Aleksander Čeferin je napovedal novo kandidaturo za mesto predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa). Foto: EPA
Aleksander Čeferin je napovedal novo kandidaturo za mesto predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa). Foto: EPA

Hkrati je tako v luči supervolilnega leta v Sloveniji, državnozborskih, predsedniških in lokalnih volitev leta 2022, znova zavrnil morebiten vstop v slovensko politiko.

Svetovno prvenstvo, ki bi potekalo na dve leti, je politična poteza, ker Fifa poskuša oslabiti evropske zveze, jim vzeti denar in ga razdeliti drugam, ker je to politično privlačno. To je za nas popolnoma nesprejemljivo.

Aleksander Čeferin, predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa)

Čeferin vztraja, da nima ambicij vstopiti v slovensko politiko. "Moje skromno mnenje je, da lahko tukaj veliko bolj pomagam svetu kot s političnega položaja v Sloveniji," je dejal za Politico in potrdil, da si bo leta 2023 prizadeval za še en mandat na vrhu Uefe.

Zaskrbljen nad stanjem v Sloveniji
Ob tem je v pogovoru za portal sicer znova izrazil skrb glede stanja v Sloveniji. "V Sloveniji še nikoli nismo bili tako razdeljeni. Nikoli ni bilo toliko napetosti. Nikoli ni bilo toliko žalitev prek družbenih omrežij in drugih medijev, ki so očitno mediji politične stranke," je dejal. "To je skrb vzbujajoče, a to bodo morali rešiti Slovenci, in ne Evropska unija," je dodal.

Kritičen do Mednarodne nogometne zveze Fifa
Čeferin je še enkrat ponovil tudi svoje zelo kritično in odklonilno stališče do predloga Mednarodne nogometne zveze (Fifa), da bi svetovno prvenstvo v nogometu namesto na vsake štiri prirejali na dve leti. Prvi mož Uefe je predlog, kot navaja Politico, označil za populistično sr*nje, ki bi škodil evropskim nogometnim zvezam in kanibaliziral ženski nogomet. "Svetovno prvenstvo, ki bi potekalo na dve leti, je politična poteza, ker Fifa poskuša oslabiti evropske zveze, jim vzeti denar in ga razdeliti drugam, ker je to politično privlačno. To je za nas popolnoma nesprejemljivo," je pojasnil stališče Uefe v intervjuju na sedežu Uefe v Nyonu ob Ženevskem jezeru.

Čeferin zamisel Fife o SP-ju na dve leti označil za slabo
Čeferin med 28 najvplivnejšimi osebami v Evropi

Politico je Čeferina ta mesec uvrstil na svoj seznam 28 najvplivnejših oseb v Evropi v preteklem letu. V kategoriji motilcev, ki s svojim pristopom spreminjajo ustaljen način delovanja na določenem področju, je zasedel sedmo mesto. Kot je v obrazložitvi zapisal Politico, je bil Slovenec "v središču bitke glede prihodnosti najbolj priljubljene prostočasne dejavnosti na svetu". Potem ko se je postavil po robu nekaj največjim klubom v Evropi glede ustanovitve superlige, 54-letnik zdaj zavrača predlog Fife, da bi organizirala svetovno nogometno prvenstvo vsaki dve leti, je še dodal Politico.