Foto:
Foto:
Prvi mož Barcelonine zasedbe je Brazilec Ronaldinho.
Irski bočni igralec Chelseaja Damien Duff zaradi poškodbe kolena ne bo zaigral.
Nizozemski stroj za gole Ruud van Nistelrooy (desno) je okreval po poškodbi.
Benny McCarthy bo glavna nevarnost za obrambo Interja.
Johan Micoud in Ivan Klasnić (Werder)

42-letni Portugalec prav gotovo ne spi povsem mirno, saj v Barceloni, kjer se je kot pomočnik Luisa van Gaala in Bobbyja Robsona učil trenerskih veščin, ne bo mogel računati na poškodovane Arjena Robbna, Damiena Duffa in Wayna Bridgea. Didier Drogba in William Gallas, ki sta ju poškodbe pestile še do nedavnega, naj bi bila nared.

Londončani, ki suvereno vodijo v angleškem prvenstvu, so v nedeljo doživeli neprijeten poraz v osmini finala FA-pokala, kjer je bil z 1:0 boljši Newcastle. Ali to pomeni, da je moštvo ruskega milijonarja Romana Abramoviča zašlo v manjšo krizo, ali pa je bil to le slab dan?

Barcelona z vsemi asi
Na drugi strani je Barcelona v zadnjem krogu španskega prvenstva z dvema goloma Deca odpravila Mallorco in se utrdila na vrhu prvenstvene lestvice, saj ima pred drugouvrščenim Realom 7 točk prednosti. Frank Rijkaard bo imel na voljo vse najboljše na čelu z Ronaldinhom, Decom in Samuelom Eto'ojem. Zaigrala naj bi tudi zimska okrepitev, italijanski veteran Demetrio Albertini.

"Ne moremo si privoščiti, da bi nam koncentracija popustila za minuto. Mourinho je dober trener, ki se bo na tekmo temeljito pripravil. O nas ve vse. Kljub temu sem prepričan, da imamo za zmago dovolj talenta," pravi Portugalec Deco, ki je lani pod Mourinhovim vodstvom v dresu Porta osvojil Ligo prvakov.

In še nekaj statistike. Barcelona je na zadnjih 29-ih evropskih tekmah na Nou Campu le dvakrat izgubila. Zadnje angleško moštvo, ki je slavilo v katalonski prestolnici, je bil Liverpool v sezoni 1975/1976. Chelsea je pri Barceloni gostoval trikrat in vselej klonil. Prejel je kar 12 golov.

Manchester stavi na van Nistelrooya
Druga poslastica večera bo na Old Traffordu, kjer se bosta udarila Manchester United in Milan. Pri domačih se po treh mesecih odsotnosti zaradi poškodbe vrača Nizozemec Ruud van Nistelrooy, ki je v 37 tekmah Lige prvakov zabil kar 36 golov.

"Na evropskih tekmah je prava žival. Vedno, ko je v igri, veš da bo zadel," o svojem največjem adutu govori trener Rdečih vragov Alex Ferguson, ki je lahko zadovoljen s formo svojih varovancev, saj so na zadnjih devetih tekmah osemkrat zmagali.

Milan brez Ševčenka, prihaja Stam
Tudi Milan v državnem prvenstvu zmaguje, a z igro ne navdušuje. Za dodatno skrb trenerju Carlu Ancelottiju je "poskrbel" Ukrajinec Andrej Ševčenko, ki si je na tekmi s Cagliarijem hudo poškodoval ličnico, zaradi česar bo moral počivati vsaj 10 dni. Ševčenka naj bi zamenjal Danec Jon Dahl Tomasson. Po sporu s Fergusonom (2001) bo na Old Traffordu prvič zaigral nizozemski branilec Jaap Stam.

Na dozdajšnjih štirih medsebojnih srečanjih sta oba velikana zmagala po dvakrat. Rdeči vragi so na Old Traffordu neporaženi že na 22 evropskih tekmah. Edini italijanski klub, ki je zmagal v "gledališču sanj", je bil v sezoni 1996/1997 Juventus (1:0). Milan na devetih gostovanjih na Otoku še ni zmagal. Zabil je le štiri gole.

Porto in Inter prvič v evropskih pokalih
Kluba se bosta v evropskih pokalih srečala prvič. Porto do zdaj na domačem igrišču še ni premagal italijanskega kluba. Aktualni evropski prvaki so imeli v predtekmovanju veliko težav, saj so se šele v zadnjem krogu z zmago nad Chelseajem (2:1) uvrstili v osmino finala.

Tokrat bosta manjkala kaznovani kapetan Jorge Costa in brazilski organizator igre Diego. "Ligo prvakov smo začeli res slabo, toda če premagamo Inter, bomo drugim sporočili, da imamo kvaliteto, da znova osvojimo naslov," je dejal južnoafriški napadalec Benni McCarthy.

Inter je izgubil le eno od zadnjih osmih evropskih gostovanj. Trener modro-črnih Roberto Mancini je doma presenetljivo pustil Urugvajca Alvara Recobo in Edgarja Davidsa. V napadu naj bi zaigrala Adriano in Obafemi Martins. Christian Vieri bo začel na klopi.

Bo Lyon izkoristil izjemno napadalnost Werderja?
Werder, pri katerem je vprašljiv Ivan Klasnić, zanesljivo pa ne bo kaznovanega kapetana Franka Baumanna, je na zadnjih 11 evropskih tekmah dosegel 38 golov, kar kaže na izjemno napadalno orientiranost Bremenčanov, ki pogosto "pozabijo" na obrambo. Moštvi sta se leta 1999 že pomerili. V Bremnu je bilo 4:0, v Lyonu pa 3:0. Obakrat so slavili domači.

Francozi so na na zadnjih dveh gostovanjih v Nemčiji premagali tako Bayer (4:2) kot tudi Bayern (2:1). Lyon naj bi tekmo začel s tremi napadalci: Sylvainom Wiltordom, Sidneyjem Govoujem in Florentom Maloudo.

"V tem tekmovanju si želimo priti čim dlje. Werder ni moštvo najvišjega evropskega razreda, toda lani so osvojili dvojni naslov, tudi letos pa jim v Bundesligi dobro kaže. So vsakega spoštovanja vredno moštvo," je dejal Govou.

Osmina finala, prve tekme:

Sreda ob 20.45:
PORTO - INTER

BARCELONA - CHELSEA (prenos na TVS)

MANCHESTER UNITED - MILAN

WERDER BREMEN - LYON

Povratne tekme bodo 8. marca. Tekma Inter - Porto bo odigrana 15. marca, ker San Siro dva večera zapored ne sme gostiti tekme Lige prvakov.