Martin Fenin je dosegel edini gol za Češko v Chorzowu. Foto: EPA
Martin Fenin je dosegel edini gol za Češko v Chorzowu. Foto: EPA
Petr Rada
Petr Rada je zelo slabo začel na klopi češkega selektorja. Proti Sloveniji in San Marinu mora osvojiti vseh šest točk. Foto: EPA

V soboto so varovanci Petra Rade v Chorzowu izgubili proti Poljski z 1:2. Češki mediji so nezadovoljni nad bledo predstavo in pomanjkanjem agresivnosti. Na Poljskem je povsem odpovedal napadalec Milan Baroš. Vsi že zelo pogrešajo priljubljenega selektorja Karla Brücknerja, ki je prevzel avstrijsko izbrano vrsto.

Na zadnjih dveh velikih tekmovanjih razočarali
Zelo se pozna menjava generacij, saj so Čehi na junijskem Euru neslavno končali v predtekmovanju po dramatičnem porazu s Turčijo (2:3). Z dvema goloma v zadnjih minutah jih je pokopal Nihat Kahveci. Tudi na svetovnem prvenstvu v Nemčiji so izpadli v skupinskem delu, boljši sta bili Italija in Gana. Na evropskem prvenstvu pred štirimi leti so blesteli, v polfinalu pa so po podaljšku klonili proti Grčiji. Takrat so igrali še Karel Poborsky, Pavel Nedved in Jan Koller.

Brez Rosickega ni pravih idej
Zvezdnik nove generacije Tomaš Rosicky je poškodovan. "Mali mozart" je pravi režiser igre in na zadnjih tekmah proti Severni Irski in Poljski so manjkale prave ideje na sredini igrišča. 28-letni nogometaš Arsenala se je poškodoval na tekmi Pokala FA proti Newcastlu 26. januarja. Najprej ni kazalo na hujšo poškodbo, a je bila potrebna operacija kolena. Vrnil naj bi se okoli novega leta.

Čehi so se scvrli v poljskem peklu
Poljaki so naredili odlično potezo, ko se iz Vroclava preselili v Chorzow, kjer je 38.300 gledalcev na stadionu Slaski pripravilo pravi pekel. Stadion se ne imenuje zastonj poljska Maracana. Tekmo proti Poljski so Čehi odigrali v naslednji postavi: Petr Čech, Zdenek Grygera, David Rozehnal, Tomaš Ujfaluši, Radoslav Kovač, Marek Jankulovski, Miroslav Slepička, Radek Širl, Zdenek Pospech, Jaroslav Plašil, Milan Baroš. V drugem polčasu so vstopili Fenin, Libor Sionko in Vaclav Sverkoš.

Češka bo 19. novembra gostovala v San Marinu, 28. marca pa prihaja v Ljudski vrt.

C. R.