Mariborčani so si med reprezentančnim premorom povrnili moči, kar je bilo očitno.
Mariborčani so si med reprezentančnim premorom povrnili moči, kar je bilo očitno. "Igralci lahko zdaj znova 90 minut šprintajo. Tako je veliko lažje biti nevaren in se je tudi lažje braniti. Tekma je bila dinamična, tudi gledalci so prišli na svoj račun. V prihodnje si želimo ponoviti takšne predstave. Če nam bo uspelo, sem prepričan, da nam bo uspelo priti tudi do novih točk," je na novinarski konferenci povedal zelo zadovoljen trener Darko Milanič. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Agim Ibraimi
Agim Ibraimi je po golu proti Rangersom zabil še zadetek lanskemu finalistu Evropske lige Bragi. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Maribor - Braga
Jasmin Handanović je odlično opravil svoje delo. Tudi obrambna vrsta je bila na visoki ravni. "Pri izenačujočem zadetku so štirje igralci vleteli iz drugega plana, nismo bili dovolj pozorni. Pri drugih situacijah so fantje delovali dobro, kljub izredno nevarnim predložkom njihovega organizatorja igre Huga Viane. So tudi relativno visoki, tako da je bilo težko reagirati, a vse situacije smo dobro rešili," jo je pohvalil Milanič. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Maribor - Braga
Navijačev Brage je bilo v Mariboru le peščica. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj

Realno so njihove možnosti bolj pičle, predvsem po zaslugi zadetka Birminghama v 100. minuti tekme v Bruggeu in zmagi z 2:1, s katero so se Angleži pridružili Belgijcem pri šestih točkah. Braga jih je zbrala štiri, Maribor pa je osvojil prvo. Če je Aleš Mertelj po srečanju v Ljudskem vrtu ob prihodu pred novinarje še zmotno ugotavljal, kako je remi na drugi tekmi dober za Maribor, je bil Martin Milec že pravilno poučen o izidu v Belgiji, toda tudi on je mnenja, da slovenski prvaki še niso vrgli puške v koruzo.

"Mislim, da je še vse odprto. Če bomo igrali tako kot danes, lahko tudi presenetimo. Odigrali smo odlično tekmo, zelo dobro smo se postavili po robu kakovostnemu tekmecu. Domov odhajamo z dvignjenimi glavami, lahko smo optimisti pred gostovanjem v Bragi," je dejal mladi Štajerec, ki je imel po lepi dvojni podaji že v 3. minuti prvo priložnost za Maribor, v 89. pa tudi zadnjo, vendar s prostega strela iz ugodnega položaja ni meril najbolje.

Pred začetkom tekme je Nuna Gomesa, ki je bil med rezervisti Brage, na gostujoči klopi pozdravil Zlatko Zahović in z njim spregovoril nekaj besed. Nekdanja soigralca pri Benfici sta bila med najboljšimi strelci Eura 2000. Prvi je dosegel štiri, drugi pa tri zadetke.

Ibraimi: Takšno vreme mi bolj ustreza kot vročina
Natančnejši je bil v 14. minuti Agim Ibraimi, ki je proti Birminghamu igral le zadnjih 20 minut. Poškodba trebušne stene mu je prejšnji mesec povzročala kar precej preglavic. "Počasi se vračam, a se še lovim. Delam vaje in terapije, moram potrpeti. Toda mislim, da bo kmalu v redu," je opisal svoje trenutno zdravstveno stanje 23-letni Makedonec in izid 1:1 ocenil za realen.

"To je zgodovinska točka za nas, maksimalno smo se potrudili. Priložnosti so bile na obeh straneh. Videlo se je, da so malo bolj izkušeni kot mi, a s takšnimi tekmami tudi mi pridobivamo dragocene izkušnje. Velik uspeh je bil že, ko smo se uvrstili v Evropsko ligo. Zdaj nimamo kaj izgubiti, lahko le razveseljujemo naše navijače, kar je najpomembneje. Dokazali smo, da smo se nekaj naučili od zadnje tekme proti Birminghamu. Takrat smo prav tako vodili z 1:0, a nam je padla koncentracija in smo izgubili. Trener nas je zato opozoril, da moramo danes igrati disciplinirano in maksimalno skoncentrirano. Tako je tudi bilo in iztržili smo lep izid," je nadaljeval Ibraimi. Avgusta je v Mariboru zadel že proti Rangersom, goli v Evropi so zanj le dodatna motivacija za napredek v karieri.

Mraz in dež, ki je vso tekmo močil nogometaše, ga niti najmanj nista ovirala: "Takšno vreme mi bolj "paše" kot vročina. Igra je bolj dinamična." Pohvalil je tudi vlogo Zlatka Zahovića, dobrega poznavalca portugalskega nogometa, med pripravami na tekmo: "Zahović nam je dal neke pozitivne nasvete, kako moramo igrati. Vedel je, da je Braga izkušena ekipa, a da ima tudi slabosti. To smo danes izkoristili in zato smo osvojili točko."

Za nekaj muzanja med navijači je v 74. minuti ob menjavi Marcos Tavares - Robert Berić poskrbel četrti sodnik, ki mu je ponagajal elektronski pripomoček, s katerim igralcem in gledalcem sporoči, kdo mora z igrišča. Na njem se je namreč izpisala številka 0, kar nekaj časa pa je trajalo, da je nič hudega sluteči sodnik, ki je napravo držal visoko v zraku, to opazil. "Ja, sodniki so danes prav zanič," so si najbrž ob tem mislili mariborski navijači ...

Dobro so se odzvali tudi na menjave Brage
Mertelj, ki je bil dobro razpoložen na sredini igrišča, je točko označil za veliko: "Želeli smo si zmage oziroma presenečenja, da jih ogrozimo na lestvici. Na koncu se je izteklo s točko, ki pa je v ponos igralcem in upam, da je tudi navijačem. Vsej Sloveniji smo pokazali, da se da igrati. Tudi prejeti zadetek nam ni spodrezal kril. Vedeli smo, da jih lahko še ogrozimo tudi v drugem polčasu. Imeli smo še nekaj priložnosti, mogoče bi jih lahko bolje izkoristili."

Mariborčanom je očitno res dobro del reprezentančni premor, s katerim so si povrnili svežino. "Tudi proti koncu tekme ni bilo neke posebne utrujenosti. Braga nas je poskušala presenetiti z nekaterimi spremembami ob menjavah - Alan se je v napadu preselil na levo stran - a smo se dobro odzvali. Nismo prejeli gola," je razmišljal Mertelj.

Jasmin kot Samir: Opravil sem svoje delo
Viole so še nekaj minut po tekmi s svojimi ljubljenci, ki so jih prišli pozdravit, prepevale navijaške pesmi. Eden od junakov tekme Jasmin Handanović, ki se je izkazal s kar nekaj lepimi obrambami, je slekel svoj dres in ga vrgel med navijače: "Še bolj kot ta dres sta bili najlepše darilo za navijače točka in borbenost, ki smo jo pokazali na igrišču. Kar se tiče mojih obramb, pa bi rekel, da je to normalno delo, ki ga mora vratar opraviti. Najbolje je, ko držiš neko konstanto, to je zelo pomembno za ekipo. Tudi na vremenske razmere se je treba prilagoditi, kakršne koli že so. Čim prej se prilagodiš, lažje je."

SPORED PREOSTALIH TEKEM
4. krog, 3. novembra ob 21.05:
BRAGA - MARIBOR
BIRMINGHAM - CLUB BRUGGE
5. krog, 30. novembra ob 19.00:
MARIBOR - CLUB BRUGGE
BRAGA - BIRMINGHAM
6. krog, 15. decembra ob 21.05:
BIRMINGHAM - MARIBOR
CLUB BRUGGE - BRAGA

Že v nedeljo čaka Maribor nov obračun "na ravni evropske tekme", kot se je izrazil Handanović. V Fazaneriji, ki jo je prerodil nekdanji Milaničev pomočnik Ante Šimundža, se bodo pomerili z Muro. "V bistvu tokrat ne moremo reči, da bo treba preklopiti na domače prizorišče. Stadion bo poln, navijači bodo na obeh straneh. Moramo se zelo dobro pripraviti. Upam, da bomo prekinili pozitivno serijo Mure, ki točke zbira tudi na gostovanjih. Pritiska občinstva pa smo vajeni," je sklenil najstarejši član mariborske zasedbe.

Milanič: Bolje zame, da sojenja ne komentiram
In še odzivi na sojenje švicarskih delivcev pravice, ki so za največ razburjenja poskrbeli, ko niso razveljavili izenačujočega zadetka, pri katerem so bili Portugalci v nedovoljenem položaju? Milanič: "Bolje zame, da ga ne komentiram." Ibraimi: "'Ofsajd' nima veze. Pri njihovih prekinitvah moramo biti agresivni." Mertelj: "Nisem vedel, da je bil 'ofsajd'. Bolj sporen se mi je zdel prekršek, po katerem je Braga prišla do prostega strela in priložnosti za izenačenje. Vsako situacijo se da rešiti, lahko bi se bolje postavili." Milec: "Braga ima neko ime, mogoče so imeli na svoji strani tudi sodnike." Handanović: "Mislim, da je nekaj prekrškov piskal za njih, a kaj hočemo. Ni naše delo, da komentiramo sodnike, ampak da igramo."
Do gostovanja v Bragi, ki bo 3. novembra, bo Maribor odigral še tri tekme. Poleg Mure še proti Zavrču v Pokalu Hervis prihodnjo sredo in proti Olimpiji prihodnjo nedeljo.