Foto:
Foto:
Robert Vittek
David Beckham
Andrej Ševčenko bo ob odlični formi glavna nevarnost za turška vrata.
Irci se bodo pomerili s Hrvati.
Nemški selektor Jürgen Klinsmann in napadalec Miroslav Klose.

Ti so odlično začeli kvalifikacije za svetovno prvenstvo leta 2006, saj so po štirih tekmah v skupini 3 še neporaženi z razliko v zadetkih 15:3. Zanimivo je, da so 12 golov dosegli v drugem polčasu.

Nazadnje so 9. oktobra premagali udeleženca evropskega prvenstva Latvijo s 4:1. Najnevarnejša strelca sta Robert Vittek (Nürnberg) in Miroslav Karhan (Wolfsburg), ki sta v dosedanjem delu kvalifikacij dosegla pet oziroma tri gole.

V slovensko četo se vračata Sandi Knavs in Sebastjan Cimerotič (za reprezentanco je zadnjič igral aprila v Švici), zaradi obveznosti v klubu pa bo manjkal Borut Mavrič. Od povabljenih nogometašev na Slovaško ni odpotoval Almir Tanjič, ker ima težave s kolenom.

Brane Oblak bo na zadnji letošnji preizkušnji najbolj eksperimentiral z napadalci. Poleg Cimeta je v izbrano vrsto vpoklical Boruta Semlerja, odpovedal pa se je Erminu Šiljaku in Zlatku Dediču, ki v prenovljeni slovenski reprezentanci še nista zadela.

"Zadovoljen bi bil že z neodločenim izidom, težko pa prenašam poraze. To bo srečanje, na katerega se obe ekipi nista posebej pripravljali. Tudi Slovaki niso imeli veliko časa za trening, saj jih večina igra v tujini," je za Radio Slovenija povedal Oblak.

Tekmo naj bi spremljalo približno šest tisoč ljudi, na drugem programu pa jo bo prenašala tudi TV Slovenija.

Angleži v Madridu
V torek in sredo bo odigranih še nekaj prijateljskih tekem. Najzanimivejša bo gotovo tista med Španijo in Anglijo na Santiagu Bernabeu v Madridu, kjer bodo navijači tokrat stali nasproti Davidu Beckhamu in Michaelu Ownu, sicer članoma Reala.

"Becks" je ob tem dobil tudi opozorilo trenerja kraljevega kluba Garcie Remona, da ne sme odigrati vseh 90 minut, če noče tvegati nove poškodbe.

Beckham je namreč v nedeljo nepričakovano igral vso tekmo proti Albaceteju, po prisilnem enomesečnem "dopustu" zaradi zlomljenega rebra pa bi nov polni delovnik zanj lahko bil preveč naporen.

Omenimo še, da je kapetan Anglije zanikal novico, da po svetovnem prvenstvu leta 2006 ne bo več igral za reprezentanco. Pravi, da bo igral, dokler bo lahko, saj je to zanj največja čast.

Grki si ne smejo dovoliti novega spodrsljaja
V šestih evropskih skupinah se bodo nadaljevale kvalifikacije za mundial čez dve leti v Nemčiji. V skupini 2 se bosta pomerili še neporaženi Turčija in Ukrajina, Grki pa bodo po slabem začetku - na uvodnih treh tekmah niso zmagali - priključek z vodilnimi iskali v dvoboju s Kazahstanom.

V skupini 3 čaka Ruse po debaklu na Portugalskem (1:7) težka tekma s sosedi Estonci, Srbija in Črna gora pa v skupini 7 gostuje v Belgiji.

Južnoameriške kvalifikacije prinašajo pet dvobojev. Najbolj vroč bo verjetno "andski" derbi med Perujem in Čilom, vodilni na lestvici Brazilci gostujejo v Ekvadorju, k Argentincem pa prihajajo Venezuelci.

Prijateljske tekme

Sreda ob 17.30 (TVS 2):
SLOVAŠKA - SLOVENIJA

Torek ob 20.30:
IRSKA - HRVAŠKA

Ob 21.30 (London):
AVSTRALIJA - NORVEŠKA

Sreda ob 17.00:
AZERBAJDŽAN - BOLGARIJA

Ob 20.45:
NEMČIJA - KAMERUN

Ob 21.00:
FRANCIJA - POLJSKA
ITALIJA - FINSKA
ŠKOTSKA - ŠVEDSKA

Ob 21.45:
ŠPANIJA - ANGLIJA

Kvalifikacije za SP