Novinar Reutersa Zoran Milosavljević izpostavlja selektorja Matjaža Keka kot ključ do uspeha. Foto: EPA
Novinar Reutersa Zoran Milosavljević izpostavlja selektorja Matjaža Keka kot ključ do uspeha. Foto: EPA
Milivoje Novakovič
Zanimivo, da so kot ključna igralca izpostavili oba napadalca, ne pa tudi kapetana Roberta Korena. Foto: EPA
Samir Handanovič
Samir Handanovič je blestel skozi celotne kvalifikacije. Foto: MMC RTV SLO

Pred petkovim žrebom je britanska novičarska agencija, ki jo povzema veliko svetovnih medijev, na kratko predstavila ključne informacije o vseh 32 udeležencih mundiala v Južnoafriški republiki. Slovenijo je pod drobnogled vzel Srb Zoran Milosavljević, specialist Reutersa za nogomet v Vzhodni Evropi.

Žreb skupin za svetovno prvenstvo bo v petek. Od 17.30 naprej si ga boste v živo lahko ogledali tudi na MMC-jevi spletni strani.

Trener:
Matjaž Kek.
V igralski karieri je branil barve Maribora in avstrijskega GAK-a. Kot trener je z Mariborom osvojil dva naslova državnega prvaka in bil na klopi slovenske reprezentance do 16 let, preden je leta 2007 prevzel člansko ekipo. Ni mu uspelo priti na Euro 2008, srca navijačev pa je osvojil z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo. Z uvedbo discipline in z borbenim duhom je iz skromnega moštva iztisnil najboljše.

Ključni igralci:
Milivoje Novakovič (Köln), 30 let, napadalec:
S petimi zadetki najboljši slovenski strelec v kvalifikacijah. Robustni napadalec je bil s 16 zadetki prvi strelec Kölna v sezoni 2008/2009, prav tako tudi sezono prej, ko je bila ekipa še med drugoligaši. Je hiter in odličen v zaključku akcij. Zdi se, da je trenutno na vrhuncu svojih moči.

Samir Handanovič (Udinese), 25 let, vratar: Eden izmed najobetavnejših evropskih vratarjev, ki ima levji delež pri napredovanju Slovenije. Blestel je skozi celotne kvalifikacije. Po podpisu z Udinesejem leta 2004 je bil posojen Laziu, Trevisu in Riminiju. V Videm se je vrnil leta 2007 in se ustalil kot prvi vratar.

Zlatko Dedič (Bochum), 25 let, napadalec: V Bosni rojeni Dedič je bil strelec odločilnega gola, ki je Slovenijo popeljal na svetovno prvenstvo. Leta 2001 je odšel iz Domžal (!?; v resnici je odšel iz Kopra) v Parmo, po osmih letih v različnih klubih v Italiji, pa je letos podpisal za nemški Bochum. Bil je strelec tudi na obeh kvalifikacijskih tekmah s Poljsko.

Lestvica Fife: 33. mesto.

Kako so se uvrstili na SP? - V dodatnih kvalifikacijah so šokirali Rusijo. V igro so se vrnili na prvi tekmi v Moskvi, potem ko so po zaostanku z 2:0 znižali izid v zadnjih minutah srečanja. Na domačem igrišču so zmagali z 1:0. V izenačeni skupini 3 je Slovenija zasedla 2. mesto za Slovaško. Za njo sta zaostali favorizirani reprezentanci Češke in Poljske.

Napoved: Slovenija ima fizično dobro pripravljeno, disciplinirano in "natrenirano" moštvo, ki pa mu manjka talenta in ustvarjalnosti. Če bodo hoteli priti iz skupinskega dela, bodo morali igrati nad običajnim standardom. Lahko so kamen spotike za favorizirane ekipe v skupini.

NEURADNI BOBNI ZA ŽREB SKUPINFifina lestvicaNastopi na SP-jih
1. BOBEN
Južnoafriška republika 86.3.
Italija4.17
Španija1.13
Anglija9.13
Nemčija6.17
Francija7-13
Brazilija2.19
Argentina8.15
2. BOBEN
SLOVENIJA33.2
Nizozemska3.9
Grčija12.2
Danska26.4
Portugalska5.5
Srbija **20.11
Švica18.9
Slovaška *34.9
3. BOBEN
Slonokoščena obala16.2
Gana37.2
Nigerija22.4
Kamerun11.6
Alžirija28.3
ZDA (Paragvaj)14.9
Mehika (Čile)15.14
Honduras (Urugvaj)38.2
4. BOBEN
Japonska43.4
Južna Koreja52.8
Severna Koreja84.2
Avstralija21.3
Nova Zelandija77.2
Paragvaj (ZDA)30.8
Čile (Mehika)17.8
Urugvaj (Honduras)19.11

* Fifa za Slovaško šteje tudi vse uvrstitve, ki jih je dosegla kot del Češkoslovaške. Slovaki bodo v JAR-u sicer prvič nastopili kot samostojna država.
** Fifa Srbiji šteje vse uvrstitve, ki jih je dosegla kot Jugoslavija, ZRJ ter Srbija in Črna gora. Reprezentanca Srbije bo pod tem imenom v JAR-u nastopila prvič.