Lani je bil v obračunu med Frankom Lampardom in Decom uspešnješi prvi. Foto: EPA
Lani je bil v obračunu med Frankom Lampardom in Decom uspešnješi prvi. Foto: EPA

Včasih vidiš lepe ljudi, ki so brez možganov. Toda včasih vidiš grde ljudi, za katere se izkaže, da so inteligentni znanstveniki. Nekaj podobnega velja za naše igrišče.

Jose Mourinho
Ronaldinho, Lionel Messi in Samuel Eto'o
Magični trojček Barcelone: Ronaldinho (najboljši igralec na svetu), Lionel Messi (najboljši igralec do 21 let v Evropi) in Samuel Eto'o (najboljši afriški igralec). Foto: EPA
Adriano je v zadnjih tednih povsem izgubljen. Foto: EPA
Nelson Valdez in Ivan Klasnić
Konico Werderjevega napada sestavljata Nelson Valdez in Ivan Klasnić. Foto: EPA
Alex McLeish
Glasgow Rangers ima za seboj eno najslabših sezon v državnem prvenstvu. Varovanci Alexa McLeisha boljše igre kažejo v Ligi prvakov. Foto: EPA

Pred prvo tekmo v osmini finala še vedno visi v zraku duh lanske tekme na Stamford Bridgeu, kjer so angleški prvaki v eni najbolj spektakularnih tekem v zgodovini te igre s 4:2 napredovali v četrtfinale. "Še vedno se mi v glavi vrti film po porazu. Ne želim, da se letos spet ponovi," je dejal najboljši nogometaš na svetu, Ronaldinho.

Igrišče v slabem stanju
Pred prvim letošnjim obračunom je v središču pozornosti slabo stanje zelenice v Londonu, kar so kritizirali predvsem katalonski mediji. Slabša podlaga naj bi Barceloni onemogočala igro s številnimi podajami, s katerimi navdušuje celo sezono. Domači strateg Jose Mourinho se je le nasmehnil in povedal, da nekoliko slabša trava ne bo v prid nobeni ekipi.

Modri so konec tedna z rezervno postavo v FA-pokalu izločili Colchester, zdaj pa je čas, da se v ekipo spet vrnejo igralci (na čelu z Johnom Terryjem, Frankom Lampardom in Petrom Cechom), na katere Mourinho najbolj računa. Po poškodbi se v moštvo vrača Asier Del Horno. Vprašljiv je nastop Clauda Makeleleja (koleno), zagotovo pa ne bo Williama Gallasa, ki ima pretgano kito v podkolenskem zgibu.) Zaradi kazni bo na obeh tekmah manjkal ganski vezist Michael Essien.

Magični vpliv Ronaldinha
Obe ekipi sta po blestečem štartu v sezono v zadnjih tednih nekoliko padli v formi. Španski prvak je v 20 krogih izgubil le eno tekmo, po poškodbi prvega zvezdnika Ronaldniha pa je izgubil kar dvakrat zapored. Konec tedna se je Ronaldinho vrnil na igrišče in Barca je takoj povozila svojega nasprotnika (zmaga 5:1 proti Betisu). Trener Frank Rijkaard si želi močno in kreativno sredino. Tako se poigrava z mislijo, da bi na igrišče od začetka poslal tako Marka van Bommla kot Thiaga Motto. V tem primeru bo argentinski čudežni deček Lionel Messi tekmo začel na klopi.

Ajax in Inter s težavami
Amsterdamska Arena bo prizorišče dvoboja dveh ranjenih levov. Ajax se ukvarja s številnimi poškodbami. Že nekaj časa je znano, da bosta dogajanje na tribuni spremljala člana udarne enajsterice Wesley Sneijder in Steven Pienaar. Trener Danny Blind pa je konec tedna ostal še brez kapetana Tomasa Galaška.

Na drugi strani Inter nima težav s poškodbami, ampak s slabo formo, saj je na zadnjih treh tekmah državnega prvenstva osvojil le točko, s čimer se je sam izločil iz boja za scudetto, ki ga neuspešno lovi že od leta 1989. S težavami se ukvarja predvsem prvi napadalec Adriano, ki že devet tekem žoge ni poslal v mrežo: "Za menoj je res slabo obdobje, tega ne morem skriti. Sem potrt, a vem, da slabše več ne more biti."

Werderjev spomin na 2:10
Navijači Werderja imajo pred obračunom z Juventusom še vedno grenek spomin na lansko osmino finala, ko so njihovi ljubljenci domačo tekmo proti Lyonu izgubili z 0:3, na drugi pa doživeli pravo blamažo, saj je francoski prvak napredoval kar z 10:2.

Nemški predstavnik je v skupinskem delu tekmovanja po pravi drami izločil še enega italijanskega predstavnika Udinese. Oba sta imela po sedem točk. Werder je na Weserstadionu osemkrat gostil italijanske klube, trikrat zmagal in petkrat remiziral.

Ugoden žreb za novinca
Glasgow Rangers in Villarreal bosta prvič zaigrala v osmini finala Lige prvakov, kar pomeni, da je eden izmed "manjših" klubov že v četrtfinalu. Španski predstavnik igra sploh svojo prvo Ligo prvakov, Rangersi pa so prvo škotsko moštvo v tej fazi tekmovanja.

Rangerji so na Ibroxu šestkrat gostili španske ekipe, s katerimi imajo tri zmage in tri poraze. Na drugi strani je Villarreal le enkrat igral proti škotskim klubom. Pred dvema letoma je v četrtfinalu Pokala Uefa v gosteh igral proti Celticu 1:1 in ga nato doma izločil z zmago 2:0.

Liga prvakov, osmina finala, prve tekme
Sreda ob 20.45:
CHELSEA - BARCELONA (prenos na TVS 2)
WERDER - JUVENTUS
AJAX - INTER
GLASGOW RANGERS - VILLARREAL

Včasih vidiš lepe ljudi, ki so brez možganov. Toda včasih vidiš grde ljudi, za katere se izkaže, da so inteligentni znanstveniki. Nekaj podobnega velja za naše igrišče.

Jose Mourinho