Najtežje delo verjetno čaka Maribor, ki se bo pomeril s švedskim Djurgardnom. Maribor je v prejšnjem krogu po enajstmetrovkah izločil Vojvodino. Foto: www.alesfevzer.com
Najtežje delo verjetno čaka Maribor, ki se bo pomeril s švedskim Djurgardnom. Maribor je v prejšnjem krogu po enajstmetrovkah izločil Vojvodino. Foto: www.alesfevzer.com

Z izpadom v zadnjem krogu kvalifikacij bi se izkupiček zmanjšal na 750.000 evrov, torej dobra dva milijona evrov manj. Vsaka zmaga v skupinskem delu bi pomenila dodatnih pol milijona evrov, neodločen izid 166.000 evrov.

Gre za precejšnje zneske za slovenski nogomet, tako da ne pravijo zaman, da gre za najpomembnejše tekme v sezoni z najvišjo mogočo motivacijo.

Tako Celje kot Maribor in Olimpija bodo na prvih tekmah v četrtek gostovali. Celjani bodo ob 18. uri začeli tekmo v prestolnici Armenije Erevanu proti Pjuniku. Uro pozneje se bo v Stockholmu začel obračun Djurgardna in Maribora. Olimpija se bo ob 20.00 na Hrvaškem pomerila z Rijeko.

Celjani favoriti proti pisani zasedbi Armencev

Olimpija, Celje in Maribor v četrtek gostujejo v boju za evropsko jesen

Celjani so zapravili dve priložnosti, da bi si že zagotovili evropsko jesen. Najprej jih je v kvalifikacijah za Ligo prvakov izločil Slovan iz Bratislave, prejšnji teden pa v kvalifikacijah za Evropsko ligo še irski Shamrock. Zdaj slovenske prvake čaka pisana zasedba iz Erevana. Za 16-kratne armenske prvake igrajo številni Brazilci, tu pa so še igralci iz Nigerije, Slonokoščene obale, Venezuele, Kolumbije, Ukrajine, BiH-a.

Tudi Pjunik je svoje mednarodno popotovanje začel v Ligi prvakov. V uvodnem kvalifikacijskem krogu ga je izločil Dinamo iz Minska s skupnim izidom 1:0. V drugem krogu Konferenčne lige je nato premagal Strugo iz Severne Makedonije s 4:3, v tretjem pa še kazahstanski Ordabasi z 2:0. Na stavnicah je Celje v vlogi favorita za napredovanje.

Maribor brez Soudanija z 12-kratnimi švedskimi prvaki

Mariborčani se podajajo na zahtevno gostovanje v Skandinavijo. Na stadionu s premično streho Tele2 Arena v Stockholmu se bodo pomerili z 12-kratnimi švedskimi prvaki. Mariborski strateg Ante Šimundža na četrtkovi tekmi zagotovo ne bo mogel računati na poškodovanega alžirskega veterana Hilala Soudanija, med potniki pa bosta izkušena Josip Iličić in Martin Milec, ki sta v torek vadila z ekipo.

Djurgarden je prvi nastop na mednarodnem prizorišču v tej sezoni imel v drugem krogu Konferenčne lige, ko je izločil luksemburški Progres s 3:1, v tretjem pa je bil boljši še od finskega Ilvesa s 4:2.

Sosedski obračun z nalepko visokega tveganja

Obračuna med Ljubljančani in Rečani bosta imela zaradi bližine nalepko visokega tveganja. Izbranci španskega strokovnjaka na klopi ljubljanske ekipe Victorja Sancheza so po devetih tekmah v novi sezoni še naprej neporaženi. Ljubljančani upajo, da se bo ta trend nadaljeval tudi na četrtkovi tekmi na stadionu Rujevica, ki si ga bo na samem prizorišču verjetno ogledalo tudi lepo število članov navijaške skupine Green Dragons.

Rijeka, kjer igra tudi 26-letni Slovenec Dejan Petrović, je v drugem krogu Evropske lige izločila romunski Covrinul s skupnim izidom 1:0, v tretjem pa je morala priznati premoč švedskemu Elfsborgu, ki je zmagal s 3:1.

V primerjavi s Celjem Maribor in Olimpija nista v vlogi favorita za napredovanje.

Povratne tekme bodo na sporedu 29. avgusta.