Boštjan Cesar je igral do 78. minute, ko ga je zamenjal Dejan Kelhar. Foto: Reuters
Boštjan Cesar je igral do 78. minute, ko ga je zamenjal Dejan Kelhar. Foto: Reuters
Slovenska nogometna reprezentanca
Slovensko nogometno reprezentanco pred SP-jem čakata še dve tekmi: 29. maja se bo bo v Brunicu pomerila z regionalno ekipo ali kakšnim italijanskim tretjeligašem, 4. junija pa bo v Ljudskem vrtu gostovala Nova Zelandija. Foto: Reuters
Boštjan Cesar
Z Grenoblom se bo Cesar težko rešil izpada v drugo ligo, saj njegov klub 12 krogov pred koncem francoskega prvenstva za mesti, ki še zagotavljajo obstanek, zaostaja 13 točk. Foto: EPA
Pogovor z Boštjanom Cesarjem

Slovenski je na 41. tekmi v reprezentančnem dresu dosegel tretji gol. 27-letni Boštjan Cesar je v 30. minuti s polvolejem zabil drugi gol v katarsko mrežo, na koncu pa so Slovenci slavili s 4:1. Edini zadetek za nogometaše z Bližnjega vzhoda je s prostega strela prispeval v Braziliji rojeni Fabio Cesar Montezine. Poveljnik slovenske obrambe si je po srečanju vzel nekaj minut tudi za pogovor za MMC.
Za vami je prva pripravljalna tekma pred SP-jem. Kako bi jo pokomentirali? Je bilo to tisto, kar ste pričakovali?
Nismo bili dolgo časa skupaj. Tri dni smo lahko trenirali. Mislim, da smo se dobro pripravili in zasluženo zmagali.

Selektor je na novinarski konferenci dejal, da ste imeli manjše težave s poškodbo. Kaj se je zgodilo?
Vemo, da v klubih igramo tudi po dvakrat na teden. Teren je bil precej trd in začutil sem, da sta se zadnji stegenski mišici malce napihnili. Normalno je, da sem šel ven, če se je dalo.

Na naslednjih tekmah v Franciji torej ne pričakujete težav?
Mislim, da jih ne bo. Vemo, da nas čaka že jutri (v četrtek, op. a.) odhod v svoje klube in spet cel dan potovanja. Jaz upam, da ne bo večjih težav.

Po zadetku proti Italiji leta 2004 ste se ponovno vpisali med strelce. Verjetno je lepo znova zadeti za reprezentanco?
V bistvu sem še enega vmes zabil proti Belorusiji v kvalifikacijah za Euro 2008. Vsak gol je dobrodošel, a ni pomembno, kdo ga zabije. Vemo, da jih mi v obrambi malo manj zabijemo, zato smo toliko bolj zadovoljni in srečni.

Katar ni bil dorasel tekmec Sloveniji. Ste igralci mnenja, da so take tekme prava preizkušnja pred svetovnim prvenstvom ali bi si morda želeli kakšnega težjega tekmeca?
To je težko vprašanje. Vemo, da so Katarci Hrvate in Japonce dobro namučili. Mi smo se dobro pripravili. Če proti komur koli zabiješ štiri "komade", je lepo, gotovo pa tega ni lahko storiti. Mislim, da je bil to dober nasprotnik za nas.

Zdaj znova odhajate v Grenoble. Vemo, da vam letos ni lahko, saj ste zadnji na lestvici. Kakšno je stanje v klubu in kakšni so sploh cilji do konca prvenstva?
Vemo, da nas čaka boj za obstanek. Nismo se še predali. Gremo od tekme do tekme, pa bomo videli, kako bo do konca sezone.

V zadnjih dneh je bilo veliko govora o delitvi finančne pogače v reprezentanci. Mogoče malo za šalo - kako boste vi osebno porabili denar, ki ste si ga prislužili z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo?
To je osebno vprašanje, a še nisem razmišljal o tem. Najprej mora biti nakazano. Hvala Bogu, da smo se zmenili, ker je to malo preveč dolgo časa trajalo. Bilo je že vse zmenjeno, a se naš predsednik nato ni dobro odrezal v teh pogajanjih. Normalno, da nismo bili zadovoljni. Iskali smo svoj kolač. Mislim, da smo si to zaslužili. Če kdo misli, da si nismo, je to njegov problem. Tukaj smo bili vsi enotni in končno smo spet srečni.

Kakšni so zdaj vaši odnosi s predsednikom? Normalno komunicirate ali so morda ostale kakšne zamere?
Igralci vemo, da smo profesionalci. To delamo s svojim srcem. Slovenski dres in grb nosimo s ponosom. Govorimo ne preveč. Kar delamo, je to, kar delamo izključno na terenu. Normalno, da ko nekdo naredi napako, kakor jo je naredil naš predsednik, da nam ni vseeno. Bomo pa videli, kako bo zdaj naprej tekla komunikacija.

Pogovor z Boštjanom Cesarjem