoma 2006 in 2009 nikakor ni znašel.
Visoki branilec Per Mertesacker je prav tako pohvalil igro gostov: "Na vse načine smo skušali priti nazaj v igro po slabem začetku. Ni nam uspelo izenačiti na 2:2. Bayern igra z neverjetno samozavestjo."
Hoeness si želi videti Borussio na kolenih
Povratna tekma bo čez tri tedne v Münchnu, že naslednji teden pa je na sporedu nov velik test za Bavarce. V nemškem prvenstvu ima Bayern 15 točk naskoka pred dortmundsko Borussio, naslednjo sredo pa bo na Allianz Areni veliki obračun nemških velikanov v četrtfinalu nemškega pokala. Če izvzamemo nemški superpokal avgusta lani (2:1), Bayern že vse od februarja 2010 ni ugnal Dortmunda. Predsednik Hoeness je dejal, da je počasi res že prišel čas za zmago nad velikimi tekmeci.
A. G.