Sepp Blatter se te dni mudi v Venezueli, kjer je poziral ob pokalu za zmagovalca južnoameriškega tekmovanja. Foto: EPA
Sepp Blatter se te dni mudi v Venezueli, kjer je poziral ob pokalu za zmagovalca južnoameriškega tekmovanja. Foto: EPA
Jürgen Klinsmann je leta 1996 takole dvignil pokal za naslov evropskega prvaka.
Pravilo zlatega gola je odločilo že prvi finale, na katerem je stopilo v veljavo Foto: EPA

71-letnik se te dni mudi na Copi Americi. Na največjem južnoameriškem nogometnem tekmovanju ne poznajo podaljškov, saj v primeru neodločenega izida po 90 minutah takoj izvajajo strele z bele točke. "To pravilo mi je všeč. Odkar ni več zlatega gola, je igranje podaljškov povsem nesmiselno," trdi Švicar, ki je nato še dodal, da podaljški na svetovnih prvenstvih do nadaljnjega ostajajo.

Poznali smo tako zlati gol ...
Na evropskih in svetovnih prvenstvih ter največjih klubskih tekmovanjih v Evropi so bili v primeru neodločenega izida na sporedu vedno podaljški. Leta 1992 je bilo sprejeto pravilo zlatega gola, ki je pomenilo, da se tekma konča, ko v podaljšku pade prvi zadetek. Na prvih mladinskih tekmovanjih je bilo pravilo preizkušeno leto pozneje, na največjih članskih tekmovanjih pa je bilo uvedeno leto 1996 na evropskem prvenstvu. Takrat je Nemec Oliver Bierhoff odločil finale proti Češki.

... kot srebrnega
Pravilo zlatega zadetka je veljalo vse do svetovnega prvenstva leta 2002. Mednarodna nogometna zveza je pravilo nato spremenilo v srebrni zadetek, ki je pomenil, da se tekma igra do konca podaljška. Če izid po 15 minutah dodatka ni bil več izenačen, se je tekma končala, sicer pa je bil na sporedu še drugi podaljšek. Na zadnjem svetovnem prvenstvu v Nemčiji pa se je spet igral klasični podaljšek (brez pravila zlatega ali srebrnega zadetka).

Številna zanimiva razmišljanja
Blatter je sicer znan po številnih pogledih, kako še povečati priljubljenost nogometa. Tako je med drugim že razmišljal o spremembi ligaških tekmovanj na sezono pomlad-jesen, o idealnem številu prvoligašev v evropskih ligah, o ukinitvi himen na mednarodnih tekmah ... Znal pa je tudi pokritizirati tako sodnike kot igralce. Še morda najbolj znamenita pa je njegova izjava, da bi morala nogometašice igrati v oprijetih dresih.

S. J.