Nogometaši Chelseaja Tomu Henningu Ovreböju očitajo, da jim na povratni tekmi proti Barceloni ni dosodil niti ene najstrožje kazni, čeprav je bilo spornih trenutkov najmanj pet. Foto: EPA
Nogometaši Chelseaja Tomu Henningu Ovreböju očitajo, da jim na povratni tekmi proti Barceloni ni dosodil niti ene najstrožje kazni, čeprav je bilo spornih trenutkov najmanj pet. Foto: EPA

Norvežan, ki je padel na izpitu na tekmi Lige prvakov med Chelseajem in Barcelono in je moral s policijskim spremstvom zapustiti Stamford Bridge, je sodniško kariero začel leta 1992 in bil dolga leta v senci bolj znanega rojaka Terja Haugeja. Njegovo prvo veliko tekmovanje je bil Euro 2008 v Avstriji in Švici, ko je tudi prvič dobil prednost pred Haugejem. 42-letni psiholog ima v domovini velik ugled. Petkrat je bil izbran za najboljšega sodnika v državi.


Na Euru 2008 priznal napako
Na evropskem prvenstvu je dobro sodil otvoritveno tekmo skupine B med Nemčijo in Poljsko, pod plazom kritik pa se je znašel po tekmi med Italijo in Romunijo, ki se je končala z neodločenim izidom 1:1. Na tej tekmi je neupravičeno razveljavil gol Luce Tonija, očitali pa so mu tudi, da je Romunom neupravičeno dosodil enajstmetrovko. Uefa mu po tej tekmi na Euru 2008 ni dodelila nobene tekme več, Ovrebö pa je pozneje priznal, da je med tekmo storil napako.

Statistika tekem angleških klubov
Letos je angleškim klubom v Ligi prvakov sodil štiri tekme. Vse so se končale z remijem. Na teh srečanjih je nogometašem iz angleških klubov pokazal devet rumenih kartonov, nasprotnikom tri, vključno z včerajšnjim rdečim kartonom Ericu Abidalu. Skupno je delil pravico na 12 tekmah, v katerih so sodelovali angleški klubi. Enajstmetrovke v njihovo korist ni dosodil niti enkrat, nasprotniki so bili deležni treh.

Barceloni je pred včerajšnjim obračunom letos sodil enkrat. Barca je Lyon premagala s 5:2. Francozi so dobili sedem rumenih in en rdeč karton, Španci pa enega rumenega.

Na seznamu za mundial
Ovrebö je tudi na širšem spisku sodnikov za svetovno prvenstvo leta 2010 v Južnoafriški republiki.

R. K.