Olivier Giroud je že v tretji minuti napovedal napeto tekmo na Allianz Areni. Foto: EPA
Olivier Giroud je že v tretji minuti napovedal napeto tekmo na Allianz Areni. Foto: EPA
Daniel van Buyten, David Alaba, Manuel Neuer
Daniel van Buyten in David Alaba sta si pošteno oddahnila ob zadnjem pisku sodnika. Manuel Neuer ni zbral niti ene obrambe, oba strela v okvir sta končala v mreži. Foto: EPA
Arjen Robben
Arjen Robben, ki je bil pred dvema tednoma junak na pokalni tekmi z dortmundsko Borussio, tokrat ni bil razpoložen. Foto: EPA
Bastian Schweinsteiger
Brez režiserja igre ne gre - Bastian Schweinsteiger je bil kaznovan, kar se je še kako poznalo v igri Bavarcev. Foto: EPA
Arsene Wenger
Arsene Wenger je razmišljal tudi o usmeritvi Premier lige. Angleški klubi so dobili zares veliko zaušnico v Ligi prvakov. Foto: EPA

Že ob prihodu na Allianz Areno smo se srečali z angleškimi novinarskimi kolegi, ki so bili nenavadno optmistični. Arsenal je prvo tekmo na stadionu Emirates izgubil z 1:3, a vseeno so verjeli v največji preobrat v zgodovini Lige prvakov. "Ta teden se dogajajo čudeži, to bo prav posebna tekma. Nihče se v Ligi prvakov ni uspel vrniti po zaostanku z 0:2 na prvi tekmi do torka. Barcelona je dokazala, da je vse mogoče, Arsenalu lahko uspe še večji podvig," so bile napovedi Angležev.
Nemški predstavniki sedme sile so se le smejali ob teh besedah. Topničarji so bili zelo oslabljeni, manjkali so Jack Wilshere, Bacary Sagna, Lukas Podolski in vratar Wojciech Szczesny. Arsenal je bil na prvi tekmi za razred slabši od Bayerna in prav nič ni kazalo na dramo, ki se je odvijala v zadnjih minutah povratne tekme.
Giroud napovedal zanimivo tekmo
68.000 gledalcev se še ni dobro usedlo, ko je Olivier Giroud zatresel mrežo Bavarcev. Najprej je napako storil zelo slabi Javi Martinez, nato je spodrsnil David Alaba, Theo Walcott pa je najboljšemu branilcu Bundeslige Danteju žogo poslal med nogama do Girouda, ki mu ni bilo težko zatresti mreže po treh minutah. Nadaljevanje prvega polčasa je bilo medlo, igra ni bila na ravni Lige prvakov.
Zadnje minute zelo napete
Vse je že kazalo, da bo Bayernu uspelo z minimalnim vložkom zadržati veliko prednost s prve tekme, ko je Laurent Koscielny zadel z glavo pet minut pred koncem. Na stadionu je završalo, večina se je držala za glavo. Se bo hladna noč v Fröttmanningu spremenila v ledeno prho za vse privržence Bayerna, ki so trpeli že v lanski sezoni? Zadnjih pet minut rednega dela in tri minute sodnikovega dodatka so bile napete, a videlo se je, da Arsenalu vendarle nekaj manjka do najboljših ekip v Evropi. V sodnikovem dodatku so gostitelji žogo vseskozi držali ob kotni zastavici, daleč od svojega gola.
Hoeness: Že tri tedne je naša igra navadno 'sranje'
Bayern je na zadnjih dveh tekmah nemškega prvenstva zmagal, toda igra je bila slaba. Posebej proti Fortuni iz Düsseldorfa (3:2) so naredili ogromno majhnih napak. Predsednik Uli Hoeness je vedno brez dlake na jeziku, tudi tokrat je našel ostre besede. "Že tri tedne je naša igra navadno 'sranje'. Če bomo tako nadaljevali, ne bomo dobili več nobene tekme. Biti moramo zelo srečni, da smo se sploh izvlekli. To je bilo opozorilo vsem igralcem ob pravem trenutku. Že proti Hoffenheimu in Fortuni smo igrali slabo. S tako igro nimamo nobenih možnosti za zmago v Ligi prvakov," je bil odločen Hoeness, ki ga zelo moti, da nemški novinarji nogometaše Bayerna kujejo v zvezde po letošnji neverjetni seriji v Bundesligi, kjer imajo Bavarci kar 20 točk naskoka pred dortmundsko Borussio.

"Kaiser": S tako igro bomo izpadli, ne glede na tekmeca

Častni predsednik kluba Franz Beckenbauer je bil gost v omizju televizijske postaje Sky Sport. "Sploh ne morem dojeti, kako lahko tako slabo odigramo tekmo Lige prvakov. Mislim sem, da je bila obupna predstava proti Fortuni v soboto dovolj, a sem se očitno zmotil. Celotno tekmo ni bilo pravega pristopa, nobene koncentracije. Edina pozitivna stvar je, da se je Bayern prebil v četrtfinale. S tako igro sledi v četrtfinalu slovo, ne glede na tekmeca," je poudaril "Kaiser".
Heynckes: Odnesli smo jo z modrim očesom
Trener Jupp Heynckes je na novinarski konferenci skušal umiriti žogo: "Vodil sem že 150 tekem v evropskih tekmovanjih in točno sem vedel, da bo Arsenal igral kot ranjeni lev. Zelo so bili motivirani, hitro vodstvo jih je še dvignilo. Moji varovanci so se borili, a ni jim veliko uspevalo. Podaje so bile netočne, nismo imeli prave energije. Zapravili smo kar nekaj priložnosti. Odnesli smo jo z enim modrim očesom. Nikoli ne smeš razmišljati o naslednjem krogu pred tekmo. To je bila zelo poučna lekcija."
Opozorilo ob pravem času
Tudi Arjen Robben ni imel svojega večera. V 68. minuti je imel najlepšo priložnostt na tekmi za Bayern, a mu ni uspelo matirati Lukasza Fabianskega: "Taka tekma se ne bi smela zgoditi. Vsi smo že pred začetkom vedeli, da moramo biti pazljivi. Arsenal ni imel veliko izgubiti, tako so tudi igrali. Sploh nismo igrali agresivno. Upam, da je prišlo opozorilo ob pravem času."
Wenger: Odločil je tretji zadetek Bayerna v Londonu
Arsenal, ki bo tudi letošnjo sezono končal brez lovorike, se je izkazal. Trener Arsene Wenger je bil kar malce potrt, saj se je zavedal, da je bil blizu zgodovinskega preobrata. "Zelo sem ponosen na fante, ki so odigrali zelo dobro. Po drugi strani sem razočaran, saj smo imeli dovolj priložnosti in lahko bi zadeli še tretjič. Zdaj nam je šele lahko žal zaradi prve tekme. Treba je odigrati 180 minut, prvih 90 minut je bilo slabih. Res škoda, da smo prejeli tretji zadetek v Londonu, to je odločilo. Malo me vse skupaj spominja na lansko sezono, ko smo v Milanu izgubili z 0:4, potem pa doma zmagali s 3:0. Igrali smo šele, ko smo bili pritisnjeni ob steno," je pojasnil Francoz, ki na klopi Arsenala sedi že 17 let.
Priznani strokovnjak se je obregnil tudi ob sodnika Pavla Kralovca iz Češke: "Imamo dovolj kakovostne igralce, da bi lahko izločili Bayern. Gervinho je imel zares lepo priložnost, a žal ni zadel. Bayern je igral zelo obrambno, sodnik nam ni bil naklonjen, dobili smo preveč rumenih kartonov."
Treba bo razmisliti o usmeritvi Premier lige
Po 17 letih med najboljšimi osmimi ekipami v Evropi ni nobenega angleškega kluba. "To je zares veliko razočaranje, tega nismo vajeni. Treba se prebuditi, izpadli so veliki klubi. Manchester United, Manchester City in Chelsea so velika imena. Preostale evropske lige so nas ujele in treba bo razmisliti oo prihodnosti Premier lige, v katero smer se bo razvijala," je na koncu dodal Wenger.
V četrtfinalu Lige prvakov bosta nastopila dva nemška kluba in kar trije španski. Angleži se radi pohvalijo, da imajo najbolj atraktivno ligo na svetu. V zadnjih letih so bili zares uspešni v Ligi prvakov, a letošnji padec je dokaz, da se vsega le ne da doseči z velikim razsipavanjem z denarjem.

Iz Münchna
Aleš Golob