Nenad Bjelica je jeseni s svojimi izbranci poskrbel za evforijo v Zagrebu. Po izpadu iz Lige prvakov so se odnosi zelo poslabšali. Foto: EPA
Nenad Bjelica je jeseni s svojimi izbranci poskrbel za evforijo v Zagrebu. Po izpadu iz Lige prvakov so se odnosi zelo poslabšali. Foto: EPA

48-letni Bjelica je imel še vedno veljavno pogodbo do 30. junija 2021. V tem času bi moral predvidoma zaslužiti okoli dva milijona evrov. Finančnih podrobnosti prekinitve sodelovanja z Bjelico niso razkrili. Neuradno gre za približno milijon evrov odpravnine.

"GNK Dinamo in gospod Nenad Bjelica sta sklenila sporazumni dogovor za prekinitev sodelovanja. Klub se mu zahvaljuje za sodelovanje in izide, ki jih je dosegel kot trener Dinama," so zapisali v skopem sporočilu na klubski spletni strani.

Odmevni uspehi v Evropi
Bjelica je na klopi Dinama osvojil dva naslova državnega prvaka. Neizbrisen pečat je pustil v evropskih tekmovanjih. V sezoni 2018/19 je Dinamo prvič po petdesetih letih prezimil v evropskih pokalih. V letošnji sezoni se je uvrstil v Ligo prvakov. V uvodnem krogu je odpravil Atalanto na stadionu Maksimir kar s 4:0, nato pa je v preostalih petih krogih osvojil le dve točki in skupinski del končal na zadnjem mestu.

Mamić kar na Facebooku objavil plače
Alfa in omega kluba Zdravko Mamić je kar na Facebooku objavil plačo Bjelice in njegovih sodelavcev. Glavni trener je v zadnjih 20 mesecih v žep pospravil 3,2 milijona evrov.

"Messi in soigralci so se odrekli 70 odstotkom plače, belgijski nogometaši se bodo mesečno preživljali s 13.000 kunami. Žilina, ki je sedemkratni slovaški prvak, je razglasila stečaj. Cristiano Ronaldo, Juventus, Bayern in številni drugi so se izkazali s solidarnostjo in dokazali, da se v težkih trenutkih pokažejo junaki. Dinamo se pripravlja za prihodnost in vsi moramo nositi del tega bremena. Vse uspehe je klub nagradil, nikoli nismo nič ostali dolžni. Omogočil je razmere za delo, kot jih v tem delu Evrope nima nihče. Tako delo namerava tudi nadaljevati. Game over," je na Facebooku zapisal Mamić.

Nesrečen remi s Šahtarjem zelo poslabšal odnose
Spor med Mamićem in Bjelico se je začel po tekmi proti Šahtarju v Zagrebu, ko so gostje iz Donecka z dvema goloma v sodnikovem dodatku izenačili na 3:3. Dinamo ima na lestvici hrvaškega prvenstva kar 18 točk naskoka pred Rijeko in nov naslov prvaka ni vprašljiv. Vseeno je pandemija novega koronavirusa pokazala, da je dogajanje v zakulisju na Maksimirski 128 zelo burno. Vodstvo kluba je že pred tremi tedni odpustilo vseh sedem sodelavcev Bjelice, le glavni trener je še ostal, saj se je bilo treba pogoditi o višini odpravnine.

"Odhajam, saj smo dosegli sporazumno prekinitev pogodbe. Nismo imeli časa za pogajanja, saj je bila odločitev o znižanju plač objavljena pred pogovorom z menoj. Vse do začetka te krize smo imeli vrhunski odnos. 22 mesecev smo se o vsem pogovarjali, nato pa je vse kar naenkrat izginilo," je pojasnil Bjelica, ki je 99-krat sedel na klopi Dinama. Dobil je kar 71-odstotkov vseh tekem.

Jovičević edini kandidat
Član upravnega odbora Dinama Krešimir Antolić je potrdil napovedi, da bo zelo verjetno vodenje prve ekipe prevzel trener B-ekipe Dinama in nekdanji trener Celja Igor Jovičević. Gre za sina enega najbolj znanih obrambnih igralcev Dinama iz druge polovice prejšnjega stoletja Čeda Jovičevića, ki je umrl pred nekaj dnevi.

"Danes še ne bomo objavili imena novega trenerja, saj si bomo vzeli nekaj časa za razmislek. V tem trenutku je Jovičević edini kandidat," je povedal Antolić.

Dve tretjini nogometašev sprejeli predlog o znižanju plač
Medtem sta tudi dve tretjini nogometašev Dinama sprejeli predlog uprave o zmanjšanju plač. Načelni dogovor naj bi dosegli tudi s slovenskim reprezentantom Petrom Stojanovićem, je danes poročal Večernji list.

Klubska uprava je predlagala, da bi se igralci odpovedali tretjini svojih prihodkov. Tretjino bi prejemali, medtem ko čakajo na razplet krize z novim koronavirusom, pravico do preostale tretjine pa naj bi uresničili najpozneje šest mesecev po prvi uradni tekmi.