Avstrijke so upravičile vlogo favoritinj na Bonifiki. Foto: www.alesfevzer.com
Avstrijke so upravičile vlogo favoritinj na Bonifiki. Foto: www.alesfevzer.com

Avstrijke so upravičile vlogo favoritinj, leta 2017 so igrale v polfinalu evropskega prvenstva. Na lestvici Mednarodne nogometne zveze so 17., Slovenija, ki je v tem koledarskem letu odigrala osem tekem ter sedemkrat zmagala in enkrat izgubila, je 40.

Varovanke selektorja Saše Kolmana so morale prvo tekmo proti tretjeuvrščeni zasedbi skupine A4 Lige narodov odigrati brez poškodovane Sare Agrež, se je pa v kader vrnila najboljša strelka državnega prvenstva Ana Milović, a začela na klopi.

Selektor Slovenk Saša Kolman je bil lahko zadovoljen z igro v prvem polčasu. Foto: www.alesfevzer.com
Selektor Slovenk Saša Kolman je bil lahko zadovoljen z igro v prvem polčasu. Foto: www.alesfevzer.com

Špela Kolbl zapravila najlepšo priložnost v prvem polčasu
Slovenke, sicer zmagovalke skupine C2 v Ligi narodov, so se dobro zoperstavile na lestvici Fife precej višje uvrščeni zasedbi Avstrije. V prvem polčasu so bile enakovredne in so večkrat pogledale proti golu nasprotnic.

Prvi nevarnejši strel so kljub temu sprožile Avstrijke v 16. minuti, a je bila med vratnicama zanesljiva Zala Meršnik. Na drugi strani je Lara Prašnikar merila naravnost v avstrijsko vratarko v 22. minuti.

Avstrijke so nato vse bolj prevzemale pobudo, a si resnih priložnosti niso ustvarile. Špela Kolbl je bila zelo blizu v 31. minuti, potem ko je na robu kazenskega prostora na desni strani uspešno preigravala, njen strel pa so Avstrijke preusmerile malenkost mimo gola.

V 39. minuti so znova poskušale domače, po podaji Kolbl je v kazenskem prostoru streljala Zara Kramžar, a ni ogrozila Manuele Zinsberger v avstrijskih vratih.

Avstrijke so bile ob koncu polčasa nevarne, a je Zala Meršnik ob koncu prvega dela odlično posredovala po strelu Eileen Campbell v kazenskem prostoru.

Slovenke bi lahko povedle v 53. minuti, a je Lana Golob po podaji iz kota z glavo iz neposredne bližine zadela le avstrijsko vratarko, tudi odbite žoge pa gostiteljice niso pospravile v mrežo.

Barbara Dunst načela mrežo Slovenk
Drugače pa je bilo v 69. minuti, ko so Avstrijke vendarle unovčile bolj konkretno igro. Na robu kazenskega prostora je do žoge prišla Barbara Dunst in z natančnim strelom ugnala Zalo Meršnik.

Avstrijke so v letu 2024 na osmih tekmah slavile le dvakrat proti Poljakinjam. Severne sosede še vedno boli neuspeh v kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu, ko so leta 2022 po podaljšku izgubile s Škotinjami. Foto: EPA
Avstrijke so v letu 2024 na osmih tekmah slavile le dvakrat proti Poljakinjam. Severne sosede še vedno boli neuspeh v kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu, ko so leta 2022 po podaljšku izgubile s Škotinjami. Foto: EPA

Avstrijke so se po vodstvu razigrale
V 73. minuti so gostje po prekršku Kaje Eržen prišle še do enajstmetrovke, zanesljiva strelka je bila Sarah Puntigam. Tretji zadetek Avstrijk pa je bil le dve minuti kasneje posledica hitrega protinapada, ki ga je učinkovito zaključila Lilli Purtscheller.

Do konca se izid ni več spremenil, Slovenke pa imajo pred torkovo povratno tekmo zelo zahtevno nalogo v lovu na prvo evropsko prvenstvo.

Zmagovalke obračuna med Avstrijo in Slovenijo v drugem krogu "play-offa" čaka boljša reprezentanca iz dvoboja med Romunijo (44. na svetu) in Poljsko (32.).

Za sedem mest se bori 28 reprezentanc
Švica bo 14. evropsko prvenstvo gostila med 2. in 27. julijem 2025. Na prvenstvu bo tekmovalo 16 ekip, sedem mest pa je še na voljo. Za teh sedem mest se v dodatnih kvalifikacijah bori 28 reprezentanc. Prvi krog bo med 23. in 29. oktobrom, drugi krog pa med 27. novembrom in 3. decembrom.

Črnih šest minut usodnih za slovenske nogometašice proti Avstrijkam

DODATNE KVALIFIKACIJE ZA EP 2025

1. KROG, prva tekma, Koper:

SLOVENIJA – AVSTRIJA 0:3 (0:0)
Dunst 69., Puntigam 73./11-m, Purtscheller 75.

Slovenija: Meršnik, Eržen (77./Milović), Golob, Gradišek, Makovec, Čonč (86./Janež), Korošec, Zver (66./Kuštrin), Kolbl, Prašnikar, Kramžar (77./Sternad).

Avstrija: Zinsberger, Hanshaw, Kirchberger, Georgieva, Schasching (86./Wenger), Dunst (70./ Hickelsberger), Puntigam, Zadrazil, Höbinger, Purtscheller (86./Pinther), Campbell (78./Billa).

Povratna tekma bo v torek ob 18.00 v Riedu.