Ante Čačić letos v Mariboru ni ponovil uspeha, ki ga je lani dosegel z zagrebškim Dinamom. Foto: Aleš Fevžer
Ante Čačić letos v Mariboru ni ponovil uspeha, ki ga je lani dosegel z zagrebškim Dinamom. Foto: Aleš Fevžer
Marcos Tavares
Marcos Tavares se ni znašel ob strnjeni obrambi Čehov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Agim Ibraimi
Agim Ibraimi že proti Apoleu ni blestel, tudi na obeh tekmah proti Viktorii je bil daleč od prave forme. Foto: Aleš Fevžer
Zlatko Zahovič
Zlatko Zahovič ni mogel skriti razočaranja. Liga prvakov se mu je znova izmuznila. Športni direktor Maribora je že po prvi tekmi v Plznu pogrešal napadalni pristop. Foto: Aleš Fevžer
Navijači Viktorie so doživeli nepozaben večer pod Kalvarijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vijoličasti ostali brez Lige prvakov

V torek je hrvaški strokovnjak pogumno napovedal, da bo Pavlu Vrbi zaželel srečo v Evropski ligi, kar bi pomenilo vstop Maribora v Ligo prvakov, ki pa je bila tokrat zelo oddaljena. Že po žrebu za zadnji predkrog Lige prvakov se je zdelo, da so slovenski prvaki dobili najtežjega možnega tekmeca, 180 minut pa je to le še potrdilo.

Zaradi kršenja javnega reda in miru je bilo pred tekmo pridržanih devet čeških navijačev. Pred stadionom je en češki navijač pretepel voznika avtobusa, ki je navijače pripeljal na tekmo. Vsem so bile izrečene globe. Zaradi prižiganja bakel med tekmo so policisti izdali plačilni nalog enemu domačemu navijaču, še enemu pa zaradi nedostojnega vedenja do varnostnikov.


V šestih tekmah v Evropi le štirje zadetki

Mariborčani so na šestih tekmah v Evropi dosegli le štiri gole, dva proti amaterjem z Malte. Proti Apoelu so se izvlekli z dvema remijema, Viktoria pa je popolnoma drugačna ekipa, ki je vajena igrati pred številnimi navijači. Čehi so se že preizkusili na Camp Nouu in na San Siru, tudi sijajno vzdušje v polnem Ljudskem vrtu jih ni zmedlo. Vrba po veliki zmagi ni naredil obljubljene salte, ampak je navdušil navijače s prevalom nazaj in poskakovanjem s svojimi varovanci. Češki prvaki imajo odlično selekcionirano zasedbo, ki lahko tudi v skupinskem delu Lige prvakov doseže kakšno zmago.

Mlačen začetek ni bil načrtovan
Vijoličasti so lovili zaostanek z 1:3, v uvodnih minutah pa so delovali popolnoma zmedeno. Preden so se zbrali, je bilo že vsega konec. Stanislav Tecl je zatresel mrežo in praktično odločil potnika v Ligo prvakov. "Naš načrt ni bil, da tako mlačno vstopimo v tekmo. Gostje so krenili v napad od samega začetka, bili so bolj agresivni. Naši obrambni igralci niso pravilno reagirali v ključnem trenutku in prejeli smo hiter gol. V nadaljevanju je težko proti taki ekipi. Že na prvi tekmi sem poudarjal, da je začetek ključnega pomena. Na obeh tekmah smo prejeli gol takoj na začetku," je pojasnil Čačić.

Nenavadne menjave
Na novinarski konferenci po tekmi je bilo veliko pripomb na menjave. Martin Milec je od začetka dobil prednost pred Alešem Mejačem, Nusmir Fajić pa pred Jeanom-Philippom Mendyjem. Ob polčasu je Čačić v igro poslal Željka Filipovića namesto Arghusa, saj je Brazilec šele okreval po poškodbi.

"Z igralci sem vsak dan, poznam vse težave, ki niso za javnost. Igrali smo s klasičnim napadalcem, kar pomeni, da smo imeli enega igralca manj na sredini. Odločil sem se za Milca, ker je počival proti Triglavu. Trenutno je bolje pripravljen od Mejača, ki pa je lahko zelo koristen s klopi. Fajić je že nekaj časa v Mariboru in bolje pozna našo kombinatoriko od Mendyja. Nisem nezadovoljen z igro Fajića," je taktične zamisli razložil 59-letni strateg.

Čehi so jim vzeli žogo
Po zaostanku ob polčasu je bilo pričakovati, da bodo vijoličasti na začetku nadaljevanja krenili na vse ali nič. "To je bil naš cilj, ampak Viktoria nam je vzela žogo. Imam občutek, da nekateri ne prepoznajo kakovosti Čehov. Zelo pomembno je, da gledamo s tega vidika. Maribor se je zoperstavil zelo resni ekipi na korekten način. Imeli smo kar nekaj priložnosti. Če pa nasprotnik doseže gol iz edinega strela, tudi nekaj pove. Vidim, da se nekateri morda ne zavedate, kako kakovostni so Čehi. Niso se po naključju prebili med elito," je tekmece pohvalil Čačić.

Po uri igre je Čačić že mislil na Gorico
V prvem polčasu je z nekaj prodori navdušil Damjan Bohar, ki pa ga je četrt ure pred koncem zamenjal Mejač. Tudi za popoln napad se Čačić ni odločil, saj je sredi drugega dela Marcosa Tavaresa zamenjal z Mendyjem.

"V 60. minuti bi težko prišli do preobrata, zato sem se odločil, da Tavaresa malce odpočijem. Tudi Boharja sem vzel iz igre, saj nas že v soboto čaka nova težka tekma z Gorico. Vedno je treba misliti, da je jutri nov dan. Nikakor pa to ne pomeni, da sem obupal že v 60. minuti, saj sem namesto Tavaresa v igro poslal napadalca. Če bi takrat iz igre vzel Mertlja ali Cvijanovića, bi moral Tavares precej več delati v obrambi. Mislim, da tega ni bil sposoben. V igro sem poslal svežega napadalca, Tavaresa pa sem vzel ven," je mirno razlagal Čačić.

Ni želel tvegati in dobiti "petarde"
"Pol ure pred koncem bi se lahko odločil tudi za popoln napad, a ni vseeno, kakšen je končni izid. 0:1, 1:1 ali pa 0:5," je še dodal Hrvat, ki je ves obračun stal na nogah in dajal napotke.

Čačić se je že ozrl k nadaljevanju sezone: "Vseeno je Maribor zdaj na novem začetku, torej pred igranjem v Evropski ligi. To je nov začetek za nas zato, ker nam prinaša nov motiv, nov izziv, da bomo še boljši, kot je bila ta ekipa v lanski sezoni. Toda še pred tem se bomo seveda morali spopasti z novim nasprotnikom v državnem prvenstvu, kjer nas čaka derbi proti Gorici."

Ibraimi brez idej
Mariborski igralci so bili neučinkoviti v zaključku akcij, v reakcijah prepočasni, podaje niso bile natančne, delali so tudi tehnične napake. Na takih tekmah morajo ključni igralci pokazati največ. Agima Ibraimija znova ni bilo nikjer. Brez njega v najboljši formi Maribor pač ne more plesati med elito. Zelo je manjkal poškodovani Dejan Mezga, ki ima velikokrat potezo več.

Nov izziv - prezimitev v Evropi
Poraz vsekakor ni tragičen, saj sledi še šest tekem v Evropski ligi. Predlani je Maribor osvojil točko (1:1 doma proti Bragi), lani štiri (3:0 proti Panathinaikosu in 1:1 proti Tottenhamu), letos bo izziv, da ob ugodnem petkovem žrebu (vijoličasti bodo v zadnjem bobnu) morda celo prezimi v Evropi. Liga prvakov bi pomenila skok v prevelike čevlje, morda bi jih doletela usoda zagrebškega Dinama, ki je bil tekmec za popravljanje razlike v golih. Take tekme vijoličasti igrajo le dvakrat na leto, v slovenski ligi so razred zase. Konkurenca je daleč zadaj in to je zelo slabo.

Vijoličasti ostali brez Lige prvakov