Domžale so lani kot četrti klub osvojile naslov državnih prvakov, letos pa so ga še ubranile. Foto: www.nkdomzale.si
Domžale so lani kot četrti klub osvojile naslov državnih prvakov, letos pa so ga še ubranile. Foto: www.nkdomzale.si
Dario Zahora
Dario Zahora je z 20 zadetki prvi strelec PrveLige Telekoma Slovenije. Foto: RTV SLO
Slavje v Domžalah
Kam bo prihodnost peljala Domžale? Temelji so zdravi, še največji minus je majhna navijaška podpora. Foto: www.nkdomzale.si
Nogomet: Se Stojanovič poslavlja?

Domžale so se leta 2003 spet prebile v 1. SNL. Od takrat gre njihova pot samo navzgor. Najprej so bile osme, potem dvakrat druge in zdaj dvakrat prve. Lani so osvojile, letos pa ubranile naslov državnega prvaka. Razlog za uspeh tiči v dobri organiziranosti kluba, ki je dokazal, da se kljub omejenim finančnim sredstvom v Sloveniji da zmagovati. Domžalam je to uspelo s trdim delom, dobrim selekcioniranjem in strokovnim vodenjem. Njihovo poslovanje je transparentno, tako da licenca Uefe nikdar ni bila vprašljiva.

Protega temelj organiziranosti
V sivih časih slovenskega nogometa, propadajoče infrastrukture in nespoštovanja pogodb je v Domžalah mesto športnega direktorja prevzel nekdanji nogometaš Nenad Protega. Uvidel je, da lahko dolgoročno uspe le z podrobnim načrtom dela, ki se ga je treba držati tudi v kriznih trenutkih. Domžalski klub je postavil na zdravih temeljih in nogometaši so izvedeli, da plače sicer niso bajne, a tisto, kar obljubi, potem drži. S tem poštenim odnosom mu je v zadnjih letih v klub uspelo pripeljati številne kakovostne nogometaše.

Šest let Stojanoviča
Tudi podatek, da je trener Slaviša Stojanovič na klopi Domžal pravkar presedel svojo šesto sezono, govori o tem, da ob Kamniški Bistrici verjamejo v kontinuirano delo in v strokovnost tistih, ki jim zaupajo. Stojanovič je mlad trener, ki se je izoblikoval prav ob vodenju domžalskega prvoligaša. Z leti je začel uživati ugled med nogometaši. Čeprav je strokovno izvrstno podkovan, je vselej našel dovolj časa za obisk kakšnega tujega okolja, kjer je svoje znanje še izpopolnil. Žal so zadnja leta nenehnih pritiskov pustila posledice in njegovo zdravstveno stanje trenutno ni brezhibno.

Kadrovske spremembe
Da so Domžalčani v spomladanskem delu letošnjega prvenstva imeli določene težave, gre pripisati temu, da so v zimskem prestopnem roku prodali dva pomembna člana prve enajsterice (Ljubijankiča in Grabiča) in da je bil poškodovan Luka Žinko. Tisti, ki so klub okrepili, se niso najbolje znašli, nekaj krogov pa je bilo potrebnih za uigranost. Vseeno jim je uspelo redno osvajati točke, kar jih je ob spodrsljajih nasprotnikov vendarle pripeljalo do dokaj mirnega zaključka državnega prvenstva.

Usoda Zahore v rokah Dinama
Večina domžalskih nogometašev ima veljavne pogodbe še vsaj eno leto, tako da velikih sprememb v igralskem kadru ne gre pričakovati. Neznanka je le Dario Zahora, ki sicer želi ostati v Domžalah, a to je odvisno predvsem od Dinama. Zagrebški klub se že nekaj let trudi, da bi ga spravil v kakšno večje okolje in si tako povrnil nekaj denarja, ki ga je vanj vložil. Nenad Protega se bo v zvezi z Zahoro ta teden sešel z vodilnimi možmi Dinama. Za dostojno nastopanje na julijskih kvalifikacijah za Ligo prvakov bi prvega strelca prvenstva Domžale nujno potrebovale oziroma zanj vsaj enakovredno zamenjavo.

Konkurenca ne spi
In kako bo v prihodnosti? Strokovnjaki napovedujejo, da bodo Domžalčani izredno težko še tretje leto zapored osvojili naslov prvaka. V naslednji sezoni bosta njihova glavna tekmeca Maribor in Interblock, ki sta v organizacijskem smislu šla po domžalskih stopinjah, na voljo pa imata več denarja. Nepredvidljiva sta tudi Gorica in Koper. A ne glede na razplet naslednje sezone se za prihodnost domžalskega nogometa ni bati, saj so stvari postavljene dolgoročno. Predsednik Stane Oražem pa se s svojimi sodelavci zaveda, da življenje ni sestavljeno le iz zmag in uspehov.

Urban Laurenčič

Nogomet: Se Stojanovič poslavlja?